Μάτριξ

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Αρκετοί από εμάς έχουμε ακούσει για τον Μύθο του Σπηλαίου όπως τον περιέγραψε ο Πλάτωνας. Δηλαδή, οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε αυτό χωρίς να έχουν βγει ποτέ εκτός, βλέπουν τον έξω κόσμο σαν σκιές και νομίζουν πως αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσοι καταφέρουν να αποδράσουν, είτε θα τους τυφλώσει ο ήλιος και θα γυρίσουν πίσω στο σκοτάδι τους, στην ασφάλεια της μιζέριας τους, είτε θα συνηθίσουν το φως και θα προσπαθήσουν να το μεταλαμπαδεύσουν.

Το Σπήλαιο, λοιπόν, για τον Πλάτωνα, αποτελεί μία αλληγορία-αναπαράσταση του φαινομενικού κόσμου, ενώ το έξω από αυτό είναι η φωτεινή και ανοιχτή πραγματικότητα, η οποία και εκφράζει τον κόσμο των ιδεών. Αυτό είναι το matrix του Πλάτωνα.

Για τους ορφικούς, τα σπήλαια, τα άντρα, τα ηφαίστεια, στην συμβολική γλώσσα, είχαν την έννοια της γήινης εκείνης κοιλότητας που είναι πηγή ζωής και μητρότητας, την μήτρα δηλαδή της γυναικός και που πάντοτε συμβόλιζε την ύλη-Γη με τις ικανότητές της. Από την λέξη μήτρα προέρχεται και η αγγλική matrix

Ο νεοπλατωνικός Πορφύριος έρχεται να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, μιας και ως γνωστόν: οι αρχαίοι “με μύθους κάλυπταν τα απόρρητα της φύσεως”, όπως είπε και ο Πρόκλος.

Ο Πορφύριος στο “Περί του εν Οδυσσεία των Νυμφών Άντρου” γράφει εν ολίγοις πως τα άντρα και τα σπήλαια οι αρχαίοι τα εκλάμβαναν ως σύμβολον της ύλης και σύμβολο όχι μόνο του γεννημένου και αισθητού κόσμου, αλλά επί πλέον σύμβολο και όλων των αόρατων δυνάμεων. Γιατί σκοτεινά μεν είναι τα άντρα δια το αφανέρωτο της ουσίας των δυνάμεων.

Ποιές είναι αυτές οι αόρατες δυνάμεις και η ουσία τους;

Είναι γνωστό ότι μέσα στα σπήλαια παγιδεύεται κοσμική ακτινοβολία. Είναι μετρήσιμη και σαφώς λιγότερη από εκείνη στην εξωτερική επιφάνεια. Όμως, δεν είναι φανερό πως και με ποιο τρόπο επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σίγουρα, όμως, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλοι οι θνήσκοντες θεοί και σωτήρες, όπως και ο Χριστός, γεννιούνται μέσα σε σπηλιές. Επιπλέον, υπεράνω του σπηλαίου που γεννήθηκε ο Ιησούς υπάρχει ένα φωτεινό αστέρι που ενδεχομένως συμβολίζει την κοσμική ακτινοβολία.

Ουσιαστικά, λοιπόν, το matrix του Πλάτωνα, του σπηλαίου της Βηθλεέμ αλλά και όλων των σπηλαίων, βρίσκεται μέσα μας. Το μάτριξ είναι ένα σύστημα και είμαστε συνδεδεμένοι μαζί του από γεννησιμιού μας. Το σύστημα αυτό είναι ο προσωπικός μας εχθρός γιατί η πραγματικότητα που βλέπουμε ελέγχεται από κάπου αλλού εσωτερικά μέσα μας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Όσοι το αντιλαμβάνονται θα ήθελαν να ξεφύγουν αλλά λίγοι το επιχειρούν και ελάχιστοι τα καταφέρνουν. Όσοι παραμένουν συνδεδεμένοι σε αυτό το ματριξ, στο σπήλαιο, αγωνίζονται μέχρι θανάτου να το προστατέψουν ο καθένας ξεχωριστά μα και όλοι μαζί. Αυτή την προσπάθεια την εκμεταλλεύονται όσοι γνωρίζουν πως δουλεύει το matrix.

Όσοι, όμως, κατάφεραν να βγουν από αυτό, θέλουν να το μεταλαμπαδεύσουν σε αυτούς που παρέμειναν μέσα. Αυτό λοιπόν, έκαναν όσοι γεννήθηκαν μέσα στο σπήλαιο-μάτριξ και βγήκαν από αυτό. Συμβολικά και αλληγορικά, αυτοί ήταν πολλοί μέσα από την αρχαία ελληνική θρησκεία, την αιγυπτιακή και άλλες, με πολλές αντιγραφές και διαφοροποιήσεις, καθώς η χαμένη αυτή γνώση πέρασε από γενιά σε γενιά και από πολιτισμό σε πολιτισμό. Ώσπου φτάνουμε στον φαινομενικά τελευταίο θνήσκοντα θεό, τον Ιησού Χριστό.

Όμως όλοι αυτοί οι θνήσκοντες θεοί χρησιμοποιήθηκαν από “το σύστημα του μάτριξ”, ενάντια σε αυτούς που θέλουν να βγουν και να απελευθερωθούν από αυτό.

diadrastika.com