Αστρονόμοι Μελέτησαν το Διάσημο Πίνακα του Βαν Γκογκ και Εξήγησαν τι Απεικονίζουν τα Σπειροειδή Σχήματα

[04/03/2019 - 09:15]

Αστρονόμοι Μελέτησαν το Διάσημο Πίνακα του Βαν Γκογκ και Εξήγησαν τι Απεικονίζουν τα Σπειροειδή Σχήματα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο διάσημος πίνακας «Starry Night» του Van Gogh, δημιουργήθηκε από τον μεγάλο ιμπρεσιονιστή τον Ιούνιο του 1889. Βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη και θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα ολλανδικά αριστουργήματα.

Σύμφωνα με την ιστορία του, η εικόνα δείχνει εκείνα τα μέρη του ουρανού που ήταν ορατά από την κρεβατοκάμαρα του καλλιτέχνη, την άνοιξη του 1899, όταν νοσηλευόταν σε νοσοκομείο για ψυχικά ασθενείς στην πόλη Saint-Remy- de-Provence, αφού είχε κόψει το αυτί του.

Για ποιο λόγο, όμως είχε ζωγραφίσει τον πίνακα κατά αυτό τον τρόπο, και τον είχε διανθίσει με τέτοιου είδες σπείρες και «μπούκλες»; Κανείς δεν καταλάβαινε τι ακριβώς ήθελε να μας πει ο Van Gogh.

Σύμφωνα με το earth-chronicles.com, αυτές οι ερωτήσεις οδήγησαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη ανακάλυψη. Πριν από μερικά χρόνια, όπως επισήμανε ο James Beattie από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα και ο Neco Kriel από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland στο Μπρίσμπεϊν, οι επιστήμονες από το Μεξικό διαπίστωσαν ότι αυτά τα σπειροειδή χήματα, στο νυχτερινό ουρανό του Van Gogh, έκρυβαν ένα μεγάλο «μυστικό».

Αυτό που δείχνει ο πίνακας, μία ταραγμένη ροή αέρα, ανταποκρινόταν σε μία διαφορετική πραγματικότητα που κανείς, όμως, δεν μπορεί να δει.

Οι Αυστραλοί αστρονόμοι, ύστερα από σχετική έρευνα με μοντέλα φυσικής και μαθηματικών, αναλύοντας το σχήμα κλπ, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πίνακας δείχνει το πως κατανέμεται η ενέργεια μέσα σε αυτές τις δίνες.

Με απλούστερα λόγια, οι σπείρες αποτύπωναν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο οι πραγματικές τυρβώδεις ροές αέρα αλληλεπιδρούν με το φως των μακρινών γαλαξιών και νεφελωμάτων, προκαλώντας τους να «αναβοσβήνουν» και σχεδόν ανεπαίσθητα να τρέμουν.

Άραγε, ο μεγάλος ζωγράφος, μέσα στις ψυχικές ταραχές που βίωνε, «είδε» και απεικόνισε ένα γεγονός που δεν μπορεί να δει ούτε το πιο σύγχρονο τηλεσκόπιο!

diadrastika.com

Σπύρος Μακρής
Συγγραφέας, αρθρογράφος. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά μου είναι: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαίοι Πολιτισμοί, Μεταφυσική, (παρα)ψυχολογία, Ανεξήγητα Φαινόμενα, Θρησκείες. Από το 1992, εκατοντάδες άρθρα του, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, μερικά από τα οποία είναι: Hellenic Nexus, Strange, Άβατον, Mystery, Ιστορία Εικονογραφημένη, Mystic View, Ανεξήγητο, Ιχώρ, Αέροπος. Συμμετοχές μου σε συλλογικά βιβλία των εκδόσεων Αρχέτυπο: Ιερή Ελλάδα (2001), Τι είναι η ψυχή (2002), Τυπολογία (2002), Αρχαία Ελληνική επιστήμη (2003), Τα μυστικά της Διατροφής (2003), Αρχαιολογικά μυστήρια στην Ελλάδα (2004), Απόκρυφες Ιστορίες (2005), Τα Μυστικά των Ελλήνων (2005), Τα 20 Μεγαλύτερα Μυστήρια του Πλανήτη (2005), Παράξενοι ιεροί τόποι (2006), Η Δύναμη των Συμβόλων (2006), Ό,τι ξέρεις είναι ψέμα (2006), Θαύματα (2006), Απαγορευμένες γνώσεις (2006), Παράξενες Λατρείες (2007). Δικά μου, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι τα παρακάτω: Οικοδύναμη, το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι (2003) και Αμαζόνες (2005) Από τις Εκδόσεις Πύρρα ένα παιδικό που προοριζόταν για συνέχειες, με κείμενο και εικονογράφηση δικά μου, ο διασκευασμένος μύθος για παιδιά: Η Ευρυνόμη και το Αυγό του Σύμπαντος (2008).
loading...
loading...
Loading...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ