Μάτι του Ώρου

Μάτι του Ώρου: Μυστικά αρχαίου πανίσχυρου συμβόλου

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το Μάτι του Ώρου (Eye of Horus) είναι ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου. Αυτό το μαγικό σύμβολο πιστεύεται ότι παρέχει προστασία, υγεία και αναζωογόνηση. Ωστόσο, πιστεύεται ότι υπάρχουν και πάρα πολλές κρυφές πτυχές.

Εκείνο, όμως, που διακρίνεται περισσότερο και πάνω από όλα τα άλλα είναι πως το το Μάτι του Ώρου χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως φυλαχτό από αρχαίους Αιγύπτιους, τόσο στους εν ζωή όσο και από τους ζωντανούς προς τους νεκρούς τους, λόγω των ισχυρών προστατευτικών δυνάμεών του. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σύμβολο προστασίας, ακόμα και στις μέρες μας.

Διαβάστε επίσης: Γυναικείο Αιδοίο: Ένα Μυστικό Σύμβολο αιώνων

Μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε κοσμήματα για το λαιμό, κυρίως, βραχιόλια κλπ, για χρήση ως φυλαχτό, ενώ συναντάται συχνά και ως σύμβολο πολλών οφθαλμολογικών κλινικών. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν τις πραγματικές του αξίες, σύμφωνα πάντα με τις αρχαίες αιγυπτιακές δοξασίες.

Το Μάτι του Ώρου, προέρχεται από την ιστορία του Ώρου, γιου του θεού Όσιρη που δολοφόνησε ο Σεθ, ο αδελφός του. Ο Ώρος, για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του Όσιρη και να κερδίσει τον θρόνο, αντιμετώπισε τον Σεθ χάνοντας το αριστερό του μάτι. Τότε, ο Θωθ το αντικατέστησε με έναν νέο οφθαλμό, ο οποίος όμως ήταν ένα ιδιαίτερο μάτι, προικισμένο με μαγικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα το Μάτι του Ώρου, είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύμβολο.

Υπάρχουν δύο τύποι ματιών, το δεξί, που αντιπροσωπεύει τον Ήλιο (ο Ρα και ο Όσιρης) και είναι χρώματος λευκού ενώ το αριστερό που αντιπροσωπεύει τη Σελήνη (Ίσιδα) έχει μαύρο χρώμα. Αλλά είναι το δεξί μάτι εκείνο αυτό που απολάμβανε την μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Αρχαία Αίγυπτο, το οποίο θεωρείται ως το πιο ισχυρό φυλαχτό μέχρι σήμερα, όπως και τα χρόνια εκείνα.

Διαβάστε επίσης: Πως το Μάτι του Ώρου, η Επίφυση, ο πλανήτης Άρης και η Γη μπορεί να συνδέονται

Αν και ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός έφτασε στο τέλος του, η πίστη στη δύναμη του οφθαλμού του Ώρου επέζησε και έγινε διαχρονική. Λέγεται πως μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι προστατεύει τους νεκρούς στον άλλο κόσμο, εξουδετερώνει τις επιπτώσεις του «κακού ματιού», το μάτιασμα, βοηθά στην όραση και προστατεύει από οφθαλμικές παθήσεις.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Σε κάποιες μεσογειακές χώρες, παράκτια, οι ψαράδες συχνά ζωγραφίζουν αυτό το σύμβολο στα σκάφη τους για προστασία. Άλλοι το φέρουν επάνω τους, συνήθως ως κόσμημα, για να τους προστατεύει από την κακή βούληση των άλλων.

Από την άλλη πλευρά, το Μάτι του Ώρου είναι επίσης δημοφιλές στους αποκρυφιστές, καθώς και σε όσους ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίοι βλέπουν το Μάτι όχι μόνο ως προστατευτικό σύμβολο, αλλά και ως σύμβολο δύναμης, μαγείας και γνώσης.

Υποστηρίζεται πολύ τακτικά ότι το Μάτι του Ώρου είναι η Επίφυση λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας που υπάρχει ανάμεσα στο αρχαίο σύμβολο και την Επίφυση, οπότε πολύ εύκολα υπονοούνται οι πιθανές δυνάμεις που διαθέτει για ανώτερη φώτιση στο Μάτι του Νου, γνωστό και ως Τρίτο Μάτι. Επίσης, το Μάτι του Ώρου φέρνει στο μυαλό η πρώτη μαύρη τρύπα που καταγράφηκε ποτέ με συνέπεια να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες που σχετίζονται με ταξίδια στο διάστημα και τον χωροχρόνο. Τέλος, εντελώς πληροφοριακά να πούμε ότι υπάρχει υπόγειος Ναός του Ώρου στην Θεσσαλονίκη.

diadrastika / Image by Peter Lomas from Pixabay