Τι είναι ο Ψοΐτης Μυς και Ποια είναι η Σχέση του με την Ψυχή
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κατανόηση του ψοΐτη μυ και της σύνδεσής του με τη συναισθηματική και ψυχική υγεία

Ανατομία και Λειτουργία του ψοΐτη μυ

Ο ψοϊκός μυς, γνωστός και ως «μυς της ψυχής» (psoas muscle), είναι ένας βαθύς μυς που βρίσκεται στην περιοχή της πυέλου και στο κάτω μέρος της πλάτης. Συνδέει τα πόδια με τη σπονδυλική στήλη και χρησιμεύει για τη σταθεροποίηση του σώματος. Ο ψοϊκός μυς αποτελείται από δύο μύες, τον μείζονα ψοΐτη και τον λαγονοψοΐτη μυ, οι οποίοι συγχωνεύονται σε έναν και εκτείνονται από τα πόδια μέχρι τη σπονδυλική στήλη.

Διαβάστε επίσης: Σημάδια πως η ψυχή μας μπορεί να «παθαίνει» κβαντικές αναβαθμίσεις

Είναι ο μόνος μυς που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τα πόδια, καθιστώντας τον απαραίτητο μυ για τη συνολική σωματική υγεία. Η κατανόηση της ανατομίας και της λειτουργίας του ψοατικού μυός είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της σύνδεσής του με τη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία.

Ο «μυς της ψυχής» και η συναισθηματική υγεία

Ο ψοατικός μυς έχει μια μοναδική σύνδεση με τον ερπετοειδή εγκέφαλο, σύμφωνα με αρχαίες πνευματικές πεποιθήσεις. Περιβάλλει το Dan Tien, ένα ενεργειακό κέντρο της κοιλιάς, όπου αποθηκεύονται τα συναισθήματα. Η εκγύμναση και η ενδυνάμωση του ψοατικού μυός μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το άγχος και η συσσώρευση στρες.

Ο ψοατικός μυς θεωρείται ο «μύς της ψυχής» λόγω της σύνδεσής του με τη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία, με βάση κάποια παράδοση του Ταοισμού. Όταν ο ψοϊκός μυς είναι σφιγμένος, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και συναισθηματική ένταση. Ως εκ τούτου, οι τεχνικές για την απελευθέρωση και την ενδυνάμωση του ψοατικού μυός μπορούν να συμβάλουν στη συνολική συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία.

Τεχνικές για την απελευθέρωση και την ενδυνάμωσή του

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την απελευθέρωση και την ενδυνάμωση του ψοά μυός, όπως η γιόγκα, το μασάζ και η φυσικοθεραπεία. Αυτοί οι μύες τείνουν να παραμένουν σφιγμένοι λόγω του ολοένα και πιο καθιστικού τρόπου ζωής ή της έλλειψης διατάσεων.

Αποκαθιστώντας την ισορροπία στους μύες του ψοά, τα άτομα μπορούν να απελευθερώσουν τη σωματική και συναισθηματική ένταση και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευεξία.

Διαβάστε επίσης: Tο Αρχαίο Θιβετιανό Τεστ που Αποκαλύπτει τα Βαθύτερα Στρώματα της Ψυχής σου

Η κατανόηση της σημασίας του ψοατικού μυός και η σύνδεσή του με τη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της ευεξίας.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Γιατί ο Ψοΐτης δεν είναι ο Μυς της Ψυχής

Ενώ ορισμένοι αναφέρονται στον ψοΐτη μυ, ως «μυ της ψυχής», είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιατρική επιστήμη, ειδικότερα η δυτική, δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό – καλά καλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει ψυχή ούτε, όμως, ότι δεν υπάρχει. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ψοΐτης μυς παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και, ενδεχομένως, στη συναισθηματική υγεία.

Αποκαθιστώντας την ισορροπία, τα άτομα μπορούν να απελευθερώσουν τη σωματική και συναισθηματική ένταση και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευεξία. Ο εν λόγω μυς είναι βαθιά συνδεδεμένος με το σώμα και το μυαλό και η κατανόηση των λειτουργιών και της σημασίας του μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική υγεία.

Η σχέση του μυ ανάμεσα στο ψέμα, το φόβο και την προσωπική ανάπτυξη

Όπως είπαμε, σε ορισμένες ανατολικές φιλοσοφίες, ο ψοατικός μυς, γνωστός και ως ειλοψόας, αναφέρεται συχνά ως «ο μυς της ψυχής». Πιστεύεται, λοιπόν, ότι είναι ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο του σώματος και σχετίζεται με συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος.

Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο λέει ψέματα ή έχει φόβο για κάτι, μπορεί να προκαλέσει ένταση και στρες στον ψοατικό μυ, που μπορεί να οδηγήσει σε σωματική δυσφορία και ακόμη και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ψέμα ή ο φόβος, τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα και να προσπαθήσουμε να είμαστε ειλικρινείς σε όλες τις πτυχές της ζωής. Πολλές φορές η ειλικρίνια με τον εαυτό μας διαλύει και τον φόβο μας για κάτι.

Διαβάστε επίσης: Τι αναφέρει ο Αριστοτέλης για Φόβο και Θάρρος

Το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους έχει επίσης πολλά οφέλη. Επιτρέπει στα άτομα να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και ισχυρότερες σχέσεις με τους άλλους. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τις δικές τους ελλείψεις και προκλήσεις, οδηγώντας σε προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, χωρίς φόβο.

Αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τα λάθη και τις αδυναμίες κάποιου, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν μια νοοτροπία ανάπτυξης, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη επιτυχίας και ευτυχίας. Επομένως, η ειλικρίνεια δεν είναι μόνο αρετή αλλά και εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης.

Το να ξεπεραστεί ο φόβος των συνεπειών και το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με το ψέμα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο για την προσωπική ανάπτυξη. Απαιτεί από τα άτομα να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους φόβους και ανασφάλειες, κάτι που μπορεί να είναι άβολο και δύσκολο.

Ωστόσο, με το να είναι ειλικρινείς και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους, τα άτομα μπορούν να οικοδομήσουν την ανθεκτικότητα και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Επιπλέον, το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και αυθεντικότητας.

Συμπερασματικά, η ειλικρίνεια είναι μια θεμελιώδης αξία που είναι κρίσιμη για την προσωπική ανάπτυξη και είναι απαραίτητο να την ασκούμε τακτικά στην καθημερινή μας ζωή για την ζωτική, συναισθηματική, πνευματική και ψυχική υγεία. Κατά μία έννοια, λοιπόν, σε θεωρητικό και φιλοσοφικό επίπεδο, θα μπορούσε ο ψοΐτης μυς να είναι ο «μυς της ψυχής».

diadrastika / Image by Pete Linforth from Pixabay