Πυρκαγιές: Ο Μόνος Τρόπος να Βγείτε αν έχετε εγκλωβιστεί σε ένα δάσος που καίγεται

Πυρκαγιές: Ο Μόνος Τρόπος να Βγείτε αν έχετε εγκλωβιστεί σε ένα δάσος που καίγεται

Πριν διαβάστε το άρθρο, είτε βρείτε σωστές είτε όχι τις συστάσεις που προτείνονται, η καλύτερη ενημέρωση που θα μπορούσατε να έχετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές ενός υπεύθυνου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προληπτικά.

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα φαινόμενα των πυρκαγιών – είτε από εμπρησμούς, είτε από τυχαία γεγονότα, είτε από φυσικά αίτια – έχουν αρχίσει και κατασκηνώνουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και σε ερήμους αλλά και παγωμένες περιοχές.

Έχετε σκεφτεί ποτέ την περίπτωση να βρίσκεστε σε κάποιος δάσος, είτε για πικνίκ, είτε για να φροντίσετε τα μελίσσια σας, είτε να μαζέψετε ρετσίνι, να κάνετε απλά την βόλτα σας, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο και ξαφνικά, η μυρωδιά του καπνού ή του καμένου ξύλου να σας τρυπήσει τα ρουθούνια;

Πανικός και οι “κεραίες” σας τεντώνονται σε κατάσταση συναγερμού για να αντιληφθείτε ότι βρίσκεστε στη μέση μιας πυρκαγιάς.

Αυτό το σενάριο μπορεί να φαίνεται εξωπραγματικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένο από αυτό που θα περιμένατε.

Οι πυρκαγιές είναι πολύ γρήγορες. μπορούν να ξεπεράσουν σε ταχύτητα τον μέσο άνθρωπο σε λίγα μόλις λεπτά. Οι φλόγες τους ταξιδεύουν περίπου 14 μίλια την ώρα και καίγονται τα πάντα στην πορεία τους, αν βρουν αρκετά “καύσιμα” για να τρέφονται.

Γνωρίζοντας τι συμβαίνει και πώς να ενεργείτε σε αυτές τις καταστάσεις γίνεστε ένας πραγματικός σωτήρας του εαυτού σας αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά σας.

Φυσικές πυρκαγιές συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια ξηρασίας ή σε ξηρές καιρικές συνθήκες. Αρκετές, όμως, συμβαίνουν ύστερα από αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Όπως και να έχει πρέπει να είναι διαθέσιμα τρία στοιχεία για να συνεχίσει να υπάρχει μία φωτιά: Καύσιμο υλικό όπως δέντρα ή χόρτα, μια ισχυρή πηγή θερμότητας και οξυγόνο.

Για να γλιτώσετε από μία πυρκαγιά σε δασική περιοχή θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω, αρκετά από τα οποία θα πρέπει ήδη να έχετε προετοιμάσει και φροντίσει από πριν.

Αν βρίσκεστε σε δικό σας σπίτι ή εξοχικό, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν προστατευτικό χώρο γύρω από αυτό που θα καλύπτει τουλάχιστον 100 μέτρα, περιμετρικά. Αυτή είναι η ασπίδα σας. Για περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το θέμα συμβουλευτείτε την πυροσβεστική της περιοχής σας.

Καθαρίζετε και αποψιλώνετε τον χώρο αυτό καθώς και όλες τις υδρορροές. Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα μέσω επικοινωνίας, όπως ένα κινητό που θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ενημερώσεις σχετικές με την πορεία της πυρκαγιάς ή ακόμα καλύτερα που να μπορεί να σας δίνει μία κατεύθυνση για να βγείτε από τον κλοιό.

Εάν μια πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον έλεγχο και είναι κοντά στο χώρο όπου ζείτε ή έτυχε να βρεθείτε, οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε και να απομακρυνθείτε το συντομότερο δυνατό.

Η καλύτερη διαδρομή για να ξεφύγετε είναι αυτή που δεν έχει αρκετό εύφλεκτο υλικό για να τροφοδοτήσει τις φλόγες: όπως πλωτές οδοί, αντιπυρικές ζώνες, ξέφωτα και βραχώδεις περιοχές.

Κατά την εκκένωση, το καλύτερο μέσο απομάκρυνσης είναι το αυτοκίνητό σας, όπου από πριν, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να χαρτογραφήστε όλους τους δρόμους που μπορείτε να πάρετε, οι οποίοι θα σας οδηγήσουν σε ασφαλές μέρος, καθώς το κινητό μπορεί κάποιες στιγμές να μην είναι σε θέση να λαμβάνει καλό σήμα.

Έχετε ήδη όλα τα σημαντικά τιμαλφή σας μέσα σε ένα κουτί. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης και οποιαδήποτε άλλα σημαντικά έγγραφα.

Αν χρειαστεί να εκκενώσετε το σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι αφήνετε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, αλλά χωρίς να κλειδώσετε. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της φωτιάς γρηγορότερα μέσα σε αυτό, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν μέσα για την κατάσβεση.

Αλλάξτε ρούχα, αν ήδη φοράτε βαμβακερά ή συνθετικά. Γενικότερα αποφύγετέ τα όταν ξανοίγεστε μόνος ή με παρέα στο δάσος, καθώς μπορούν εύκολα να λιώσουν πάνω σας από την δυνατή θερμότητα και να σας προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι φλόγες έξω από ένα σπίτι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας μέσα σε αυτό, προκαλώντας πυρκαγιά μέσα στο σπίτι, χωρίς καν να έχουν μπει μέσα φλόγες από έξω. Έτσι, είναι σημαντικό να μετακινήσετε τα έπιπλα μακριά από τους τοίχους στο κέντρο κάθε δωματίου.

Τέλος, μην αφήνετε το σπίτι σας μέχρι να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσετε μακριά από αυτό.

Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας για προληπτικούς λόγους μία μάσκα που θα σας βοηθήσει να μην εισπνέετε καπνό και στάχτες από τα αποκαΐδια, ενώ είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε περισσότερα μέτρα ασφαλείας από το κοντινότερο πυροσβεστικό τμήμα της περιοχής σας.

Παρακολουθείστε και το βίντεο που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα:

The Only Way to Get Out of a Wildfire

diadrastika.com