Image by Bruce777 from Pixabay

Υποβρύχια κάμερα καταγράφει το υποτιθέμενο τέρας Loch Ness αλλά οι επιστήμονες διαφωνούν

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κατά καιρούς, το ενδιαφέρον για το τέρας του Loch Ness (Λίμνη Νες) ανανεώνεται. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε διάφορες δημοσιεύσεις, ο θρύλος της Nessie χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια, με την πρώτη παρατήρηση ενός “υδρόβιου θηρίου” στον ποταμό Ness που καταγράφηκε το 565. Αλλά δεν ήταν μέχρι τον εικοστό αιώνα που ο “μύθος” έγινε παγκοσμίως διάσημο.

Στις 22 Ιουλίου 1933, ένας άντρας που ονομαζόταν George Spicer, ο οποίος ταξίδευε με τη σύζυγό του, δήλωσε ότι είδε «μια έκτακτη μορφή ζώου» που διασχίζει μπροστά από το όχημά του. Το άγνωστο πλάσμα ήταν προφανώς τεράστιο, χωρίς αξιοσημείωτα άκρα, αλλά με μεγάλο σώμα και μακρύ λαιμό. Ο Spicer είπε ότι άφησε ίχνη στο έδαφος καθώς κατευθυνόταν προς τη λίμνη.

Διαβάστε επίσης: Το τέρας του Λοχ Νες πέθανε; Μυστηριώδες κουφάρι

Η πιο διάσημη φωτογραφία του τέρατος Loch Ness έγινε από τον διάσημο βρετανό χειρούργο, συνταγματάρχη Robert Wilson. Δυστυχώς, στη δεκαετία του 1990, αποκαλύφθηκε ότι η φωτογραφία ήταν μια φάρσα που επινόησε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Christian Spurling. Από τότε, υπήρξαν αμέτρητες παρατηρήσεις της Nessie. Φτάνοντας στο σήμερα, οι έρευνες συνεχίζονται και οι ενδείξεις πληθαίνουν, αλλά δεν αποτελούν αποδείξεις, ωστόσο προσθέτουν αρκετά στην ιστορία.

Το βίντεο που θα δείτε στην συνέχεια παρακάτω από το 2019, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει ως τώρα, στους ισχυρισμούς ότι υπάρχει το τέρας του Λοχ Νες. Αν και θολά, δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι ένα μεγάλο πλάσμα να διέρχεται μπροστά από μια υποβρύχια κάμερα η οποία τοποθετήθηκε από τον οργανισμό “Ness District Salmon Fisheries Board”, νομικό όργανο αρμόδιο για την προστασία και τη βελτίωση της αλιείας σολομού και θαλάσσιας πέστροφας στην περιφέρεια Ness.

“Ας είμαστε ειλικρινείς: όταν βλέπετε ένα μεγάλο αντικείμενο σε σχήμα χελιού που περνά μπροστά από την κάμερα στο Loch Ness, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι το τέρας Loch Ness” , γράφει η οργάνωση στη σελίδα του στο Facebook και, νομίζω πως, έχει δίκιο. Θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε είδος – όχι απαραίτητα το συγκεκριμένο τέρας. Το βίντεο δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και το μυστηριώδες πλάσμα φαίνεται μεγάλο σε σύγκριση με τον σολομό που εμφανίζεται στις εικόνες, ωστόσο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πραγματικό του μέγεθος. 

Για το “Ness District Salmon Fishery Board” θα μπορούσε να είναι ένα ευρωπαϊκό χέλι, ένα απειλούμενο είδος που εκτρέφεται σε μια περιοχή του δυτικού Ατλαντικού που ονομάζεται Sargasso Sea. Και φαίνεται ότι η επιστήμη συμφωνεί με αυτή τη θεωρία, καθώς μια ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία συνέλεξε περίπου 250 δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της πιο εκτεταμένης μελέτης που διεξήχθη ποτέ σε ό, τι είναι το μεγαλύτερο σώμα γλυκού νερού στο Βασίλειο Ηνωμένο. Η επακόλουθη ανάλυση δεν αποκάλυψε στοιχεία για καρχαρία, γιγαντιαίο γατόψαρο ή προϊστορικό πλάσμα.

Το DNA των χελιών είναι τόσο άφθονο στο νερό που οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι γιγαντιαία δείγματα θα μπορούσαν να ζουν στα βάθη της λίμνης, τα οποία, αν ανέβαιναν στην επιφάνεια, θα μπορούσαν να είχαν μπερδευτεί με το μυθικό τέρας. Η έρευνα διεξήχθη από τον γενετιστή καθηγητή Neil Gemmell, από το πανεπιστήμιο του Otago. Αν και οι επιστήμονες φαίνεται να απορρίπτουν την ιδέα να πρόκειται για το περιβόητο τέρας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί (από κανάλι του YouTube για όσους δεν έχουν facebook) με τίτλο Una cámara submarina graba por primera vez el monstruo del lago Ness και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

diadrastika / Image by Bruce777 from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.