Μια υπόθεση γιατί φτιάχτηκαν τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα

Μια υπόθεση γιατί φτιάχτηκαν τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το Νησί του Πάσχα είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα μυστήρια του κόσμου, κυρίως, λόγω των πανύψηλων αγαλμάτων Moai. Γιατί τα έφτιαξαν; Τι αντιπροσωπεύουν; Αρχαίους θεούς ή κάτι άλλο; Τώρα, όπως αναφέρει το iflscience.com, μια ομάδα ερευνητών φαίνεται να έχει σχηματίσει μια υπόθεση για το πώς ο αρχαίος πληθυσμός του νησιού διατήρησε την κοινωνία του εδώ και αιώνες, χάρη στα εκατοντάδες τεράστια αγάλματα γνωστά ως Μοάι.

Μια ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε δύο επιτόπιες έρευνες σε όλο το μικροσκοπικό ηφαιστειογενές νησί που η τοπική του ονομασία είναι Rapa Nui, σύμφωνα με την οποία διαπίστωσαν ότι δεν έχει ιδιαίτερα σημαντικές πηγές πόσιμου νερού. “Τα πορώδη ηφαιστειακά εδάφη απορροφούν γρήγορα τη βροχή, με αποτέλεσμα την έλλειψη ρευμάτων και ποταμών”, δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Carl Lipo.

Διαβάστε επίσης: Το Νησί του Πάσχα και τα Μυστήρια που το Διέπουν

Όταν βρέχει, το νερό κάτω από το έδαφος κατηφορίζει και βγαίνει εκεί όπου τα αγάλματα Μοάι συναντούν τον ωκεανό. Όταν η παλίρροια είναι χαμηλή, “καταλήγει στη ροή γλυκού νερού”. Κάπως έτσι δημιουργείται ένα μείγμα που είναι ένα “υφάλμυρο αλλά πόσιμο νερό κατά μήκος της ακτής” το οποίο περιέχει αρκετά χαμηλά επίπεδα αλατιού ώστε να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από τους ανθρώπους.

“Αν και οι παράκτιες πηγές υπογείων υδάτων είναι φτωχής ποιότητας, ήταν προφανώς επαρκείς για να υποστηρίξουν τον πληθυσμό και να τους επιτρέψει να χτίσουν τα υπέροχα αγάλματα για τα οποία το Νησί του Πάσχα είναι διάσημο”, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Hydrogeology.

Θεωρείται, λοιπόν, ότι τα αγάλματα των 14 μέτρων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές ήταν ενδεικτικά των υπόγειων υδάτων με το υφάλμυρο νερό, επιτρέποντας στους πρώιμους κατοίκους να αντλήσουν το γλυκό νερό στην επιφάνεια. Αυτά τα αποθέματα θα βοηθούσαν το Rapa Nui να επιβιώσει από περιόδους ξηρασίας διαφοροποιώντας την πηγή τους. Η υπόθεση, δηλαδή, είναι ότι τα αγάλματα – εκτός από άλλους πιθανούς λόγους – εξυπηρετούσαν και ως σημάνσεις, χωρίς να υπάρχει κάτι που να το επιβεβαιώνει. Στο επόμενο ταξίδι τους, η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει πώς η διαθεσιμότητα των γλυκών υδάτων σε ορισμένες τοποθεσίες θα μπορούσε να συνδεθεί με το πώς χτίστηκαν τα μεγάλα αγάλματα.

diadrastika / Image by Yerson Retamal from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.