Οι ωκεανοί εκρήγνυνται. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα 35 χρόνια καριέρας», λέει ο μετεωρολόγος Tim Heller

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για τον τυφώνα Florence που περιτριγύριζε και σάρωνε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στα 2018. Αρχικά φαινόταν ιδιαίτερα καταστροφικός αλλά στην συνέχεια η έντασή του υποβαθμίστηκε. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτός που όργωνε τις θάλασσες. Υπήρχε μία μεγάλη διαταραχή στους ωκεανούς.

Διαβάστε επίσης: Πώς Πήραν οι 5 Ωκεανοί το Όνομά τους και Ποιος ο Ρόλος των Ελλήνων στην Ονομασία τους

Σύμφωνα με άρθρο του sputniknews.com, τον Σεπτέμβριο του 2018, με τίτλο: «”Στα 35 χρόνια της σταδιοδρομίας μου δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη δραστηριότητα”: οι ωκεανοί εκρήγνυνται» μαθαίνουμε πως στον Ατλαντικό, ο τυφώνας Florence δεν ήταν ο μόνος, καθώς αναπτύσσονταν και άλλοι, ενώ στον Ειρηνικό υπήρχε επίσης μια σημαντική κυκλωνική δραστηριότητα. Στο βόρειο ημισφαίριο εμφανίστηκαν πέντε καταιγίδες εκείνη την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επικίνδυνος τυφώνας Florence. Ο μετεωρολόγος Tim Heller έγραψε στο Twitter ότι “Κατά τη διάρκεια 35 ετών πρόβλεψης του καιρού στην τηλεόραση, δεν έχω δει ΠΟΤΕ τόσο μεγάλη δραστηριότητα στις τροπικές περιοχές ταυτόχρονα”.

Σύμφωνα με την The Washington Post, οι ωκεανοί «εκρήγνυται με κυκλωνική δραστηριότητα» και την ταυτόχρονη δημιουργία πολλών καταιγίδων στον Ατλαντικό λόγω της απότομης ευθυγράμμισης των δύο παραγόντων που τις ευνοούν: την ενέργεια και τον άνεμο. Ισχυροί άνεμοι στην ατμόσφαιρα μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καταιγίδων σε χαμηλότερα υψόμετρα και επί του παρόντος καταγράφονται μέτριοι ατμοσφαιρική άνεμοι στην περιοχή. Επιπλέον, η διάτμηση του ανέμου έχει φτάσει στο εποχιακό χαμηλό της, προκαλώντας τυχόν τροπικές διαταραχές να γίνουν θύελλες.

Διαβάστε επίσης: Το Νησί στη Μέση του Ωκεανού που στην Παράδοσή του λέει ότι Πρωτοπήγε ο Οδυσσέας

Όπως βλέπετε και εσείς στην φωτογραφία που καταθέτει ο μετεωρολόγος Tim Heller, υπάρχει μία πολύ παράξενη ευθυγράμμιση αυτών των τυφώνων. Μοιάζουν, αυτά τα φαινόμενα να μην είναι φυσιολογικά, αλλά σα να πρόκειται για τεχνητά δημιουργήματα. Με λίγη φαντασία θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κάποιοι ελέγχουν τον καιρό και ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης όπου, όμως, η κατάσταση ξέφυγε. Φυσικά, αυτά θα μπορούσαν να συμβαίνουν σε κάποια ταινία James Bond ή σε κάποια άλλη επιστημονικής φαντασίας. Ποιός λογικός άνθρωπος θα πρότεινε ότι δεν είναι φυσιολογικά όλα αυτά και ότι κάποιοι ελέγχουν τον καιρό; Όμως, είναι φαινόμενα της Φύσης την οποία δεν μπορούμε να καταλάβουμε και, ίσως, δεν την καταλάβουμε ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε αποκοπεί από αυτή.

Oceans ‘Are Exploding’: ‘In 35 years of the career I have never seen so much activity’

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.