Εστίες ασθενειών πυροδότησε το Ελ Νίνιο του 2015 2016

Εστίες ασθενειών πυροδότησε το Ελ Νίνιο του 2015 2016

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Δεν είναι μόνο οι καταστροφές που προκαλεί ο παράξενος καιρός, ούτε μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με απλά λόγια δεν είναι μόνο η λεγόμενη “Κλιματική Αλλαγή” που φέρνει όλα αυτά τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Μαζί με την Γη, υποφέρει και αρκετά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, από ασθένειες που αναβιώνουν ή που φουντώνουν και είναι σε μεγάλη έξαρση σε αρκετές περιοχές.

Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, μοιάζει βγαλμένη από σενάρια συνωμοσίας, όμως, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα που ξεκίνησε μόλις πριν μερικά χρόνια. Η εκδήλωση El Niño (Ελ Νίνιο) του 2015-2016 έφερε τις καιρικές συνθήκες που πυροδότησαν περιφερειακές εστίες ασθενειών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με άρθρο της NASA από το 2019. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί συνολικά τις επιπτώσεις της μεγάλης κλιματικής επίδρασης στη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Το El Niño είναι ένα ακανόνιστα επαναλαμβανόμενο κλιματικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από θερμότερες, από τις συνήθεις θερμοκρασίες, των ωκεανών στον ισημερινό Ειρηνικό, το οποίο δημιουργεί μια κυμαινόμενη επίδραση των αναμενόμενων αλλαγών του καιρού σε πολύ εκτεταμένες περιοχές της Γης.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο 2015-2016, αλλαγές στις βροχοπτώσεις, στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης και τη βλάστηση, δημιούργησαν και διευκόλυναν τις συνθήκες μετάδοσης ασθενειών, με αποτέλεσμα την αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων για την πανώλη και τον hantavirus στο Κολοράντο και το Νέο Μεξικό, τη χολέρα στην Τανζανία και τον δάγκειο πυρετό στη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ασία, μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο με τίτλο How the 2015-2016 El Niño Triggered Outbreaks Across the Globe, για περισσότερες πληροφορίες. Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.