Ακάρεα προσώπου» ζουν στους πόρους και τα μαλλιά μας. Πόσο επικίνδυνα είναι και τι μπορείτε να κάνουμε

Ακάρεα προσώπου» ζουν στους πόρους και τα μαλλιά μας. Πόσο επικίνδυνα είναι και τι μπορείτε να κάνουμε

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για κάποια μικροσκοπικά ζωύφια που ζουν στα σκεπάσματά μας, τα ακάρεα, οπότε και πρέπει να τα καθαρίζουμε και να τα αερίζουμε τακτικότατα και να τα βγάζουμε στον ήλιο.

Τώρα, λοιπόν, έρχεται η επιστημονική ιστοσελίδα livescience.com και μας προειδοποιεί να μην φρικάρουμε, αλλά πιθανότατα μερικές δωδεκάδες αραχνοειδή φωλιάζουν στα μαλλιά μας ή/και στο πρόσωπό μας, όπου ζουν ήσυχα και φυσικά στους πόρους και στα λιπαρά σημεία.

Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αναστατώνει, ούτε να μας τρομάζει – εκτός από μία περίπτωση – καθώς αυτά τα πλασματάκια που είναι γνωστά ως ακάρεα προσώπου, σύμφωνα με ένα το βίντεο παρακάτω, ζουν μια ειρηνική ζωή που κρύβεται στους πόρους του προσώπου των περισσότερων ενηλίκων. Τα ακάρεα προσώπου δεν απαντώνται σε μωρά και θεωρείται ότι μεταδίδονται μέσω της επαφής της μητέρας.

Σε ότι αφορά την φυσιογνωμία τους, είναι οκτάποδα, κυρίως διαφανή και μικροσκοπικά με μέγεθος 0,01 ίντσες (ή περίπου 0,3 χιλιοστά), σύμφωνα με ένα άρθρο του NPR και ζουν κοντά στις ρίζες των τριχοθυλακίων του προσώπου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ή κρύβονται μέσα στους πόρους μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1992 στο περιοδικό Clinical and Experimental Dermatology, τα μολυσμένα θυλάκια μπορούν να θρέψουν περίπου μισή ντουζίνα ακάρεα ταυτόχρονα, με χώρο για πολλά άλλα ακόμα. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να ζήσει για περίπου δύο εβδομάδες.

Δεν παρουσιάζουν γνωστές απειλές για τον άνθρωπο, εκτός αν συσσωρεύονται σε πραγματικά τεράστιους αριθμούς, οδηγώντας μερικές φορές σε μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κόκκινη ή λευκή γυαλάδα που σχηματίζεται στο δέρμα και συχνά συνδέεται με μείωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα ακάρεα προσώπου;

Δεν υπάρχει συνήθως καμία ανάγκη να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα ακάρεα προσώπου δεδομένου ότι συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως, σύμφωνα με το βίντεο:

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

These Face Mites Really Grow on You | Deep Look

diadrastika