Εχθρική εισβολή UFOs στο κοντινό μέλλον (sci-fi)
Καλλιτεχνική απεικόνιση από ELG21 στο Pixabay

Εχθρική εισβολή UFOs στο κοντινό μέλλον (sci-fi)

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο νόησης και επινόησης, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Σε μία μυστική συνάντηση μοιράστηκε ένα βίντεο από το μέλλον. Ένας χρονοταξιδιώτης, μόλις επτά χρόνια από το παρόν μας, ισχυρίζεται ότι κατέγραψε την πρώτη εχθρική εισβολή UFOs στη Γη και υποστηρίζει ότι αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε. Να μη συμβεί. Τα λεγόμενά του φαίνεται να έρχονται σε συμφωνία με άλλους χρονοταξιδιώτες. Φυσικά, δεν είναι και λίγοι οι άνθρωποι που όλα αυτά τα θεωρούν απάτες και βλακείες. Εκείνος, όμως, επιμένει ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αρκεί να παρατηρήσουμε το βίντεο και εκφράσουμε τα αισθήματά μας αναλόγως. Για το λόγο αυτό, έδωσε το υλικό στα social media. Έγινε viral.

Ο χρονοταξιδιώτης επιμένει πως αν ένα μέλλον που έχει υπάρξει και καταγραφεί, μπορεί να αλλάξει από εμάς που θα δούμε μέσα από το παράθυρο του μέλλοντος, το βίντεο. Αν δηλαδή, εμείς που διαβάζουμε αυτές τις γραμμές, όταν φτάσουμε εκεί, ακριβώς στη δεδομένη χρονική στιγμή με την εχθρική εισβολή UFOs, αυτή θα έχει διαγραφεί, εξαφανιστεί, επειδή θα έχει διαμορφωθεί διαφορετικά από εμάς.

Aναρωτιέμαι, λοιπόν: έχετε ακούσει την έκφραση “ο παρατηρητής επηρεάζει το πείραμα”; Φυσικά, εδώ δεν υπάρχει κάποιο πείραμα. Στη θέση του υπάρχει μια κατάσταση, μια κατάσταση στο μέλλον. Κατά συνέπεια η προαναφερθείσα ερώτηση, γίνεται “ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο”. Αλήθεια, λοιπόν, θα μπορούσαμε εμείς να αλλοιώσουμε αυτό που κατέγραψε ο χρονοταξιδιώτης στο μέλλον, σε σημείο να μην συμβεί έτσι ακριβώς όταν έρθει η χρονική στιγμή ή, ακόμα, να μην συμβεί καθόλου;

Μοιάζει λίγο με το αντίθετο από διάφορες μοιρολατρικές πεποιθήσεις που συνοδεύουν μέρος του λαού μας, ως σήμερα: “ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει”, “ήταν γραφτό να γίνει” κλπ. Αυτές οι διατυπώσεις διαμορφώνουν μια αντίληψη ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον, ενώ υπονοούν ότι δεν μπορούν να αλλάξουμε ούτε το παρόν. Αυτομάτως ενισχύουν το “ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί”, καταργώντας την κάθε μας αντίδραση και μαζί την πιθανότητα να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό που πρόκειται να γίνει. Ερώτηση: Δεν είναι σα να ζούμε μέσα σε φυλακή χωρίς κάγκελα, σε μία νοητική φυλακή; Ένα σύστημα πεποιθήσεων που αιώνες τώρα επικρατεί στην καθημερινότητά μας μοιάζει με ένα βαθιά εγκατεστημένο προγραμματισμό σκέψης που δεν επιτρέπει αντιδράσεις, παρά μόνο κάποιες αυτοματοποιημένες που εγκρίνονται από τις πεποιθήσεις που βασίζονται σε παρελθοντικές εμπειρίες ή, μάλλον, εκτιμήσεις, αλλά και σε κανόνες και σε νόμους που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Αν πράγματι ο παρατηρητής μπορεί να επηρεάζει το παρατηρούμενο, σύμφωνα και με το πείραμα των δύο σχισμών (γνωστό και ως πείραμα του Γιανγκ) τότε, ήδη από το τώρα, από το παρόν, κάθε φορά που αλληλεπιδρούμε σε μία κατάσταση που δεν έχει έρθει ακόμα είναι πιθανό να επηρεάζουμε την εξέλιξη της, χωρίς να βρισκόμαστε εκεί, δεδομένου ότι τα πάντα γύρω μας είναι ενέργεια. Πόσο μάλλον να είμασταν εκεί. Μία συναισθηματική αντίδραση μπορεί να είναι ικανή να αλλάξει λίγο ή εντελώς το μέλλον. Ένα δάκρυ, ένα γέλιο, ένα τρυφερό συναίσθημα, η οργή, το μίσος είναι μερικά παραδείγματα που δρουν προς το παρατηρούμενο. Και σε ό,τι αφορά την εισβολή UFOs, μπορούν να σταθούν ικανά ακόμα και να την ανατρέψουν.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας στο μέλλον, αν δώσουμε προσοχή σε αυτόν, τώρα. Αν η ζωή μας πλήττεται από ένα δυσάρεστο γεγονός, μπορούμε να εστιάσουμε σε κάτι άλλο θετικό, θετικότερο και να επηρεάσουμε το δυσάρεστο μέλλον που το βλέπουμε να έρχεται. Αυτό που γίνεται κατανοητό, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, είναι ότι το μέλλον υπάρχει εκεί, αλλά η πραγματικότητά του διαμορφώνεται συνεχώς και γίνεται αντιληπτή μόνο όταν την δούμε να πραγματοποιείται.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί και το μέλλον να επηρεάσει το παρελθόν, αφού ένας χρονοταξιδιώτης με ένα βίντεο για εισβολή UFOs, το φέρνει στο δικό μας τώρα, κάνοντας εμάς παρατηρητές που μπορούμε επηρεάσουμε το παρατηρούμενο μέλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πόσες σκέψεις, πόσα συναισθήματα από εκατομμύρια ανθρώπους, επιδρούν πάνω σε αυτή την παρατήρηση; Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επηρεάσει την εισβολή, να γίνει αλλιώς, διαφορετικά, από αλλού, με καθυστέρηση, γρηγορότερα ή ακόμα και καθόλου.

Η διανοητική δομή ενός αντικειμένου, οπτικού, ηχητικού ή άλλου, από το μέλλον θα μπορούσε πιθανόν να διαμορφώσει νέες αντιλήψεις, κοσμοθεωρίες, προκαταλήψεις και, φυσικά, παραδοξότητες. Όλα αυτά, από ένα αληθινό, πραγματικό συμβάν που διαρρέει από το μέλλον στο δικό μας τώρα. Στην προκειμένη περίπτωση το επίμαχο βίντεο.

Μόνο που το επίμαχο βίντεο, αν και αρχικά προκάλεσε φρενίτιδα στα social και γενικότερα στον διαδικτυακό κόσμο, τελικά, είχε την τύχη πολλών άλλων που για κάποιο λόγο διαγράφηκαν. Ίσως, να σβήστηκε από εκείνους που δεν θέλουν να παρατηρήσουμε την πρώτη εχθρική εισβολή UFOs στο κοντινό μας μέλλον, για να μην το επηρεάσουμε. Οπότε, ας εστιάσουμε στο ερώτημα αν ο παρατηρητής μπορεί να επηρεάζει το παρατηρούμενο. Πάντως, όπως και να έχει, μερικές φορές, αν όχι καθημερινά, χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε για εκείνο που δεν περιμένουμε. Να παρατηρούμε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by ELG21 from Pixabay