φιγούρα στον πλανήτη Άρη

Παράξενη φιγούρα στον Άρη με τραγιάσκα και τσάπα στο χέρι που κάθισε να πάρει μιαν ανάσα

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα πολύ περίεργο εύρημα εντόπισε χρήστης του facebook, στην επιφάνεια του Άρη και πολύ γρήγορα έγινε viral. Πρόκειται για ένα σημείο που εντοπίζεται σε πανοραμική φωτογραφία με την ονομασία MSL / Curiosity Rover : Sol 2093 Right Mastcam by TerraForm Mars (Neal Spence).

Στα δεξιά της εικόνας είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσουμε κάτι που έντονα μοιάζει με ανθρωπόμορφη φιγούρα στον Άρη με τραγιάσκα και τσάπα στο χέρι που κάθισε να πάρει μιαν ανάσα. Φαίνεται να φοράει καφετιά ρούχα, ενώ ο τρόπος που “ενδύουν” την φιγούρα δίνουν στο μυαλό την εντύπωση δύο χεριών, με το ένα λυγισμένο να κρατάει μακρύ αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι μία τσάπα ή ένα κουπί. Η φιγούρα φαίνεται να κάθεται, σαν για να ξαποστάσει, ύστερα από μία κοπιώδη προσπάθεια να φέρει σε πέρας αυτό για το οποίο βρίσκεται εκεί.

Αν ο πλανήτης Άρης ήταν κατοικημένος ή εάν η φωτογραφία προερχόταν από μία τοποθεσία στην Γη, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε με περισσότερη σιγουριά, ότι πρόκειται για έναν αγρότη ή, τέλος πάντων, για μία ανθρώπινη φιγούρα.

Όμως, σε έναν πλανήτη που θεωρείται νεκρός από ζωή, ένα τέτοιο συμπέρασμα θα ήταν πέρα ως πέρα ως πέρα λανθασμένο. Άραγε, το πιθανότερο θα ήταν να πούμε, όπως θα έλεγε ο κάθε σκεπτικιστής που σέβεται τον εαυτό του, πως πρόκειται για μία παρειδωλία η οποία προκύπτει από ένα σύνολο συμπτώσεων, σχημάτων, χρωμάτων, φωτοσκιάσεων που η οπτική γωνία της κάμερας του Curiosity μας προσφέρει, οπότε το μυαλό επεξεργάζεται την εικόνα αναγνωρίζοντας μία ανθρώπινη φιγούρα εκεί που δεν υπάρχει.

Δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν, δεν υπάρχει τρισδιάστατο υλικό που θα μπορούσε να δώσει μία πληρέστερη εικόνα του περί τίνος πρόκειται. Και, ενώ η τεχνολογία φαίνεται να έχει προχωρήσει στην αναγνώριση ανθρώπινων χαρακτηριστικών, όπως οι περισσότεροι έχουμε διαπιστώσει στα κινητά μας, φαίνεται πως το Curiosity δεν την διαθέτει, ή θεωρήθηκε άσκοπο να τοποθετηθεί, ώστε μόλις εντοπίσει κάτι σχετικό να πλησιάσει και να διερευνήσει επισταμένα.

Όπως και να έχει, το μυστηριώδες εύρημα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μπορείτε να το αξιολογήσετε ή να το επεξεργαστείτε στην αυθεντική εικόνα του: http://www.gigapan.com/gigapans/214498/snapshots/619149 Βάλε το email σου στην φόρμα εγγραφής για να λαμβάνεις τα άρθρα μας

Was Someone Seen Sitting On Mars In A Rover Photo? / diadrastika.com

AMP code