μοχθηρός άντρας με κουκούλα
Image by RVAS from depositphotos

Κακοί Άνθρωποι. Τα Σημάδια ότι Κάποιος Είναι Μοχθηρός

Ακόμα και ένα βλέμμα φτάνει. Είναι αρκετό για να καταλάβεις ότι είναι μοχθηρός και δε θέλει τίποτα άλλο παρά να σε βλάψει. Γιατί οι κακοί άνθρωποι υπάρχουν και δεν είναι ένας απλά γενικός, καθημερινός όρος.

Μπορεί να είναι η αδερφή σου που σε ζηλεύει και σου λέει ότι τίποτα από αυτά που φοράς δεν σου ταιριάζει. Μπορεί να είναι ο πατέρας σου που συνέχεια σε χαρακτηρίζει άχρηστο και ανίκανο να φέρεις κάτι εις πέρας. Μπορεί να είναι ο σύζυγός σου που δεν χάνει λεπτό να συγκριθεί μαζί σου και να δείξει σε τι είναι καλύτερος, αν καταφέρει να βρει κάτι δηλαδή.

Μήπως να αρχίσεις να απομακρύνεσαι;

Αυτές οι περιπτώσεις, όπως και παρόμοιές τους, σου… χτυπούν το καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μήπως να αρχίσεις να απομακρύνεσαι; Μήπως να βάλεις «φρένο» ακόμα και στα κοντινά σου άτομα; Γιατί δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος φέρει ένα… τίτλο, ότι μπορεί και να τον υποστηρίξει μέχρι τέλους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τους κυριεύει το μίσος, η κακία και η δόλια συμπεριφορά πάσχουν από σύμπλεγμα κατωτερότητας. Ή αλλιώς- πιο λαϊκά- κόμπλεξ. «Μα τι έκανα που να τον ώθησε να πει αυτό;», σκέφτεσαι. Και νορμάλ. Αλλά για εσένα. Γιατί για εκείνον και μόνο που υπάρχεις και σε λογίζει ως ον καλύτερό του, είναι πρόβλημα.

Όχι είσαι πρόβλημα γενικά, μα είσαι πρόβλημα ειδικά. Έτσι σε βλέπει. Και πιθανόν έτσι να σε έβλεπε πάντα. Για αυτό το ερώτημα είναι ένα: Μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια ότι ανήκει στην κατηγορία με τους κακούς ανθρώπους;

  • Είναι απίστευτα χειριστικός

Θέλουν να σε ελέγξουν. Κάθε σου κίνηση, κάθε σου σκέψη. Η φράση «στα έλεγα εγώ» αποκτά άλλη έκφανση μόλις το ξεστομίσουν εκείνοι. Νιώθουν ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τη δική τους ζωή. Φτάνουν σε σημείο να είναι εμμονικοί με τους άλλους. Τους ενδιαφέρει οποιαδήποτε λεπτομέρεια τους δώσεις. Γιατί για εσένα μπορεί να είναι άχρηστη, μα για εκείνους σωστός… θησαυρός. Η «μάσκα» του καλού και πονόψυχου συνανθρώπου είναι μια βιτρίνα που δύσκολα καταρρέει. Και όλο αυτό, μόνο και μόνο για σε πλησιάσουν ώστε να πάρουν μια… γεύση από τη δυστυχία σου.

  • Απολαμβάνει τη δυστυχία των άλλων

Εκεί που οι περισσότεροι λυπούνται και θλίβονται με κάποιο δυσάρεστο γεγονός, εκείνος ξεχειλίζει από τοξική ενέργεια και κακία. Βρίσκει παρηγορία στο ότι κάποιος άλλο βιώνει κάτι επώδυνο, είτε σωματικά είτε ψυχικά είτε συναισθηματικά. Τέτοιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να σε βλέπουν να υποφέρεις. Και δεν κάνουν καν τον κόπο να σε βοηθήσουν. Γιατί λατρεύουν να σε βλέπουν σε αυτή τη θέση. Μέσα στο μυαλό και την ψυχή τους φαντάζεις τόσο κατώτερός τους, σε σημείο που… ηδονίζονται. Κανόνας τους: Η Δυστυχία σου είναι η Ευτυχία τους. Και το χειρότερο; Μπορεί να είναι εκείνοι που σου προξένησαν το κακό, μόνο και μόνο για να «παίξουν» μαζί σου.

  • «Πιάνεις» μια αρνητικότητα

Έχεις ακούσει για την ενέργεια αλλά δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Ποιος να ξέρει; Αλλά το σίγουρο είναι πως εσύ «πιάνεις» μια αρνητική αύρα από μέρους του. Δεν είναι ανάγκη να σου μιλήσει για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αρκεί και μόνο να τον δεις και οι ματιές σας να διασταυρωθούν. Είναι λες και κάνει τα μαγικά του. Δεν είναι απαραίτητο να τον καταλάβεις από κάτι που θα κάνει, αλλά είναι βέβαιο πως θα το αισθανθείς.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

  • Ζει με στερεότυπα

«Οι γυναίκες είναι μόνο για να κάνουν οικογένεια και να μένουν στο σπίτι», «οι μετανάστες μας πήραν τις δουλειές» και «αυτή η χοντρή δεν μπορεί να είναι μοντέλο» είναι μερικά παραδείγματα στερεοτύπων που έχουν φωλιάσει μέσα του. Τα πιστεύει, τα προτάσσει, τα υποστηρίζει. Και μην τολμήσεις να του πας κόντρα. Γιατί; Γιατί θα ξεκινήσει καβγάς μεγάλος που βέβεια θα λήξει με ένα «άντε παράτα μας που έχεις και γνώμη». Αφού η μόνη άποψη που επιτρέπε(τα)ι είναι η δική του και των όμοιών του. Εύκολα τον χαρακτηρίζεις ρατσιστή, σεξιστή ή και ομοφοβικό.

  • Δεν έχει ηθική

Ίσως ο πιο οφθαλμοφανής τρόπος έκφρασης αυτής της συμπεριφοράς. Καθώς αν είχε ηθικούς φραγμούς, δεν θα ευχαριστιόταν με την ατυχία του διπλανού του. Ενώ θα είχε και τύψεις για ό,τι κάνει ή σκέφτεται. Εξάλλου, είναι μία λέξη άγνωστη στο λεξιλόγιό του. Δεν στεναχωριέται, ούτε καν λυπάται για το κακό που προκαλεί στους άλλους. Αξίες και θεσμοί όπως η οικογένεια, η φιλία και η αγάπη περισσεύουν στην καθημερινότητά του. Δεν αναγνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

  • Σε υποτιμά

Μπορεί να σε κοροϊδέψει, παίζοντας το θύμα. Μπορεί να σε μειώσει για κάτι που δεν κάνεις και πολύ καλά. Ή μπορεί να υποτιμήσει ένα κατόρθωμά σου όπως την προσπάθειά σου στη δουλειά ή τη βοήθειά σου μέσα στην οικογένεια. Οι τρόποι είναι πολλοί και εκείνος δεινός στο να σκαρφίζεται τεχνάσματα για να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Και εσύ συνήθως «μασάς» από τα καψόνια του γιατί, όπως είπαμε και παραπάνω πρόκειται για άτομο από το κοντινό σου περιβάλλον. Άρα του έχει δοθεί- με κάποιον τρόπο- ο χώρος να συμπερφιφέρεται έτσι.

 Διαφέρει για άνδρες και γυναίκες;

Πάντα το ερώτημα του φύλου θα επικρατεί. Αλλά φαίνεται πως στην προκειμένη δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Η αλήθεια είναι πάντως, πως οι άνδρες έχουν θέματα- κυρίως- με την κυριαρχία και τα επιτεύγματα σε αντίθεση με τις γυναίκες που ασχολούνται κυρίως με την εμφάνιση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, μπορεί ο ένας να μεταπηδήσει στην άλλη… κατηγορία και μια γυναίκα να θέλει να υπερισχύσει για παράδειγμα, γιατί θεωρεί πως είναι πιο ικανή.

«Καταστροφική» η κακία

Παρότι, σύμφωνα με βρετανικά άρθρα, όσοι είναι κακοί δεν τείνουν να είναι βίαιοι ή να χειροδικούν, κατά γενική ομολογία, οι συνέπειες της συμπεριφοράς τους μπορεί να είναι καταστροφικές. Γιατί σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Σε ένα φαύλο κύκλο του «δεν είμαι καλός» και «δεν αξίζω».

Κι όταν προέρχεται από άτομα που θαυμάζεις και νομίζεις πως θες στο πλευρό σου, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο για εσένα να πιστέψεις πως ένας δικός σου άνθρωπος μπορεί να σου φέρεται με τέτοιο, ανέντιμο τρόπο. Είναι, επίσης, απογοητευτικό μόλις συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να τους αλλάξεις.

Ήταν, είναι και θα είναι αυτό που σιχαίνεσαι αλλά δεν φωνάζεις. Παρά μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι. Αλλά μάλλον έχουν βολευτεί στο να είναι οι κακοί. Και τους αρέσει.

Με πληροφορίες από psychologytoday boro.gr / Image by RVAS from depositphotos.com