Ο Έλον Μάσκ κρατάει ανθρώπινο εγκέφαλο
AI image created by canva

Τι είναι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους, του Έλον Μασκ; Οφέλη, Κίνδυνοι και Δυστοπικά Σενάρια
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εμφυτεύματα εγκεφάλου και η συμμετοχή του Elon Musk

Τα εμφυτεύματα εγκεφάλου, γνωστά και ως νευρικά εμφυτεύματα, είναι ηλεκτρονικές συσκευές που εμφυτεύονται χειρουργικά στον εγκέφαλο για να παρέχουν μια άμεση διασύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και μιας εξωτερικής συσκευής.

Η εταιρεία του Elon Musk, Neuralink (διεπαφή εγκεφάλου και μηχανής), βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας.

Ο πρωταρχικός στόχος του Neuralink είναι να δημιουργήσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στα άτομα να ελέγχουν τους υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με το μυαλό τους.

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκαν Εξωγήινα Εμφυτεύματα Μέσα σε Ανθρώπους;

Ο Μασκ ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για αυτή την τεχνολογία, οραματιζόμενος εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του αυτισμού.

Η εταιρία Neuralink του Έλον Μασκ

Η Neuralink, κατά τα τέλη Μάϊου 2023, έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη δοκιμή εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για αυτήν τη δοκιμή εξαρτάται από τη διαδικασία έγκρισης του FDA.

Μέχρι στιγμής, η Neuralink έχει δοκιμάσει μόνο τα τσιπ του εγκεφάλου της σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων και των πιθήκων.

Παρόλα αυτά, ο Musk είναι αισιόδοξος για τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και δήλωσε ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδό τους σύντομα.

Κίνητρο και δυνατότητα

Το κίνητρο πίσω από αυτήν την τεχνολογία είναι να ενισχύσει τις ανθρώπινες ικανότητες και ενδεχομένως ακόμη και να συγχωνεύσει τους ανθρώπους με την τεχνητή νοημοσύνη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

“Τελικά μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη διασύνδεση εγκεφάλου-μηχανής”, είχε δηλώσει ο Elon Musk σε ανακοίνωση που ήταν ευρέως διανεμημένη με ζωντανή μετάδοση, σύμφωνα με μια έκθεση του vice.com, τον Ιούλιο του 2019.

Ενώ αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία και ακόμη και αντιμετωπίζουμε ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Έλον Μασκ. Γιατί είναι Πιθανό να Ζούμε σε μια Εξομοίωση Υπολογιστή

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις των εμφυτευμάτων εγκεφάλου και την πιθανότητα κακής χρήσης. Καθώς αυτή η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα είναι σημαντικό να εξεταστούν προσεκτικά τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι της.

Πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα εγκεφάλου και πιθανά οφέλη

Αυτά τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα εμφυτεύματα προορίζονται για την ανάγνωση των εγκεφαλικών σημάτων σε πραγματικό χρόνο και την ανάλυση πληροφοριών με στόχο τη θεραπεία σοβαρών ψυχικών και σωματικών παθήσεων.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη συνύπαρξης με την τεχνολογία και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους.

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα που αναπτύχθηκαν από τη Neuralink έχουν σχεδιαστεί για να εμφυτεύονται χειρουργικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να επιτρέπουν την επικοινωνία με τους υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Το εμφύτευμα αναμένεται να διαβάζει και να ερμηνεύει τα σήματα του εγκεφάλου, επιτρέποντας στα άτομα να ελέγχουν ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Διαβάστε επίσης: Στους Δελφούς η πρώτη επέμβαση εγκεφάλου 4.000 χρόνια πριν

Η τεχνολογία πίσω από αυτά τα εμφυτεύματα έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές προόδους σε τομείς όπως η ιατρική και η μηχανική.

Πιθανοί κίνδυνοι και ανησυχίες

Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης μνήμης και της κινητικής λειτουργίας.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μόλυνσης και της πιθανότητας ανεπιθύμητων συνεπειών.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η ανάπτυξη και η δοκιμή αυτών των εμφυτευμάτων να διεξάγονται με τη μέγιστη προσοχή για την ασφάλεια και την ευημερία των εμπλεκομένων.

Ενώ αυτή η τεχνολογία, που έλαβε έγκριση να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για εμφυτεύματα εγκεφάλου, έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τομέα της ιατρικής, εγείρει επίσης σοβαρούς ηθικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς.

Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας. Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, εάν πέσουν σε λάθος χέρια.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να θεσπιστούν σαφείς κανονισμοί και πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των ατόμων.

Μια άλλη ανησυχία είναι η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των εμφυτευμάτων εγκεφάλου. Το κόστος τέτοιων εμφυτευμάτων μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβό για πολλά άτομα, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ εκείνων που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την τεχνολογία και εκείνων που δεν μπορούν.

Επιπλέον, ορισμένοι πληθυσμοί, όπως οι κοινότητες χαμηλού εισοδήματος ή περιθωριοποιημένες, ενδέχεται να μην έχουν ίση πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης: Elon Musk. «Aν υπάρχουν σούπερ ευφυείς εξωγήινοι εκεί έξω, τότε πιθανότατα ήδη μας παρατηρούν»

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη των εμφυτευμάτων εγκεφάλου είναι προσβάσιμα σε όλα τα άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτά.

Δυστοπικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Τέλος, το μέλλον των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων και ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα ανησυχίας. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, τα εμφυτεύματα εγκεφάλου μπορεί να γίνουν πιο προηγμένα και εξελιγμένα, οδηγώντας σε πιθανά ηθικά διλήμματα.

Για παράδειγμα, τα εμφυτεύματα εγκεφάλου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέρα ​​από οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία, όπως η ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων ή η αλλαγή των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

Αν και ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούσαν οι άνθρωποι που έχουν δεχτεί εγκεφαλικά εμφυτεύματα, να λαμβάνουν συγκεκριμένες εντολές για να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα – να ακούνε φωνές μέσα στο μυαλό τους που θα νομίζουν ότι είναι δικές τους σκέψεις οπότε και θα προσπαθήσουν να τις εκτελέσουν όσο καλύτερα γίνεται.

Σε ένα πιο μακρινό μέλλον, όταν αυτή η τεχνολογία θα χορηγείται σε ευρύτερα μεγαλύτερους πληθυσμούς – ίσως, όχι μόνο σοβαρά προβλήματα υγείας – θα ήταν πιθανό να καταλήξει στον έλεγχο στρατιάς ανθρώπων που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να εντοπίζονται, να ελέγχονται, να πράττουν και να εκτελούν εντολές και, εν γένει, να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι ως όπλα εναντίων άλλων.

Πάντα με την προϋπόθεση ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να χακαριστούν από διεστραμμένα μυαλά ή απλά να βρεθούν στη διαχείριση κακόβουλων ανθρώπων με όραμα που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο προς την κατεύθυνση που επιθυμούν, οι χρήστες των εμφυτευμάτων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα επικίνδυνο στρατό, άθελά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πάρα πολλούς άλλους, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέπειες τέτοιων χρήσεων και να θεσπιστούν ηθικές κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλιστεί ότι τα εμφυτεύματα εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κοινωνίας στο σύνολό της.

Βέβαια, η έννοια βελτίωση της κοινωνίας, κατά τη γνώμη μου, σηκώνει μεγάλη κουβέντα και τροφή για σκέψη. Εξάλλου ο ίδιος ο Έλον Μασκ, προ καιρού είχε κάνει μια παράξενη παρατήρηση που θα μπορούσε να υπονοεί πολλά: για την εφιαλτική πιθανότητα να ζήσουμε υπό έναν αθάνατο δικτάτορα από τον οποίο δεν θα ξεφύγουμε ποτέ.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από newsbeast.gr, news247.gr, ot.gr
diadrastika / AI image created by canva.com