σπαθί
Στην φωτογραφία δεν παρουσιάζουμε το πραγματικό σπαθί, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά μια καλλιτεχνική απεικόνιση από Ivory MacIntyre στο Pixabay

Ο θρύλος λέει ότι μόνο ο βασιλιάς Αρθούρος ήταν ο μοναδικός ικανός να τραβήξει το Excalibur από μια πέτρα. Αλλά ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν σπαθί που βρέθηκε ενσωματωμένο σε βράχο σε έναν βοσνιακό ποταμό, κάνουν τους ερευνητές να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να είναι το πραγματικό Excalibur.

Το 700 χρόνων σπαθί, που ανακαλύφθηκε στον ποταμό Vrbas, στην καρδιά της Βοσνίας, κοντά στην πόλη της Banja Luja, βρέθηκε 11 μέτρα κάτω από το νερό, σφηνωμένο σε ένα βράχο, ενώ οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα κοντινό κάστρο. Η αρχαιολόγος του Μουσείου της Δημοκρατίας Srpska, η Ivana Pandzic, δήλωσε στην The Sun ότι το υποτιθέμενο Excalibur ήταν ενσωματωμένο σε “ένα στερεό βράχο, γι ‘αυτό χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή κατά την αφαίρεσή του”. Ο Igor Radojicic, δήμαρχος της Banja Luja, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Βοσνία, έκανε ένα tweet για το αξιοσημείωτο εύρημα και αναρωτιέται πόσο χρονών μπορεί να είναι:

Σε ένα μεταγενέστερο tweet, ο Radojicic έγραψε ότι το σπαθί είναι ίσως “οκτώ αιώνων”.

Τώρα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς μπορεί να βυθίζεται και να ενσωματώνεται ένα σπαθί σε ένα βράχο. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ένα παρόμοιο εύρημα: Το 2017, μία Βρετανίδα που κολύμπησε στην Dozmary Pool, τη λίμνη στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου, βρήκε ένα λαμπερό σπαθί 1,20 μέτρων που, όμως, πιστεύεται ότι είναι ένα κατάλοιπο κάποιας ταινίας που γυρίστηκε εκεί.

Διαβάστε επίσης: Ποιος Σαμουράι σήκωνε το σπαθί μήκους 4 μέτρων;

Επίσης, το ίδιο έτος, ένας κυνηγός ταράνδων βρήκε ένα απίστευτα καλά διατηρημένο σπαθί των Βίκινγκ σε ένα απομακρυσμένο βουνό στη νότια Νορβηγία. Πιο πρόσφατα, εργαζόμενοι που έσκαβαν έναν αποχετευτικό αγωγό σε πόλη της Δανίας, την Aalborg, βρήκαν ένα πολύ καλά διατηρημένο ξίφος που χρονολογείται τουλάχιστον μέχρι τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

diadrastika / Image by Ivory MacIntyre from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.