σκίτσο με εγκέφαλο και τσιπάκι
Image by agsandrew from depositphotos

Είναι η Επίφυση ένα Εξωγήινο Τσιπάκι Σοφίας που Έχουμε Όλοι μας;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένας μυστηριώδης σφαιρικός αδένας, στο μέγεθος ενός μπιζελιού, βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, στην οροφή της τρίτης εγκεφαλικής κοιλίας που διασπά την σωματική συμμετρία των ομοιόμορφων οργάνων.

Ένα μοναδικό σώμα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, σφαιρικό, περίπου 10 mm σε διάμετρο και 150 χιλιοστόγραμμα σε βάρος που βρίσκεται ακριβώς πάνω στον άξονα συμμετρίας του εγκεφάλου. Είναι γνωστός ως αδένας επίφυσης.

Αυτός ο ενδοκρινής αδένας ονομάζεται επίσης κωνάριο και είναι υπεύθυνος για διάφορα καθήκοντα, όπως η ρύθμιση των ημερήσιων και νυχτερινών κύκλων, εκτός από την έκκριση μελατονίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με τους κύκλους φωτός και τον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Τα μυστήρια της επίφυσης

Λόγω των ανατομικών του χαρακτηριστικών, τράβηξε σύντομα την προσοχή των επιστημόνων. Η πρώτη περιγραφή του αδένα αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα ανατόμο Ηρόφιλο τον 4ο αιώνα π.Χ., ο οποίος την συνδέει με τη ρύθμιση των λειτουργιών της βαλβίδας της «ροής της σκέψης» στο κοιλιακό σύστημα.

Ο Κλαύδιος Γαληνός, ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, περιγράφει την ανατομία του και το αποκαλεεί konarium (κωνοφόρος ανανάς), ένα όνομα που έχει διαρκέσει μέχρι σήμερα: κωνάριο.

Η επόμενη πρόοδος στη γνώση αυτού του αδένα έγινε στην Αναγέννηση. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο Andrés Vesalio παρέσχε μια ακριβή ανατομική περιγραφή στο De Humani Corporis Fabrica (1543) ενώ από τον René Descartes που το περιέγραψε στο μεταθανάτιο έργο του De Homine (1633) έχουμε φτάσει στις μέρες μας να αναφερόμαστε στον αδένα αυτό ως την Έδρα της Ψυχής, ενώ είναι γενικότερα γνωστό και ως Τρίτο Μάτι.

Ο Καρτέσιος (René Descartes) συνοπτικά λέει ότι ο αδένας της επίφυσης είναι υπεύθυνος για την αντίληψη του περιβάλλοντος, εκθέτοντας ότι η ψυχή και το σώμα υπήρχαν χωριστά και ότι ο τόπος σύνδεσής τους βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο του ανθρώπου. Αυτό που έκανε τον Καρτέσιο να επισημάνει αυτή τη διατύπωση ήταν ακριβώς η θέση του αδένα στον άξονα συμμετρίας του εγκεφάλου μας και της ανατομίας του.

Σιγά-σιγά φτάνουμε φτάνουμε στην σημερινή εποχή, όπου διάφορες φιλοσοφικές και εσωτεριστικές σχολές που, όμως, δεν τεκμηριώνουν επιστημονικά τις απόψεις τους και θεωρούνται ψευδοεπιστήμες, αποδίδουν στην επίφυση μερικές ακόμα ιδιότητες που σχετίζονται με την ενόραση, ενώ περιγράφουν λεπτοφυείς μυστικιστικές και νοητικές καταστάσεις που υπερβαίνουν την φαντασία μας για τις πραγματικές δυνατότητες του ανθρώπου.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνεται ότι είναι μία διανοητική λειτουργία υψηλών προδιαγραφών που ανοίγει και κλείνει όποτε επιθυμούμε – όταν είμαστε εκπαιδευμένοι να το κάνουμε – και βρίσκεται ενσωματωμένη μέσα στην ανθρώπινη φυσιολογία μας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να “ταξιδέψουμε” πέρα από τις αισθήσεις μας.

Μπορεί ακόμα να παρέχει απίστευτες δυνατότητες, όπως την ικανότητα αντίληψης των ανώτερων κόσμων, να επιτρέψει ένα “ταξίδι στον χρόνο” και γενικότερα να ανοίξουν οι λεωφόροι της γνώσης και να παρέχει την Σοφία του Σύμπαντος. Με άλλα λόγια θα μπορούσε να είναι μία ιδιωτική Πύλη, μία ιδiωτική Stargate

Εφόσον όλα αυτά θα μπορούσαν να ευσταθούν, κάποιοι αναρωτιούνται, αν αυτός ο αδένας της επίφυσης, βρίσκεται τυχαία στην θέση που βρίσκεται ή αν είναι κάποιο είδους οργανικού τσιπ που έχει τοποθετηθεί εκεί, από κάποιους νοήμονες πολιτισμούς που υποτίθεται μπορεί να δημιούργησαν τον άνθρωπο. Είναι η επίφυση ένα εξωγήινο τσιπάκι σοφίας που έχουμε όλοι μας; Εσείς τι πιστεύετε;

diadrastika / Image by agsandrew from depositphotos.com