Το αγαλματάκι που οι απόψεις διίστανται για το τι ακριβώς απεικονίζει

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στο Μεξικό για άλλη μια φορά πυροδότησαν θεωρίες συνωμοσίας που συνδυάζονται με αρχαίους εξωγήινους πολιτισμούς. Αυτή τη φορά η πλειοψηφία των αποδεκτών αυτών των θεωριών φαίνεται πεπεισμένη οπότε και διαλαλεί αυτή την σιγουριά της προκειμένου να υποστηρίξει ότι τώρα έχει βρεθεί «απόδειξη» ότι υπάρχουν ξένα όντα.

Δεν μοιάζει αυτό το αγαλματίδιο με εικόνες που κυκλοφορούν για τους εξωγήινους σήμερα; Άρα, τι άλλο μπορεί να είναι; Οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν αφότου ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube στις 25 Ιαν 2018, έγινε viral καθώς δείχνει φωτογραφίες από διάφορα γλυπτά που ανακαλύφθηκαν στο Μεξικό. Παρά το γεγονός ότι πέρασαν χρόνια από τότε, το μυστηριώδες αγαλματίδιο εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να προβληματίζει για δύο πράγματα. Το ένα είναι η αυθεντικότητά του. Σκεπτικιστές και άλλοι συμφωνούν ότι είναι πλαστό διότι η ύπαρξή του αμφισβητείται – όμως για κάποιο λόγο αυτό αυτό προσπερνιέται από όσους το θέλουν στο μυαλό του να είναι πραγματικό και υπαρκτό.

Διαβάστε επίσης: Το Ειδώλιο της Nampa που η ηλικία του λέγεται ότι φτάνει τα 2 εκ. χρόνια

Όμως τα πράγματα ξεφεύγουν λίγο, καθώς υποστηρίζεται ότι το παράξενο αγαλματίδιο με την μάνα “εξωγήινη” που κρατά αγκαλιά το “εξωγήινο” μωρό της, έχει πολλά κοινά στοιχεία με απεικονίσεις της Παναγίας ως Βρεφοκρατούσα. Δημιουργείται, λοιπόν, μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει να είναι αυτό το αγαλματίδιο – ίσως και άλλα παρόμοια – η αρχική ιδέα, το αρχέτυπο, για να απεικονιστεί μια μητέρα με το παιδί της, κυρίως σε θρησκευτικές απεικονίσεις. Αυτό, όμως, γίνεται ένα πολύ μεγάλο θέμα αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν δεκάδες προχριστιανικές απεικονίσεις Παρθένων Μητέρων με Θεία Βρέφη στην αγκαλιά τους, όπως αυτές που ακολουθούν στη συνέχεια. Μόνο που μια μητέρα για να κρατήσει αγκαλιά το παιδί της, δεν χρειάζεται ένα εξωγήινο πρότυπο για να το κάνει. Είναι μια φυσική διαδικασία που υμνείται από τα βάθη των αιώνων.

Ειδικά ΑΥΤΟ το Αντικείμενο που Ανασκάφηκε στο Μεξικό έχει ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟ για το τι Απεικονίζει
Βρεφοκρατούσες παρθένοι με το «θείο βρέφος» (Πηγή φωτογραφιών από το βιβλίο: «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν, οι θεοί και οι θεές» του Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι)

Εκείνοι που πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι είναι κάπου εκεί έξω έχουν να προτείνουν ότι κάποιοι από αυτούς κατασκεύασαν στο μακρινό παρελθόν όλα αυτά τα αντικείμενα, ενδεχομένως, ως αποτέλεσμα στενών επαφών με εξωγήινους – και όχι έμπνευσης. «Πολλοί γνωρίζουν τα αντικείμενα Klaus Dona. Υπάρχουν περισσότεροι τόνοι εκεί από όπου προέρχονται. Όλο και περισσότεροι ντόπιοι και αγρότες παρουσιάζουν τα ιδιωτικά τους αντικείμενα», αναφέρεται στο video και υπογραμμίζεται: «Ευτυχώς δεν τα έδωσαν στο Smithsonian Institute και τα παρόμοια (ιδρύματα) για περαιτέρω ανάλυση».

Διαβάστε επίσης: Το αγαλματίδιο που βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα και θα μπορούσε να αλλάξει την Προϊστορία μας

Η σημείωση αυτή αμέσως σήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς σύμφωνα με την newsweek.com πολλοί χρήστες κοινωνικών μέσων έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα των αντικειμένων. «Εάν είναι σίγουροι ότι πρόκειται για [sic] λείψανα των εξωγήινων γιατί δεν τα έθεσαν υπό εξέταση στο Smithsonian», σχολίασε ένας χρήστης στο βίντεο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι θεωρητικοί έχουν προτείνει ότι εξωγήινοι κατασκεύασαν αρχαία αντικείμενα και δομές του Μεξικού. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι έχουν επίσης δημιουργήσει την ιερή πόλη Teotihuacán της χώρας, έναν φημισμένο αρχαιολογικό χώρο, ανέφερε η National Geographic. Αλλά δεν έχουν αποδείξεις για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. Όμως αυτή η εμμονή καθιστά τους ανθρώπους εκείνων των εποχών ανίκανους να κατασκευάσουν κάτι τεράστιο, αφού δεν είχαν τα μέσα – κι αφού δεν τα είχαν άρα τα κατασκεύασαν εξωγήινοι, αυτό είναι το σκεπτικό τους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σε ότι αφορά το γιατί αντικείμενα σαν κι αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια ανθρώπων του ινστιτούτου Smithsonian, ίσως, είναι γιατί σύμφωνα με διάφορες φήμες, έχει την τάση να «χάνει» αντικείμενα και ευρήματα που δεν ταιριάζουν στο κατεστημένο ιστορικό προφίλ περιορισμένου χρόνου και τόπου. Μάλιστα, λέγεται πως έχουν γίνει και δικαστήρια για αυτό το θέμα. Όμως, αυτές οι φήμες δεν έχουν καμία υπόσταση και είναι όλες αβάσιμες και θεωρούνται θεωρίες συνωμοσίας, από τους σκεπτικιστές και όσους τους αφορούν.

Διαβάστε επίσης: Το αγαλματίδιο 30.000 ετών που έφερε πονοκέφαλο στην CIA γιατί ίσως αλλάζει την Ιστορία

Μόνο που το θέμα μας δεν είναι τα διάφορα ινστιτούτα και που καταλήγουν διάφορα αντικείμενα, αλλά τι παρουσιάζει η συγκεκριμένη εικόνα: Μία εξωγήινη μητέρα που κρατά το βρέφος της στην αγκαλιά της, όπως άλλες γνωστές, χριστιανικές και προχριστιανικές εικόνες; Ποια εκδοχή είναι εκείνη που μπορεί να πλησιάζει την αλήθεια; Ίσως καμία. Από το συγκεκριμένο τεχνούργημα που δείχνει το βίντεο υπάρχει μόνο η φωτογραφία του. Καμία πληροφορία δεν δίνεται για το που, πότε και από ποιον βρέθηκε, ούτε και γιατί δεν εκτίθεται σε κάποιο μουσείο ούτε εάν βρίσκεται σε κάποιο εργαστήριο χρονολόγησης που θα πιστοποιήσει παράλληλα το κατά πόσο είναι αυθεντικό ή όχι. Κατά συνέπεια πιστεύεται το τεχνούργημα είναι μια απάτη ή φάρσα ή τουριστικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτές είναι οι πιθανότερες εκδοχές μέχρι να το τεχνούργημα προς εξέταση να παρουσιαστεί επίσημα σε κάποιες αρχές.

Διαβάστε επίσης: Τι είδαν και έφτιαξαν τα παράξενα αγαλματίδια, άγνωστοι μεταξύ τους αρχαίοι πολιτισμοί;

Παρά το γεγονός ότι, με βεβαιότητα πρόκειται για απάτη, το αγαλματάκι της φωτογραφίας έχει βάλει πολύ κόσμο στην πρίζα όχι για την αυθεντικότητά του αλλά για το τι ακριβώς απεικονίζει. Έτσι, λοιπόν, θέτω κι εγώ ένα ρητορικό ερώτημα: Εάν υπάρχει ή υπάρξει ένα παρόμοιο γλυπτό που αποδειχθεί ότι είναι αυθεντικό, πως θα το κρίνουν οι αρχαιολόγοι, οι ιστορικοί, οι πολιτικοί, οι θρησκείες, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι; Δείτε και το σχετικό βίντεο με τίτλο More and more Mexican Artefacts surface depicting Aliens.

diadrastika