Ισχυρισμοί ότι η Σελήνη Ετοιμάζεται να Ανοίξει Επειδή Καταγράφονται Ρωγμές. Τι Συμβαίνει Πραγματικά;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όπως έχουμε ξαναπεί, η Σελήνη είναι ένα μυστήριο ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, καθώς ολοένα και προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με αυτό, χωρίς να εξηγούνται πλήρως τα παλαιότερα.

Λέγεται, λοιπόν, ότι αρχικά η Σελήνη σχηματίστηκε κάποτε σαν ένα ντόνατς. Νεότερες επιστημονικές έρευνες θεωρούν ότι το φεγγάρι εξακολουθεί να ψύχεται από τον καιρό της γέννησής του.

Πιο πρόσφατα, όμως, έρευνες έδειξαν ότι η Σελήνη συνεχώς συρρικνώνεται ενώ δημιουργούνται σεισμικές δονήσεις περισσότερο συχνά από άλλοτε. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τον φυσικό μας δορυφόρο αλλά και για εμάς; Τι θα συμβεί αν η Σελήνη συνεχίσει να συρρικνώνεται; Θα φτάσει στο σημείο να εκραγεί ή να ανοίξει;

Η επιστήμη – αν και η μία θεωρία ανατρέπει ή συμπληρώνει την άλλη – πως η ιστορία της Σελήνης άρχισε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή, η Γη ήταν ακόμα ένας νέος πλανήτης που καλύφθηκε με κόκκινους καυτούς ωκεανούς μάγματος. Σε κάποια φάση, ένα τεράστιο αντικείμενο μεγέθους του Άρη συνετρίβη και η δύναμή της πτώσης του εκτόξευσε υγρό μάγμα στο διάστημα, οπότε άρχισε να σχηματίζεται το πρωτο-φεγγάρι.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το πρωτο-Φεγγάρι άρχισε να διαμορφώνεται στη σφαίρα που όλοι γνωρίζουμε.

Γιατί υπάρχουν σεισμοί; Στην πραγματικότητα προέρχονται από την ίδια διαδικασία. Βλέπετε, καθώς ο θερμός πυρήνας της Σελήνης κρυώνει τα τελευταία εκατό εκατομμύρια χρόνια δημιουργούνται πιέσεις που δημιουργούν σεισμικές δονήσεις και ρωγμές (ανοίγματα) στην επιφάνεια του σεληνιακού εδάφους.

Το πιο αξιοσημείωτο της μελέτης αυτής είναι ότι βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από σεισμόμετρα, τοποθετημένα στην επιφάνεια της Σελήνης από αστροναύτες των αποστολών Apollo.

Κάθε χρόνο η Σελήνη απομακρύνεται περίπου μιάμιση ίντσα από τη Γη. Δεν ακούγεται πολύ, αλλά σκεφτείτε αυτό: Την εποχή της γέννησής της, η Σελήνη ήταν μόνο 14.000 μίλια μακριά από τη Γη και τώρα είναι περίπου 250.000 μίλια μακριά!

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν η Σελήνη φτάσει αρκετά μακριά, η κρίσιμη επιρροή της στον κόσμο μας θα γίνει όλο και λιγότερο ισχυρή. Για παράδειγμα, οι παλίρροιες δεν θα είναι τόσο προεξέχουσες όσο πριν και αυτό θα οδηγεί σταδιακά σε μαζικές εξαφανίσεις ειδών καθώς, ως γνωστόν το 75% του πλανήτη αποτελείται από νερό.

Παλαιότερα υπήρχε μία θεωρία συνωμοσίας που έλεγε ότι η Σελήνη είναι ένα τεχνητό διαστημόπλοιο κατασκευασμένο από έναν ανώτερο νοήμονα πολιτισμό και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που προβάλουν όσοι την ασπάζονται. Μέσα σε αυτή τη θεωρία υπήρχε και ένας ακόμα ισχυρισμός ότι κάποια στιγμή η Σελήνη θα ανοίξει και τότε θα δούμε όλοι την αλήθεια που κρύβεται μέσα της.

Φυσικά, η επιστήμη δεν παραδέχεται τίποτα από όλα αυτά και τα απορρίπτει άμεσα. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες ότι η Σελήνη μικραίνει, απομακρύνεται και ειδικά το γεγονός ότι δημιουργούνται σεισμικές δονήσεις που προκαλούν ρωγμές, δηλαδή “ανοίγουν” την επιφάνειά της, δίνουν στους συνωμοσιογράφους ένα πάτημα να “επιβεβαιώσουν” ότι η Σελήνη ετοιμάζεται να ανοίξει και αυτός είναι ο λόγος που απομακρύνεται τόσο αργά για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην Γη.

Άραγε, μπορούν να ευσταθούν τέτοιες αξιώσεις μπροστά στην επιστημονική έρευνα; Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Παρακολουθήστε και το βίντεο σχετικά με την επιστημονική πλευρά σε ότι αφορά την δημιουργία της Σελήνης, την συρρίκνωσή της, την απομάκρυνσή της, τις σεισμικές δονήσεις και τα ανοίγματα που δημιουργούν οι ρωγμές, καθώς και άλλα πολλά:

4 Questions About the Moon We Were Afraid To Ask Until Now

diadrastika / Image by Alexander Antropov from Pixabay