ο Πανάρχαιος Εχθρός του Έλληνα που κοιτάζει μέσα από χαραμάδα. Φαίνονται μόνο τα μάτια.
Image by fpwing_c from depositphotos

Αυτός Είναι ο Πανάρχαιος Εχθρός του Έλληνα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ορισμένοι σημερινοί Έλληνες, νιώθουν πικραμένοι και προδομένοι από την πολιτική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών αλλά και την κατάσταση της Ελλάδας, γενικότερα, τους τελευταίους αιώνες, μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Θεωρούν πως υπάρχει μια μεγάλη κατάντια που μας καταταρέχει. Για όλα είναι υπεύθυνος ο πανάρχαιος εχθρός του Έλληνα.

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο πανάρχαιος εχθρός του Έλληνα; Αν ρωτήσουμε 10 σημερινούς Έλληνες θα πάρουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Κοινός γνώμονας όλων είναι ότι φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Ανάλογα με τις πεποιθήσεις

Αυτός ο εχθρός, ανάλογα με τις πεποιθήσεις και το μορφωτικό επίπεδο του καθενός, μπορεί να είναι κάποιος συγκεκριμένος λαός με τον οποίο πάντα είχαμε κόντρα, ένας σύγχρονο κράτος με καταγωγή από μυθικά βασίλεια που από την αρχαιότητα επιβουλευόντουσαν τον πολιτισμό μας.

Μπορεί να είναι κάποια ξένα ιερατεία, κάποιες αλλοδαπές ελίτ και αδελφότητες, νεόφερτες θρησκείες, άλλα συστήματα πεποιθήσεων. Εν γένει, θα μπορούσαν να είναι ακόμη και εξωγήινοι και ερπετοειδή.

Θα καταθέσω κι εγώ την άποψή μου

Θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου. Μόνο που θα μου επιτρέψετε να το κάνω μέσα από μία ιστορία. Νομίζω ότι εκφράζομαι καλύτερα έτσι προκειμένου να πω όσα έχω κατά νου. Η ιστορία μου δεν βασίζεται σε κάποια αληθινά γεγονότα, ούτε έχουν σχέση με την πραγματικότητα, το ίδιο και οι συσχετισμοί που γίνονται.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε τι έχω κατά νου, για το ποιος είναι ο πανάρχαιος εχθρός του Έλληνα, θα κάνετε τον κόπο να διαβάσετε παρακάτω. Μια επινοημένη ιστορία προδοσίας, διχόνοιας και σκοτεινών μυαλών.

Ο Πανάρχαιος Εχθρός των Ελλήνων

Ο απαίσιος εχθρός που κρύβεται στις σκιές

Στα χρονικά της αρχαίας Ελλάδας, όπου οι θρύλοι αναμειγνύονται με την ιστορία, ισχυρές δυνάμεις συχνά συγκρούονταν στο βασίλειο της ελίτ.

Ενώ το ελληνικό ιερατείο στεκόταν ως φάρος σοφίας και καθοδήγησης, υπήρχε ένας αρχαίος και απαίσιος εχθρός που κρύβεται στις σκιές, απειλώντας να ξετυλίξει τον ευαίσθητο ιστό της κοινωνίας.

Αυτός ο αντίπαλος, με τα σκοτεινά μυαλά του και τις φανατικές του τάσεις, ήταν μια συνεχής πηγή διχόνοιας και προδοσίας, αμφισβητώντας την ίδια την ουσία της ηγεσίας.

Το ελληνικό ιερατείο

Το ελληνικό ιερατείο, σεβαστό επί αιώνες ως η ενσάρκωση της θείας τάξης, κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνία.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ήταν οι μεσάζοντες μεταξύ των θεών και των θνητών, επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της αρμονίας και την τήρηση των ιερών τελετουργιών που συνέδεαν την κοινότητα.

Η σοφία και η καθοδήγησή τους αναζητήθηκαν τόσο από τους απλούς όσο και από την ελίτ, καθώς ασκούσαν τεράστια δύναμη και επιρροή στις πνευματικές και πολιτικές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας.

Κάποιων το μυαλό ήταν μολυσμένο από το σκοτάδι

Ωστόσο, μέσα σε αυτήν την ιερή αδελφότητα των ιερέων, υπήρχε μια ομάδα ατόμων των οποίων το μυαλό ήταν μολυσμένο από το σκοτάδι. Αυτά τα άτομα, οδηγημένα από τον δικό τους φανατισμό και τη δίψα για εξουσία, προσπάθησαν να υπονομεύσουν την ενότητα και τη σταθερότητα του ιερατείου.

Οι ενέργειές τους υποκινούνταν συχνά από προσωπικές φιλοδοξίες και από την επιθυμία να ανέλθουν στις τάξεις, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε καταφυγή στην προδοσία και την προδοσία.

Ο αρχαίος εχθρός του ελληνικού ιερατείου κυνηγούσε τη διχόνοια που προέκυψε φυσικά στον κύκλο της ελίτ. Εκμεταλλεύτηκαν τις εντάσεις και τις αντιπαλότητες που σιγοβράζουν μεταξύ των ιερέων, σπέρνοντας σπόρους αμφιβολίας και δυσπιστίας.

Υποκινώντας συγκρούσεις και αναζωπυρώνοντας τις φλόγες της διχόνοιας, ήλπιζαν να αποδυναμώσουν το ιερατείο και να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για τη δική τους άνοδο στην εξουσία.

Διέθεταν ηγετικές τάσεις

Αυτά τα σκοτεινά μυαλά, κρυμμένα ανάμεσα στις τάξεις της ιεροσύνης, διέθεταν ηγετικές τάσεις που ήταν στριμμένες και διεφθαρμένες.

Χρησιμοποίησαν το χάρισμα και την πονηριά τους για να χειραγωγήσουν το μυαλό των αδελφών τους, στρέφοντάς τους ο ένας εναντίον του άλλου και καλλιεργώντας μια ατμόσφαιρα καχυποψίας.

Με τις δόλιες ενέργειές τους όχι μόνο αμαύρωσαν τη φήμη του ιερατείου αλλά απείλησαν και τον ίδιο τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας.

Το ιερατείο χωρίστηκε σε φατρίες

Οι συνέπειες της προδοσίας τους ήταν εκτεταμένες. Το άλλοτε ενοποιημένο ιερατείο χωρίστηκε σε φατρίες, που η καθεμία αγωνιζόταν για έλεγχο και κυριαρχία. Οι ιερές τελετουργίες που είχαν συνδέσει την κοινότητα αμαυρώθηκαν από εσωτερικές διαμάχες και διαφθορά.

Καθώς ο αρχαίος εχθρός συνέχιζε να σπέρνει διχόνοια και δυσπιστία, η ελληνική κοινωνία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, βυθιζόμενη ανάμεσα στο χάος και την τάξη.

Φάροι ελπίδας

Ωστόσο, επικράτησε η αντοχή του ελληνικού λαού. Αναγνωρίζοντας την απειλή που θέτουν τα σκοτεινά μυαλά μέσα τους, συσπειρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον αρχαίο εχθρό.

Οι αληθινοί ηγέτες του ιερατείου, εκείνοι που δεν μολύνονται από τη γοητεία της εξουσίας και οδηγούνται από μια γνήσια επιθυμία να υπηρετήσουν τους θεούς και τον λαό τους, αναδείχθηκαν ως φάροι ελπίδας.

Με την καθοδήγησή τους, το ιερατείο μπόρεσε να καθαριστεί από τη διεφθαρμένη επιρροή που το βασάνιζε για πάρα πολύ καιρό.

Προειδοποιητική υπενθύμιση του δόλιου μονοπατιού

Για μένα αυτός είναι ο πανάρχαιος εχθρός του Έλληνα, στην ιστορία μας: Δεν είναι παρά ένας εσωτερικός εχθρός που ξεπηδούσε μέσα από αντιμαχόμενες και απομονωτικές τάσεις, οι οποίες δυστυχώς εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν ακόμα ορισμένους Έλληνες. Χάρη στην εσωτερική κατάρρευση δημιουργήθηκαν πολλές αδυναμίες, μέσα από τις ρωγμές των οποίων κατάφεραν να εισδύσουν πραγματικοί και αληθινοί εχθροί.

Διαβάστε επίσης: Διχόνοια. Το μεγάλο διαχρονικό πάθος της φυλής μας

Η ιστορία του αρχαίου εχθρού του ελληνικού ιερατείου χρησιμεύει ως προειδοποιητική υπενθύμιση του δόλιου μονοπατιού που μπορεί να μας οδηγήσει ο φανατισμός και η προδοσία. Αποκαλύπτει τη σημασία της ενότητας, της εμπιστοσύνης και της διάκρισης στις τάξεις οποιασδήποτε ομάδας ελίτ.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των σκοτεινών μυαλών και τις ηγετικές τάσεις τους, μπορούμε να προστατευτούμε από την ύπουλη επιρροή τους και να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας παραμένουν ανθεκτικές και σταθερές απέναντι στις αντιξοότητες.

diadrastika / Image by fpwing_c from depositphotos.com