Εναέρια άποψη του Σικάγου που κινδυνεύει από Υπόγεια Κλιματική Αλλαγή.
Image by marchello74 from depositphotos

Υπόγεια Κλιματική Αλλαγή. Ένας Ύπουλος Κίνδυνος
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σύμφωνα με επίσημες πηγές – το ακούμε καθημερινά – η κλιματική αλλαγή είναι μια διαρκώς διαφαινόμενη απειλή που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας το περιβάλλον μας σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ ο αντίκτυπος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των ακραίων καιρικών φαινομένων συχνά παίρνει το επίκεντρο, υπάρχει ένας ύπουλος κίνδυνος κάτω από τα πόδια μας – η υπόγεια κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς αυτή η σιωπηλή απειλή παραμορφώνει το έδαφος κάτω από τα κτίρια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα των αστικών υποδομών, ενώ θα αναφέρουμε ως παράδειγμα μια μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Σταδιακή αλλαγή του υπόγειου περιβάλλοντος

Καθώς ο κόσμος παλεύει με τις ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τους κρυμμένους κινδύνους που κρύβονται κάτω από τις πόλεις μας.

Η υπόγεια κλιματική αλλαγή αναφέρεται στη σταδιακή αλλαγή του υπόγειου περιβάλλοντος λόγω μακροπρόθεσμων μεταβολών στη θερμοκρασία και στα πρότυπα βροχοπτώσεων.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του εδάφους, προκαλώντας καθίζηση, καταβόθρες και δομικές ζημιές στα κτίρια.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;

Η γεωλογική σύνθεση μεταβάλλεται

Οι αστικές υποδομές, από δρόμους μέχρι γέφυρες, αγωγούς έως κτίρια, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση προϋποθέσεις σχετικά με τη σταθερότητα του εδάφους από κάτω.

Ωστόσο, καθώς η υπόγεια κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τη γεωλογική σύνθεση και την υδρολογική δυναμική, αυτές οι προϋποθέσεις γίνονται παρωχημένες και αναζητούνται νέα στοιχεία.

Το έδαφος κάτω από τις πόλεις δεν είναι πλέον τόσο αξιόπιστο όσο ήταν κάποτε, αποτελώντας σημαντική απειλή για τις αστικές υποδομές.

Το έδαφος παραμορφώνεται από την υπόγεια κλιματική αλλαγή

Μία μελέτη από τον Μάιο του 2023, έδειξε ότι η Νέα Υόρκη μπορεί να βυθίζεται κάτω από το βάρος των δικών της κτιρίων. Όμως, μια άλλη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που παλεύει με τις συνέπειες της υπόγειας κλιματικής αλλαγής είναι, για παράδειγμα, το Σικάγο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η πλούσια ιστορία και το ζωντανό αστικό τοπίο αντιμετωπίζουν τώρα μια κρίσιμη πρόκληση. Το έδαφος παραμορφώνεται ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και καμία υπάρχουσα δομή ή υποδομή δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει αυτές τις διακυμάνσεις, οδηγώντας σε σταδιακή καθίζηση του εδάφους.

Ωστόσο, αυτές οι μεταβολές δεν είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλούν ανησυχία, συμβαίνουν πάρα πολύ αργά, αλλά συν τω χρόνω θα μπορούσαν να είναι δυνητικά προβληματικές.

Αυτά τα προβλήματα, όπως η καθίζηση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κλίση των κτιρίων, ρωγμές στους δρόμους και την κατάρρευση των υποδομών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων της.

Διαβάστε επίσης: Υπερθέρμανση του Πλανήτη. Είναι Απάτη ή Αλήθεια;

Πρακτικές που συνδέονται με καθίζηση

Ενώ η ίδια η κλιματική αλλαγή είναι ένα φυσικό φαινόμενο, συζητιέται στα περισσότερα μέσα, ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιταχύνει και επιδεινώσει τις επιπτώσεις της.

Στην περίπτωση της υπόγειας κλιματικής αλλαγής, η κατασκευή εκτεταμένων υπόγειων δικτύων, όπως συστήματα μετρό και σήραγγες, αλλάζουν τη φυσική δομή και σταθερότητα του εδάφους.

Θα αναφέρω ένα γεγονός ως παράδειγμα θερμοκρασιακών διαφορών: Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι θερμοκρασίες του αέρα σε υπόγειες κατασκευές όπως γκαράζ στάθμευσης και σταθμούς μετρό μπορεί να είναι έως και 25 C υψηλότερες από τις θερμοκρασίες εδάφους, στο Grant Park του Σικάγου.

Αυτή η εν δυνάμει διαταραχή και πολλές άλλες, σε συνδυασμό με την αυξημένη αστικοποίηση και τις ακατάλληλες πρακτικές χρήσης γης, εντείνει τους κινδύνους που συνδέονται με καθίζηση – ενδεχομένως μιας ολόκληρης πόλης – και δομικές ζημιές.

Μέτρα μετριασμού και προσαρμογής για την υπόγεια κλιματική αλλαγή

Για να καταπολεμηθεί ο ύπουλος κίνδυνος της υπόγειας κλιματικής αλλαγής, οι πόλεις πρέπει να υιοθετήσουν προληπτικές στρατηγικές που δίνουν προτεραιότητα τόσο στον μετριασμό όσο και στην προσαρμογή.

Οι προσπάθειες μετριασμού θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην προώθηση του βιώσιμου αστικού σχεδιασμού και στην ιεράρχηση της χρήσης ανθεκτικών υλικών σε κατασκευαστικά έργα.

Επιπλέον, τα μέτρα προσαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτενή παρακολούθηση και επιτήρηση του υπόγειου περιβάλλοντος, προηγμένες τεχνικές μηχανικής και την εφαρμογή έξυπνων υποδομών που μπορούν να αντέξουν τις προκλήσεις που θέτει η υπόγεια κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: Βιώσιμη Ανάπτυξη. Λειτουργική; Ουτοπία; Άλλοθι;

Καθίσταται επιτακτική ανάγκη

Όπως διαπιστώνουμε, σύμφωνα με τους ερευνητές επιστήμονες και τις προσομοιώσεις σε υπολογιστές, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκτείνονται πολύ πέρα ​​από αυτό που συναντά το μάτι.

Ο ύπουλος κίνδυνος της υπόγειας κλιματικής αλλαγής αποτελεί σημαντική απειλή για τη σταθερότητα των αστικών υποδομών στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Καθώς βλέπουμε την παραμόρφωση του εδάφους κάτω από τα κτίρια και τη βύθιση των αστικών τοπίων μας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η σιωπηλή απειλή.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της ανθρώπινης δραστηριότητας, δίνοντας προτεραιότητα στις προσπάθειες μετριασμού και εφαρμόζοντας μέτρα προσαρμογής, μπορούμε να προστατέψουμε τις πόλεις μας από τους αόρατους κινδύνους που κρύβονται από κάτω μας και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από cnn.com, nature.com, livescience.com
diadrastika / Image by marchello74 from depositphotos.com