δέντρα σε ομίχλη

Επιστήμονες εντοπίζουν την αιτία της μεγαλύτερης παγκόσμιας καταστροφής στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η ιστορία της Γης είναι καλυμμένη κάτω από ένα αρκετά μεγάλο πέπλο μυστηρίου που εμποδίζει τους ειδικούς επιστήμονες να αποδεχτούν κάποια πράγματα, αν πρώτα δεν μπορέσουν να τα αποδείξουν, όσο κι αν διάφοροι ερευνητές αποδέχονται εκείνα που τους φαίνονται προφανή. Ευτυχώς, κάποιες φορές, τα στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες τείνουν να επιβεβαιώσουν τους απλούς ερευνητές.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για την υπόθεση μιας σύγκρουσης με τη Γη ενός κομήτη ή αστεροειδούς πριν από 12,8 χιλιάδες χρόνια. Ένα ισχυρό πλήγμα οδήγησε στην αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη (ψύξη Dryasov). Εκείνη την εποχή, πολλά είδη ζώων εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση Phys.org, δείγματα βράχων εξήχθησαν από αποθέσεις τύρφης στην επαρχία της Νότιας Αφρικής Limpopo και διερευνήθηκαν διεξοδικά από επιστήμονες.

Τα δείγματα αποκάλυψαν απίστευτα υψηλές συγκεντρώσεις πλατίνας, οι οποίες απαντώνται συχνά σε διαστημικά σώματα. Αυτό, πιστεύουν οι ερευνητές, είναι ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα υπέρ του γεγονότος ότι ένα μεγάλο διαστημικό αντικείμενο – πιθανότατα ένας αστεροειδής ή ένας κομήτης – συγκρούστηκε με τη Γη.

Προφανώς, ένα ουράνιο σώμα έπεσε πριν από 12,8 χρόνια στη Βόρεια Γροιλανδία, όπου οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν κρατήρα με διάμετρο 31 km.

Αν πράγματι ευσταθεί αυτή η υπόθεση, τότε η σύνδεση μεταξύ του καθιερωμένου χρόνου σύγκρουσης του ουράνιου σώματος και της έναρξης της ψύξης στα 10 730 – 9700 π.Χ. γίνεται λογική.

Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, η αιθάλη και η σκόνη έπεσαν στην ατμόσφαιρα, διασκορπίζοντας σε όλο τον πλανήτη. Υψηλές συγκεντρώσεις πλατίνας βρέθηκαν σε δείγματα πετρωμάτων στη Γροιλανδία, το Μεξικό, την Ευρασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.

Εφόσον όλα τα παραπάνω επαληθευτούν, τότε επιβεβαιώνεται η χρονική στιγμή κατά την οποία υποτίθεται, σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, βυθίστηκε η χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by Dorothe from Pixabay