Στο «Πιστεύω» υπάρχουν όλα τα γράμματα εκτός από το Ψ για ένα παράξενο λόγο σύμφωνα με ισχυρισμούς

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλές φορές στη ζωή μας, αποστηθίζουμε πράγματα από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς, τι σημαίνουν, τι περιέχουν και τι όχι.

Όπως διαβάζουμε στο tilestwra.com, μέσα στο Σύμβολο της Πίστεως που όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι γνωρίζουν και απαγγέλουν σε διάφορες πειπτώσεις στη ζωή τους, εμπεριέχονται όλα τα γράμματα της αλφαβήτου, εκτός από ένα…

Ποιο είναι αυτό; Πρόκειται για το γράμμα Ψ…

Άραγε, υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος λόγος που εμφανίζονται όλα τα υπόλοιπα γράμματα, αλλά ωστόσο λείπει μόνο ένα από τα εικοσιτέσσερα;

Σύμφωνα με τον π. Σάββα Αχιλλέως, το Σύμβολο της Πίστεως που όλοι γνωρίζουμε συνοπτικά ως «Πιστεύω» από την πρώτη λέξη που ξεκινάει, εμπεριέχει μέσα του όλη την αλήθεια της Πίστεως και μόνο την αλήθεια, χωρίς να υπάρχει μέσα του ούτε ένα Ψέμα, μία λέξη που αρχίζει από Ψ. Δηλαδή, το μοναδικό γράμμα που έχει αποκλειστεί από το «Πιστεύω».

Ωστόσο, αν και αυτή η εξήγηση φαίνεται αρκετά λογικοφανής σε έναν πιστό, δεν μπορεί να ευσταθεί, καθώς αρκετά από τα υπόλοιπα γράμματα σημαίνουν και λέξεις που δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται σε ένα τέτοιο κείμενο, μερικά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε για να ακριβολογήσουμε το σκεπτικό μας είναι οι λέξεις Απάτη, Βία, Διαστρέβλωση, Διάβολος, Παραχάραξη, Σατανάς και πολλές πολλές ακόμα λέξεις αν θα έπρεπε να αρχίσουμε να τις απαριθμούμε.

Κατά συνέπεια, η έλλειψη του γράμματος Ψ από το «Πιστεύω» δεν εξηγείται με το σκεπτικό που προαναφέρθηκε. Ενδεχομένως να είναι άλλος ο λόγος, ή απλά τυχαίο.

Εσείς τι πιστεύεται ότι μπορεί να συμβαίνει και λείπει το γράμμα Ψ;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by kalhh from Pixabay