Ανακάλυψαν γιατί φτιάχτηκαν τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα. Σχετίζονται με τα υπόγεια ύδατα, λένε ερευνητές

[12/10/2018 - 08:29]

Ανακάλυψαν γιατί φτιάχτηκαν τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα. Σχετίζονται με τα υπόγεια ύδατα, λένε ερευνητές

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το Νησί του Πάσχα είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα μυστήρια του κόσμου, κυρίως, λόγω των πανύψηλων αγαλμάτων Moai. Γιατί τα έφτιαξαν; Τι αντιπροσωπεύουν; Αρχαίους θεούς ή κάτι άλλο;

Τώρα, όπως αναφέρει το iflscience.com, μια ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει πώς ο αρχαίος πληθυσμός του νησιού διατήρησε την κοινωνία του εδώ και αιώνες, χάρη στα εκατοντάδες τεράστια αγάλματα γνωστά ως Μοάι.

Μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε δύο επιτόπιες έρευνες σε όλο το μικροσκοπικό ηφαιστειογενές νησί που η τοπική του ονομασία είναι Rapa Nui, σύμφωνα με την οποία διαπίστωσαν ότι δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικές πηγές πόσιμου νερού.

“Τα πορώδη ηφαιστειακά εδάφη απορροφούν γρήγορα τη βροχή, με αποτέλεσμα την έλλειψη ρευμάτων και ποταμών”, δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Carl Lipo.

Όταν βρέχει, το νερό κάτω από το έδαφος κατηφορίζει και βγαίνει εκεί όπου τα αγάλματα Μοάι συναντούν τον ωκεανό. Όταν η παλίρροια είναι χαμηλή, “καταλήγει στη ροή γλυκού νερού”. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα μείγμα που είναι ένα “υφάλμυρο αλλά πόσιμο νερό κατά μήκος της ακτής” το οποίο περιέχει αρκετά χαμηλά επίπεδα αλατιού ώστε να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από τους ανθρώπους.

“Αν και οι παράκτιες πηγές υπογείων υδάτων είναι φτωχής ποιότητας, ήταν προφανώς επαρκείς για να υποστηρίξουν τον πληθυσμό και να τους επιτρέψει να χτίσουν τα υπέροχα αγάλματα για τα οποία το Νησί του Πάσχα είναι διάσημο”, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Hydrogeology.

Θεωρείται, λοιπόν, ότι τα αγάλματα των 14 μέτρων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές ήταν ενδεικτικά των υπόγειων υδάτων με το υφάλμηρο νερό, επιτρέποντας στους πρώιμους κατοίκους να αντλήσουν το γλυκό νερό στην επιφάνεια. Αυτά τα αποθέματα θα βοηθούσαν το Rapa Nui να επιβιώσει από περιόδους ξηρασίας διαφοροποιώντας την πηγή τους.

Στο επόμενο ταξίδι τους, η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει πώς η διαθεσιμότητα των γλυκών υδάτων σε ορισμένες τοποθεσίες θα μπορούσε να συνδεθεί με το πώς χτίστηκαν τα μεγάλα αγάλματα.

diadrastika.com

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ