Γυάλινες πολιτείες στην Σελήνη, κατάλοιπα από τον Μεγάλο Πόλεμο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για τις αποστολές Apollo και τους αστροναύτες που πήγαν και γύρισαν. Πολλά έχουν γραφτεί για το τι πραγματικά μπορεί να είδαν και να συνάντησαν εκεί. Αλλά, πόσοι έχουν ακούσει για το διαστημικό σκάφος Clementine που έφτασε ως την Σελήνη για να παρακολουθήσει συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους και μεθόδους;

Το Clementine, που επίσημα ονομάζεται Deep Space Program Science Experiment (DSPSE) ήταν ένα κοινό διαστημικό πρόγραμμα μεταξύ του Ballistic Missile Defense Organization και της NASA. Ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 1994. Στόχος της αποστολής ήταν να κάνουν επιστημονικές παρατηρήσεις τόσο της Σελήνης όσο και του πολύ κοντά στη Γη αστεροειδή 1620 Geographos, γνωστού και ως 1951 RA.

Αν και η παρατήρηση του αστεροειδούς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω δυσλειτουργίας στο διαστημικό σκάφος, οι σεληνιακές παρατηρήσεις έγιναν και περιλάμβαναν απεικόνιση σε διάφορα μήκη κύματος στο ορατό φως καθώς, σε υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία. Ήταν μια πολύ ειδικά διαμορφωμένη και προγραμματισμένη αποστολή προκειμένου να μπορέσουν να “δουν” περισσότερα από όσα βλέπει το ανθρώπινο μάτι ώστε να αξιολογήσουν την σεληνιακή επιφάνεια μέσα από μία πολυ-φασματική απεικόνιση και να τα μελετήσουν επιστημονικά.

Ανάμεσα στα επτά διαφορετικά επίπεδα αισθητηριακών οργάνων ήταν και το επωνομαζόμενο Clementine Laser Image Detection And Ranging, το γνωστό LIDAR που σχεδιάστηκε για να μετρήσει την απόσταση από το διαστημικό σκάφος μέχρι ένα σημείο στην επιφάνεια της Σελήνης ώστε να δημιουργηθεί ένας υψομετρικός χάρτης.

Μετά το πέρας της αποστολής, η NASA ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου 1998, ότι τα δεδομένα που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Clementine έδειξαν ότι υπάρχει αρκετό νερό στους πολικούς κρατήρες της Σελήνης για να υποστηρίξει μια ανθρώπινη αποικία και έναν σταθμό τροφοδοσίας πυραύλων. Αυτό που δεν ανακοίνωσε ήταν τα παρακάτω:

Γυάλινες πολιτείες στην Σελήνη

Σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες μετρήσεις, η τρισδιάτατη χαρτογράφηση που προέκυψε, εδειξε κάποιες δομές με ανακλαστικό χαρακτήρα κοντά στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο. Οι δομές αυτές αποτελούνταν από γεωμετρικά στερεά σχήματα, ενώ όσα ξέφευγαν από γνωστά μοτίβα διέπονταν από μία πλήρη αρμονία και αρχιτεκτονική που δεν έχει συναντηθεί ποτέ ως τώρα πουθενά στην φύση, από μόνη της. Με απλά λόγια έμοιαζαν να ήταν τεχνητές κατασκευές από κάποιον νοήμονα πολιτισμό. Οι αναλύσεις έδειξαν πως πρόκειται για δομές, πιθανόν γυάλινες ή κατασκευασμένες από πάγο. Όλα μαζί στο σύνολό τους φαίνεται να αποτελούσαν μια γυάλινη πόλη στο μέγεθος του Μανχάταν. Η πιθανή αυτή πολή δεν είναι ορατή από τηλεσκόπια της Γης, παρά μόνο αν κάποιος μπορούσε να εφαρμόσει κάποια από τα όργανα του Clemetine σε συνδυασμό απαραίτήτως με το LIDAR.

Οι επιστημονικοί ερευνητές της NASA διασταύρωσαν με πολλούς τρόπους το αποτέλεσμα με τις γυάλινες πολιτείες. Πρόσθεσαν και αφαίρεσαν διαφορετικα φίλτρα, άλλαξαν διάφορες ρυθμίσεις στους φασματογράφους, αλλά πάντα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Υπήρχαν γυάλινες πολιτείες στην Σελήνη, με κάποιες περιοχές να απεικονίζονται σαν ερείπια λόγω κάποιας καταστροφής. “Ϊσως, απομεινάρια του Μεγάλου Πολέμου”, είπε η Δρ Lillian Barlow. Τότε, όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα γύρισαν και την κοίταξαν με απορία, οπότε κι εκείνη έσπευσε να εξηγήσει:

“Έχετε ακούσει για το διαστημικό ταξίδι του Λουκιανού; Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς, έζησε κάπου μετά το 120 μ.Χ. ήταν ρήτορας αλλά και σατιρικός συγγραφέας. Έγραψε την Αληθή Ιστορία που δημοσιεύθηκε γύρω στο 175 μ.Χ., αν θυμάμαι καλά. Εκεί, περιγράφει ένα ταξίδι από την Γη στη Σελήνη, με έναν αρκετά σύγχρονο τρόπο με τις γνώσεις και τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Αναφέρεται, λοιπόν, σε ένα πόλεμο ανάμεσα στους Σεληνίτες και τους Ηλιώτες. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα αγωνίζονται για τον έλεγχο μιας αποικίας στον πλανήτη που σήμερα ονομάζουμε Αφροδίτη. Οι πολεμιστές, τα στρατεύματα του Ήλιου και της Σελήνης ταξιδεύουν μέσα στο διάστημα. Χιλιάδες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της μάχης. Αρκετοί μύθοι, ανά τον κόσμο αναφέρονται σε ένα αρχαίο Μεγάλο Πόλεμο. στη Σελήνη.”

“Ναι, τα ξέρουμε αυτά”, της απάντησε η Δρ Emmalee McCullough και συνέχισε: “Αλλά ο Λουκιανός έκανε σατυρικούς διαλόγους. Η Αληθινή Ιστορία γράφτηκε ως κριτική των φιλοσόφων και των ιστορικών και των τρόπων σκέψης τους για τις νέες ανακαλύψεις,” χαμογέλασε επικριτικά. “Περιγράφει έναν πόλεμο στο διάστημα με φτερωτά βελανίδια και διαστημικές αράχνες! Κολλάει κάπου αυτό που λέτε;”

Η Δρ Lillian Barlow χαμογέλασε με άνεση και αποκρίθηκε: “Εκεί που κολλάνε και οι γυάλινες πολιτείες που βλέπουμε στην τρισδιάστατη απεικόνιση. Αν είναι πράγματι τεχνητές οι δομές, τότε, ποιοι τις κατασκεύασαν;” Η Δρ McCullough και οι υπόλοιποι δεν απάντησαν. Τελικά, αποφασίστηκε να μην φτάσει στο ευρύ κοινό, αυτή η πληροφορία.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

*Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν φαντασίας και μυθοπλασίας, το ίδιο ισχύει για τα ονόματα και τον διάλογο. Η αποστολή Clementine, το LIDAR και ο Λουκιανός με την Αληθινή Ιστορία του είναι πραγματικά και αποτελούν την πηγή έμπνευσης της παραπάνω ιστορίας. Επιπλέον πληροφορίες πάρθηκαν και από το The Intergalactic Battle of Ancient Rome.

diadrastika / Image by Pete Linforth from Pixabay