Είναι η επαρχία Γιουνάν μια αρχαία Ελληνική περιοχή από τα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Είναι η Γιουνάν στην Κίνα μια αρχαία ελληνική πόλη;

Η ονομασία της έχει προκαλέσει αρκετές διαμάχες, ειδικά στο διαδίκτυο: εάν πρόκειται για ομόηχη χωρίς άλλο συσχετισμό ή αν σχετίζεται πραγματικά με τους αρχαίους Ίωνες (Γιουνάν) που σε πολλές περιπτώσεις τη συναντούμε να σημαίνει και να εννοεί του Έλληνες.

Κι όμως δεν είναι δύσκολο να το συσχετίσει κάποιος και μάλιστα να ταυτίσει τις δύο λέξεις, ώστε να υποστηρίξει πως η επαρχία Γιουνάν στην Κίνα, είναι μία αρχαία ελληνική πόλη, η οποία διατηρεί αυτό το όνομα, τουλάχιστον από τον καιρό που έφτασε ο Μέγας Αλέξανδρος με το στρατό του προς Ινδία, κι ένα μέρος του έφτασε και προς τα εκεί.

Διαβάστε επίσης: Ο αρχαίος ελληνοκινεζικός πόλεμος για τα «Ουράνια Άλογα»

Για να δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει με αυτή την υπόθεση.

Πρώιμοι πολιτισμοί στην επαρχία Γιουνάν

Η Κίνα έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η επαρχία φιλοξενεί διάφορους πρώτους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου του βασιλείου Dian, που υπήρχε κατά τη διάρκεια της δυναστείας του Χαν. Ανάμεσά τους η επαρχία Γιουνάν (Yunnan).

Με την πάροδο του χρόνου, η επαρχία Γιουνάν έχει επηρεαστεί από διάφορες κινεζικές δυναστείες, συμπεριλαμβανομένων των δυναστειών του Tang, Song και Ming. Παρά τις επιρροές αυτές, γενικά έχει διατηρήσει τη μοναδική της κουλτούρα και ταυτότητα, αν και η τοποθεσία της είναι στα σύνορα με τη Μυανμάρ, το Βιετνάμ και το Λάος.

Σήμερα, η Γιουνάν είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός γνωστός για τον διαφορετικό πολιτισμό και τη φυσική του ομορφιά. Είναι επίσης γνωστή για τη μοναδική δερμάτινη πανοπλία, η οποία είναι κατασκευασμένη από άκαμπτα δερμάτινα πάνελ επικαλυμμένα με στρώματα κόκκινης και μαύρης λάκας.

Μέγας Αλέξανδρος και Επιρροή του Ελληνικού Πολιτισμού

Η μοναδική κουλτούρα και ιστορία της Γιουνάν συνεχίζουν να συναρπάζουν τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και η επαρχία παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες που επιδιώκουν να διερευνήσουν την διαφορετική κληρονομιά της.

Δεν θα μπορούσε, όμως, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε προς Ινδίες, ένα μέρος του στρατού του να κινήθηκε και προς Κίνα μεριά, κατ’ εντολή του; Ή μετά το θάνατό του, κατ’ εντολή κάποιου που διεκδικούσε το θρόνο του;

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γνωστές στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Είναι γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες και για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου οδήγησαν στην εξάπλωση της ελληνιστικής κουλτούρας, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο της τέχνης, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας.

Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης Ιταλίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Ένας μύθος για τους Έλληνες και τους Κινέζους

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Γιουνάν επηρεάστηκε άμεσα από τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου ή την ελληνική κουλτούρα πριν από αυτόν;

Εξετάζουμε την πιθανή σύνδεση της Γιουνάν με την Αρχαία Ελλάδα

Η πιθανή σχέση μεταξύ Γιουνάν στην Κίνα και Αρχαίας Ελλάδας αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ορισμένες θεωρίες και αξιώσεις υποδηλώνουν ότι ο Γιουνάν μπορεί να ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη ή ότι υπήρχε κάποιο επίπεδο πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Ένα επιχείρημα για αυτή τη σύνδεση είναι η παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων του. Το 359 π.Χ., ο Αλέξανδρος, ένας 23χρονος από την απομακρυσμένη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, έγινε βασιλιάς μετά τη δολοφονία του πατέρα του.

Το 334 π.Χ., οδήγησε τον μακεδονικό στρατό του ενάντια στην περσική αυτοκρατορία, η οποία περιελάμβανε εδάφη στη σύγχρονη Κίνα. Ωστόσο, φαίνεται να είναι απίθανο ο Αλέξανδρος να πολέμησε ποτέ τους Κινέζους ή να τους συνάντησε.

Στοιχεία υπέρ και κατά της σύνδεσης

Άραγε, λοιπόν, υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η Γιουνάν είναι μια αρχαία ελληνική πόλη ή ότι είχε σημαντική πολιτιστική ανταλλαγή με την αρχαία Ελλάδα;

Η παλαιότερη γνωστή πηγή που μπορεί να αναφέρει την Κίνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία είναι το βιβλίο Ινδικά από τον Κτησία τον Κνίδιο, Έλληνα γιατρό και ιστορικό που έζησε στην Περσία τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, το έργο του θεωρείται αναξιόπιστο και συχνά υπερβολικό.

Επιπλέον, ενώ υπήρχαν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνδέσεις μεταξύ των πολιτισμών στον αρχαίο κόσμο, όπως η διαδρομή που συνδέει την Κίνα και τον Μεσογειακό Κόσμο, γνωστής και ως Δρόμος του Μεταξιού, επίσημα δεν φαίνεται να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις σημαντικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της αρχαίας Ελλάδας και της Γιουνάν.

Ενώ υπήρξαν πρόσφατες ανακαλύψεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχαν περισσότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της αρχαίας Ελλάδας και της Κίνας από ό, τι προηγουμένως πίστευαν, επίσημα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Γιουνάν ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη ή ότι είχε κάποια άμεση σχέση με τον Αλέξανδρο ή τους στρατηγούς του.

Η διαφορετική κουλτούρα και η φυσική ομορφιά της, επίσημα, δεν συνδέεται με την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Οι παράξενες “επαφές” στην εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου, κατά τον Αρριανό

Το πρόβλημα, λοιπόν, νομίζω έχει να κάνει με την ονομασία. Σε αυτήν έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση.

Τι σημαίνει Γιουνάν

Οι Πέρσες ονόμαζαν Yauna, εκείνους που διέμεναν σε μέρος των ακτών της Μικράς Δυτικής Ασίας, δηλαδή τους Ίωνες.

Αυτός ο όρος υιοθετήθηκε αργότερα στα Εβραϊκά ως Yevanim και στα αραβικά, ενώ οι Τούρκοι περιγράφουν τους Έλληνες που ζουν στη σύγχρονη Ελλάδα ως Yunan.

Και κάπου εδώ γίνεται ότι συσχετισμός ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν φτάσει στη νότια επαρχία της Κίνας, γνωστή ως Γιουνάν, μόνο που αυτό φαίνεται να είναι λάθος.

Yunnan στα κινέζικα σημαίνει “νότια των πολύχρωμων σύννεφων”, σύμφωνα με την wikipedia και δεν έχει καμία σχέση με την Ιωνία, τους Ίωνες και γενικότερα με την αρχαία Ελλάδα.

Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε επιπλέον ότι στην αρχαιότητα, οι Κινέζοι αποκάλεσαν το ελληνικό βασίλειο που υπήρχε στα σύνορά του, ως “da-yuan”, δηλαδή, μεγάλη Ιωνία – δεν το είπαν da-yunnan.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι σύγχρονοι Κινέζοι, αναφέρονται στη σύγχρονη Ελλάδα ως Xila, δηλαδή, Hellas και όχι ως Greece.

Διαβάστε επίσης: Ποιόν υποτίθεται Προσκύνησε ο Μέγας Αλέξανδρος

Νομίζω, λοιπόν, ότι με αυτά τα λίγα πρόχειρα που ανέφερα, εξανεμίζεται κάθε εικασία που θα μπορούσε να γίνει ότι, δηλαδή, η Επαρχία Γιουνάν έχει ελληνική καταγωγή ή σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα.

Πολιτιστική ανταλλαγή και παγκόσμιες συνδέσεις στην αρχαιότητα

Παρά την έλλειψη επίσημων συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων για άμεση σχέση και σύνδεση μεταξύ Γιουνάν και Αρχαίας Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος της πολιτιστικής ανταλλαγής και των παγκόσμιων σχέσεων στον αρχαίο κόσμο.

Τόσο η Κίνα όσο και η αρχαία Ελλάδα ήταν σημαντικά λίκνα για τους ανθρώπινους πολιτισμούς και οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες διαμόρφωσαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.

Ενώ η ιδέα της Γιουνάν ως αρχαίας ελληνικής πόλης μπορεί να είναι λανθασμένη, παραπληροφόρηση ή μία σύγχρονη προσδοκία, η έννοια της πολιτιστικής ανταλλαγής και των παγκόσμιων σχέσεων στον αρχαίο κόσμο παραμένει σχετική και σημαντική για την κατανόηση της ιστορίας και του κόσμου.

Η ελληνιστική περίοδος είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο της τέχνης, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας και η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους σήμερα και αποτελεί μια μοναδική ιστορία που αξίζει να εξερευνήσετε, προσωπικά οι ίδιοι.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από britannica.com, metmuseum.org, livius.org
diadrastika