Η Ανθρωπότητα ίσως Βρίσκεται σε μία Γαλαξιακή Καραντίνα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων συναντήθηκε στο Παρίσι να συζητήσουν γιατί δεν έχουμε ακόμη συναντήσει εξωγήινες μορφές ζωής και γενικότερα εξωγήινους. Το ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά αινίγματα της εποχής μας. Παρόλο που φαίνεται σχεδόν αδιανόητο ότι ο πολιτισμός μας είναι μόνος στο σύμπαν, γεγονός παραμένει ότι δεν έχουμε δει ακόμα κανένα στοιχείο για το αντίθετο.

Το παράδοξο του Fermi, το οποίο υπογραμμίζει την αντίφαση ανάμεσα στην πιθανή ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών και το γεγονός ότι δεν έχουμε συναντήσει ποτέ κανένα, φαίνεται να δείχνει ότι είτε δεν υπάρχουν εξωγήινοι εκεί έξω, είτε είναι τόσο σπάνιες περιπτώσεις που είναι απίθανο να είχε ποτέ συναντηθεί η ανθρωπότητα μαζί τους. Αλλά τι γίνεται αν υπήρχε μια άλλη εξήγηση;

Σε μια πρόσφατη συνάντηση του METI (Messaging Extraterrestial Intelligence) στο Παρίσι, όπως αναφέρει το forbes.com, μια ποικιλόμορφη ομάδα επιστημόνων συζήτησε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη συναντήσει εξωγήινη ζωή. Η συζήτηση εστιάστηκε έντονα σε αυτό που είναι γνωστό ως «Η Μεγάλη Σιωπή», δηλαδή, μια ιδέα που επικεντρώνεται στο πιθανό γεγονός ότι οι εξωγήινοι. γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ αλλά επιλέγουν επίτηδες να μην έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Διαβάστε επίσης: Η Γη είναι η φυλακή του χειρότερου ανθρωποειδούς του Σύμπαντος

“Ίσως οι εξωγήινοι παρακολουθούν τους ανθρώπους στη Γη, όπως εμείς παρακολουθούμε τα ζώα σε ένα ζωολογικό κήπο”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΜΕΤI Douglas Vakoch. “Πώς μπορούμε να κάνουμε τους γαλαξιακούς φύλακες του ζωολογικού να αποκαλυφθούν;” Προχωρώντας αυτή την ιδέα ένα βήμα παραπέρα, δημιουργείται ένα ακόμα ερώτημα: τι γίνεται αν η ίδια η Γη κυριολεκτικά βρίσκεται σε καραντίνα; “Φαίνεται πιθανό ότι οι εξωγήινοι επιβάλλουν μια «γαλαξιακή καραντίνα» γιατί συνειδητοποιούν ότι θα ήταν αποδιοργανωτικό για μας να μάθουμε γι’ αυτούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Jean-Pierre Rospars.

Στο θέμα της εξωγήινης νοημοσύνης γενικά, πρόσθεσε: “Η γνωστική εξέλιξη στη Γη παρουσιάζει τυχαία χαρακτηριστικά ενώ ακολουθεί και προβλέψιμα μονοπάτια. Με την εξέταση των τακτικών και τυχαίων στοιχείων μαζί, μπορούμε να αναμένουμε την επανειλημμένη, ανεξάρτητη εμφάνιση ευφυών ειδών στο σύμπαν και θα πρέπει να περιμένουμε να βλέπουμε σχεδόν ομοιόμορφες μορφές πληροφοριών, υπό ευνοϊκές συνθήκες”.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν φθάσει στο υψηλότερο δυνατό γνωστικό επίπεδο”. Εδώ που τα λέμε δεν έχουν και πολύ άδικο. Η εικόνα που δείχνουμε προς τα “εξω” είναι αποκαρδιωτική, φυσικά, πάντα με φωτεινές εξαιρέσεις.

Πηγές: EarthSky.org και unexplained-mysteries.com
diadrastika / Image by Oleg Gamulinskiy from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.