Image by Antonio Guillem from depositphotos

Απόκρυφη Αναπνοή. Σύνδεση με ανώτερα επίπεδα και ανώτερες σφαίρες συνείδησης
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κατανόηση των βασικών στοιχείων της απόκρυφης αναπνοής

Ορισμός και Εξήγηση της Απόκρυφης Αναπνοής

Η κατανόηση των βασικών στοιχείων της απόκρυφης αναπνοής είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση της σημασίας της στις πνευματικές πρακτικές.

Η απόκρυφη αναπνοή αναφέρεται στη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών αναπνοής για την ενίσχυση των πνευματικών εμπειριών και τη σύνδεση με ανώτερες σφαίρες συνείδησης.

Ο αποκρυφισμός, γενικά, ασχολείται με τις αποκρυφιστικές δυνάμεις και επιδιώκει να εξερευνήσει τα μυστήρια του σύμπαντος μέσω διαφόρων τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών αναπνοής.

Μάλιστα, ο Έλληνας φιλόσοφος Ιωάννης Δαμασκηνός όρισε τη φύση ως «αναπνέει, κυριολεκτικά, όπως κάθε τι». Έτσι, οι αναπνευστικές πρακτικές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πνευματικών πρακτικών για αιώνες και η σημασία τους στον αποκρυφισμό δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Σύνδεση με πνευματικές πρακτικές και πεποιθήσεις

Η πρακτική της απόκρυφης αναπνοής συνδέεται συχνά με διάφορες πνευματικές πεποιθήσεις και πρακτικές. Πολλοί αποκρυφιστές πιστεύουν ότι οι αναπνευστικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση με πνευματικές ενέργειες και να ενισχύσουν τις πνευματικές εμπειρίες.

Επιπλέον, η διάχυση της τέχνης στο εσωτερικό της θεραπευτικής σχέσης, ακόμη και στις πιο τεχνικές εκδοχές της, παρέχει δυνατότητες για τη μεταμόρφωση της συνείδησης.

Ως αποτέλεσμα, οι πρακτικές αναπνοής συχνά ενσωματώνονται σε πνευματικές πρακτικές όπως η γιόγκα, το Τάι Τσι Τσουάν και ο διαλογισμός.

Αυτές οι πρακτικές στοχεύουν να εξυψώσουν τη συνείδηση ​​του ασκούμενου και να συνδεθούν με ανώτερα πεδία ύπαρξης.

Τεχνικές και Οφέλη της Απόκρυφης Αναπνοής

Οι τεχνικές και τα οφέλη της απόκρυφης αναπνοής είναι ποικίλα. Ένα από τα κύρια οφέλη των αναπνευστικών πρακτικών είναι η ενίσχυση της ζωτικότητας, η οποία ακτινοβολεί σε όλα τα επίπεδα συνείδησης και εκδηλώνεται στη φυσική, συναισθηματική και πνευματική σφαίρα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι πρακτικές αναπνοής έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα στρες και άγχους, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία και πιστεύεται ότι αυξάνουν την επίγνωση.

Επιπλέον, οι πρακτικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας βαθύτερης σύνδεσης με τον εαυτό και να ενισχύσουν τις πνευματικές εμπειρίες του ατόμου.

Συνολικά, η πρακτική της απόκρυφης αναπνοής είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση των πνευματικών εμπειριών και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.

Διαβάστε επίσης: Μήλο: Ο απόκρυφος αρχετυπικός συμβολισμός του

Διαφορετικοί τύποι τεχνικών απόκρυφης αναπνοής

Τεχνική Pranayama

Η πρακτική των τεχνικών απόκρυφης αναπνοής έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για την αύξηση της αυτογνωσίας και τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους τεχνικών απόκρυφης αναπνοής είναι η πραναγιάμα, η οποία συνήθως ασκείται στη γιόγκα.

Το Pranayama περιλαμβάνει τη ρύθμιση της αναπνοής μέσω διαφόρων τεχνικών, όπως η εναλλακτική αναπνοή από το ρουθούνι και η κατακράτηση της αναπνοής, για την αύξηση της οξυγόνωσης και την ηρεμία του νου.

Αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες και των επιπέδων άγχους.

Σύμφωνα με αυτούς που την ασκούν, η ενσωμάτωση της pranayama στην καθημερινή ρουτίνα κάποιου μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη σωματική και ψυχική ευεξία.

Ολοτροπική αναπνοή

Ένας άλλος τύπος τεχνικής απόκρυφης αναπνοής είναι η ολοτροπική μέθοδος αναπνοής που αναπτύχθηκε από τους Stanislav Grof και Leonard Orr.

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει βαθιά, γρήγορη αναπνοή για να προκαλέσει μια κατάσταση αλλοιωμένης συνείδησης και να απελευθερώσει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα.

Η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων ψυχολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνική θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία λόγω των πιθανών κινδύνων της.

Transformational Breathwork

Το Transformational Breathwork είναι ένας άλλος τύπος απόκρυφης τεχνικής αναπνοής που περιλαμβάνει συνδεδεμένη αναπνοή για την απελευθέρωση συναισθηματικής και σωματικής έντασης.

Αυτή η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και του χρόνιου πόνου.

Πιστεύεται ότι αυξάνοντας την οξυγόνωση και απελευθερώνοντας την ένταση, τα άτομα μπορούν να βιώσουν μια βαθύτερη αίσθηση αυτογνωσίας. Η ενσωμάτωση της μεταμορφωτικής αναπνοής στην καθημερινή του ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη και ειρηνική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Η επτάχορδη λύρα του Ερμή και η απόκρυφη μουσική

Οφέλη και εφαρμογές των τεχνικών απόκρυφης αναπνοής

Φυσικά Οφέλη της Απόκρυφης Αναπνοής

Η απόκρυφη αναπνοή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε διάφορες παραδόσεις και πρακτικές για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Φυσικά αναπνοή της απόκρυφης περιλαμβάνει τη βελτίωση της αντοχής, της ενέργειας και της συγκέντρωσης.

Επιπλέον, η απόκρυφη αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της έντασης, καθώς και στη βελτίωση της αντίληψης του ατόμου για τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Διανοητικά και συναισθηματικά οφέλη της απόκρυφης αναπνοής

Επίσης, λέγεται ότι όσοι ασκούν κάποιο είδος ή ορισμένες τεχνικής της απόκρυφης αναπνοής, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνείδησης και της πνευματικής ανάπτυξης του, στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της ευαισθητοποίησης στα συναισθήματα του.

Απώτερος στόχος αυτών των πρακτικών είναι να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αναπτύξει μια πιο ισορροπημένη και αρμονική σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του.

Τέλος, η απόκρυφη αναπνοή μπορεί να έχει πνευματικά και υπερβατικά αποτελέσματα: να αγγίξει ή να φτάσει σε ανώτερα επίπεδα και ανώτερες σφαίρες συνείδησης. Γι’ αυτό και κατά μία έννοια αυτή η πρακτική ονομάζεται και απόκρυφη αναπνοή.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από xtsagaraki.gr, pyrsosbooks.gr
diadrastika / Image by AntonioGuillemF from depositphotos.com