Η “χαμένη πόλη” της Κολομβίας που είναι πολύ μεγαλύτερη από το Machu Picchu

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κρυμμένη βαθιά στη ζούγκλα της Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα, στην Κολομβία, υπάρχει μια μυστηριώδης «χαμένη πόλη».

Χτισμένη από την Tayrona πριν από 1.000 χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος έγινε αξιοθέατο αφού ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ’70.

Ονομάζεται Teyuna από την Tayrona αλλά το παρατσούκλι «χαμένη πόλη» την ακολουθεί ενώ πολύ συχνά γίνεται σύγκριση με το Machu Picchu, αφού και οι δύο είναι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων και μπαίνουν στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής.

Ωστόσο, η Teyuna είναι πάνω από 600 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας και, σε αντίθεση με τον Περουβιανό αντίστοιχο της, δεν υπάρχουν τρένα ή λεωφορεία που να επιτρέπουν την εύκολη διαδρομή για να φτάσει κάποιος στα ερείπια της.

Οι κάτοικοι της Tayrona έπρεπε να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους στα μέσα του 17ου αιώνα, οπότε σταδιακά τα δάση κάλυψαν τα περισσότερα από τα ίχνη τους.

Η αρχαία πόλη αποτελείται από μια σειρά από 169 “βεράντες” που έχουν χαραχθεί στην πλαγιά του βουνού. Μια από τις βεράντες της «χαμένης πόλης» καλύπτει εννέα εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα.

Η «χαμένη πόλη» έχει επίσης ένα δίκτυο πλακόστρωτων δρόμων και αρκετές κυκλικές πλατείες. Εκεί βρίσκεται, επίσης, ένας τεράστιος βράχος με μυστηριώδη σκαλισμένες γραμμές και εκτιμάται ότι η επιφάνειά του χρησιμοποιήθηκε ως χάρτης αστέρων.

Αυτή η πόλη ανακαλύφθηκε ξανά το 1972 όταν οι τυχοδιώκτες και οι κυνηγοί θησαυρών έτρεχαν σε μια σειρά από πέτρινα σκαλοπάτια που ανέβαιναν στην άκρη του βουνού και αποκάλεσαν την «χαμένη πόλη» “πράσινη κόλαση”

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Λίγο αργότερα, σε πολλά κράτη άρχισαν να εμφανίζονται στη μαύρη αγορά διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, κυρίως από χρυσό, ενώ οι επίσημοι αρχαιολόγοι έφτασαν στην περιοχή το 1976.

Ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση της πόλης μεταξύ του 1976 και του 1982, τεκμηριώντας τις περισσότερες δομές.

Σήμερα, η «Χαμένη Πόλη» αναγνωρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες προ-Κολομβιανές πόλεις που ανακαλύφθηκαν στην Αμερική και είναι το επίκεντρο του πιο δημοφιλούς πολυήμερου περιπάτου της Κολομβίας.

La Ciudad Perdida | Alan por el mundo Colombia #14

diadrastika / Image by Jorge Candia from Pixabay