Καλλιτεχνική φωτογραφία από Adina Voicu στο Pixabay

Η Εξήγηση Γιατί Βλέπουμε Άγνωστα Πρόσωπα στα Όνειρά μας

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Όλοι κοιμόμαστε και όλοι βλέπουμε όνειρα, είτε το θυμόμαστε το πρωί που ξυπνάμε, είτε όχι. Κι αυτό, είναι το μόνο σίγουρο σχετικά με τα όνειρα, αφού για όλα τα υπόλοιπα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο υποθέσεων που, δεν συμφωνούν απαραίτητα με διάφορες επιστημονικές έρευνες που γίνονται για αυτά. Ευτυχώς, πολλές από αυτές εξελίσσονται – αργά μεν, σταθερά δε. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι εύκολο να παρατηρηθούν τα όνειρα ή να γίνουν κάποια πειράματα πάνω σε αυτά. Τις περισσότερες φορές είναι τόσο φευγαλέα που δεν μπορούμε να θυμόμαστε καθαρά αν είδαμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή αν απλά αυτό που είδαμε μας έδωσε την εντύπωση ενός γνωστού ή άγνωστου προσώπου, χωρίς ποτέ να έχουμε δει ουσιαστικά αυτό το πρόσωπο στο συγκεκριμένο όνειρο. Αλλά, ποια είναι η εξήγηση;

Όπως αντιλαμβάνεστε η εξήγηση δεν μπορεί να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά να ακροβατεί ανάμεσα σε επιστημονικές υποθέσεις και συμπεράσματα, μυστικιστές και υπερβατικές ερμηνείες, αλλά και πεποιθήσεις που συνήθως πηγάζουν μέσα από την λαϊκή παράδοση. Η εξήγηση μπορεί να είναι μία – αυτή που ταιριάζει και ικανοποιεί καλύτερα τον καθένα – ή ο συνδυασμός πολλών. Σε κάθε περίπτωση, τα όνειρα είναι ένας κόσμος μυστηρίου.

Πολλοί βλέπουν άγνωστα πρόσωπα καθώς ονειρεύονται. Αλλά όταν λένε «άγνωστα πρόσωπα», εννοούν ότι δεν είναι γνώριμα και ότι δεν ανήκουν στο κοντινό περιβάλλον τους. Μπορεί, όμως, να τα έχουν δει κάπου π.χ. στη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά με το Metro, μέσα σε δελτία ειδήσεων, σε ταινίες ή σε σειρές, οπότε για άγνωστο λόγο το υποσυνείδητο τα κατέγραψε προς πιθανή επεξεργασία και τα χρησιμοποιεί με ένα δικό του τρόπο. Αλλά, αν οι άνθρωποι που τα ονειρεύονται δεν τα έχουν δει πραγματικά ποτέ, πουθενά, τότε δημιουργείται αυτομάτως το ερώτημα: «Είναι ο εγκέφαλός μου σε θέση να δημιουργήσει τέλεια ατομικά πρόσωπα στα όνειρα για ανθρώπους που δεν υπάρχουν;» Αν ναι, αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και ταυτόχρονα τρομακτικό εύρημα. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει το Πανεπιστήμιο Stanford σε ένα σχετικό άρθρο του.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι η θέαση αυτών των προσώπων είναι απλώς μια ματιά σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάτι που θεωρητικά είναι πιθανό σύμφωνα με την Ερμηνεία του Πολλαπλού Κόσμου (MWI – Many Worlds Interpretation) των κβαντικών φαινομένων. Ο Patrick McNamera έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο για αυτό το θέμα στο Psychology Today.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται είναι αν τα όνειρα είναι ένας διαφορετικός τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το «υπερπέραν», με έναν άγνωστο και διαφορετικό κόσμο. Ίσως, ακόμα και με τον εαυτό μας σε ένα παράλληλο κόσμο, ή με άλλους κόσμους, διαφορετικών συμπάντων και διαστάσεων. (Διαβάστε επίσης: Που Πηγαίνει η Ψυχή μας Όταν Ονειρευόμαστε Σύμφωνα με τους Ιθαγενείς της Αμερικής)

Ενώ κοιμόμαστε, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα είδος διάστασης εντελώς διαφορετικής από την δική μας. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την διάρκεια του ύπνου, το συνειδητό μυαλό μας είναι σχεδόν ανενεργό, βρίσκεται δηλαδή σε μία κατάσταση χαλαρής ανάπαυσης. Είναι πιο χαλαρό και λιγότερο ευαίσθητο στις εξωτερικές δυνάμεις του πραγματικού κόσμου μας, όταν είμαστε ξύπνιοι. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως ξεκλειδώνουν καταστάσεις και δυνατότητες που με το υλικό σώμα μας δεν μπορούμε. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι πως τα «άγνωστα πρόσωπα» μπορεί να είναι εκδοχές από διάφορες πτυχές του εαυτού μας έως του εσώτερου και ανώτερου εαυτού μας. Ίσως, αυτή η εκδοχή, να θέλει κάτι να μας πει ή να μας προειδοποιήσει για κάτι. (Διαβάστε επίσης: Ο Μυστηριώδης Θησαυρός που Ανακαλύφθηκε στα Τρίκαλα Ύστερα από Ένα Προφητικό Όνειρο)

Θα μπορούσαμε, επίσης, να επικοινωνήσουμε με πνεύματα ή άλλου είδους όντα τα οποία εισέρχονται στα όνειρά μας ή τα συναντούμε στην πορεία ενός αστρικού ταξιδιού, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια για εξωσωματικές εμπειρίες. Το μυαλό μας είναι πολύ πιο ανοιχτό στη διαδικασία της αστρικής προβολής, ασχέτως αν το καταλαβαίνουμε και γίνεται συνειδητά, ή αν το συνειδητοποιούμε την άλλη μέρα, ή αν δεν το καταλαβαίνουμε ποτέ. (Διαβάστε επίσης: Αστρική προβολή. Ταξίδι στο αστρικό πεδίο)

Σε ένα τέτοιο αστρικό ταξίδι, είναι πολύ πιθανό να να γίνονται συναντήσεις με άλλα αστρικά σώματα που συναντούμε στην πορεία και την διάρκεια του ονείρου. Γι’ αυτό όταν ξυπνάμε έχουμε την ανάμνηση ότι βλέπουμε άγνωστα πρόσωπα τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας, είτε στο ύπνο είτε στον ξύπνιο μας. (Διαβάστε επίσης: 4 είδη Αστρικής Προβολής και Πιθανοί Κίνδυνοι)

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Εν κατακλείδι, οι πιο πιθανές εξηγήσεις ή ένας συνδυασμός κάποιων από αυτές είναι: Η ύπαρξη ενός παράλληλου σύμπαντος, ενός παράλληλου κόσμου. Επικοινωνία με τον ίδιο μας τον εαυτό. Πνεύματα και όντα από άλλες διαστάσεις που περνούν στα όνειρά μας όπως οι διερχόμενοι σε μια πλατεία. Ένα αστρικό ταξίδι που γίνεται χωρίς να το συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει άλλες εξηγήσεις. Όμως, κάποιες από αυτές φαίνονται να τραβούν το ενδιαφέρον σύγχρονων επιστημόνων.

diadrastika / Image by Adina Voicu from Pixabay