φιγούρες νεαρών χορεύουν
Καλλιτεχνική απεικόνιση από Björn Bröskamp στο Pixabay

«Ζούμε στο Μεγαλύτερο Πείραμα Συμπεριφοράς Όλων των Εποχών», αναφέρει στο BBC Panorama, top Silicon Valley designer, σχετικά με τα social media

«Είναι σαν να παίρνουν ψηφιακή κοκαΐνη και να την πασπαλίζουν σε όλη τη διασύνδεσή σας και αυτό είναι που σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά», δήλωσε ο Aza Raskin, top Silicon Valley designer, πρώην υπάλληλος της Mozilla και της Jawbone.

Διαβάστε επίσης: Βασιλίσκος του Ρόκο: Το πιο τρομακτικό Πείραμα Σκέψης

«Πίσω από κάθε οθόνη στο τηλέφωνό σας, υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες τεχνικοί και προγραμματιστές που έχουν εργαστεί για να προσπαθήσουν να το κάνουν όσο πιο εθιστικό γίνεται», πρόσθεσε.

Ο Aza Raskin λέει ότι δεν πίστευε τότε πόσο εθιστικό μπορεί να να γίνει αυτό καθώς επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται αδιάκοπα στο περιεχόμενο χωρίς να κλικάρουν. «Αν δεν δίνεις στον εγκεφάλό σου χρόνο να καλύψει τις παρορμήσεις απλά συνεχίζεις να σκρολάρεις».

«Ζούμε μέσα στο μεγαλύτερο πείραμα συμπεριφοράς όλων των εποχών. Μας τεστάρουν συνεχώς», λέει ο Aza Raskin καθώς χαρτογραφεί τις σκοτεινές διαδρομές του χρόνου μας στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά το lifo.gr. Επιπλέον, κάτι ανάλογο λέει και για το Facebook, δηλαδή ότι είναι εθιστικό και ένα μεγάλο πείραμα συμπεριφοράς.

Διαβάστε επίσης: Το Πείραμα της Συμμόρφωσης Asch, που εξηγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε και στο αγγλικό BBC με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Social media apps are ‘deliberately’ addictive to users, δηλαδή: Οι εφαρμογές κοινωνικών μέσων είναι «σκόπιμα» εθιστικές στους χρήστες. Δείτε και το σχετικό βίντεο από το BBC Panorama:

el.gr / Image by Maike und Björn Bröskamp from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.