ζευγάρι Νεάντερταλ
Image by Iurii from depositphotos

Νεάντερταλ. Τι Οδήγησε στην Ξαφνική Εξαφάνισή τους;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Εισαγωγή στους Νεάντερταλ και η εξαφάνισή τους

Σύντομη Ιστορία των Νεάντερταλ

Οι Νεάντερταλ ήταν ένα είδος αρχαίων ανθρώπων που ζούσαν στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν εξαφανιστούν περίπου 40.000 χρόνια πριν.

Παρά τη στενή γενετική τους σχέση με τους σύγχρονους ανθρώπους, οι λόγοι της ξαφνικής εξαφάνισής τους παραμένουν μυστήριο. Υπάρχουν, όμως, αρκετές υποθέσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν την εξαφάνισή τους, αλλά δεν έχουν βρεθεί οριστικές απαντήσεις.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αυτό που διακρίνεται είναι πως η εξαφάνιση των Νεάντερταλ θεωρείται πως έγινε απότομα, ξαφνικά, χωρίς να διαφαίνεται μια κάποια σταδιακή πορεία μείωσης. Σα να πέρασε από πάνω τους ένα εργαλείο διαγραφής και τους έσβησε από το χάρτη της ύπαρξης.

Μυστήριο γύρω από την εξαφάνισή τους

Μια θεωρία προτείνει ότι οι Νεάντερταλ απλώς υπερτερούσαν από τους σύγχρονους ανθρώπους, οι οποίοι σταδιακά ανέπτυξαν τεχνολογία επιβίωσης και κοινωνική οργάνωση, οπότε και επικράτησαν.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι η διασταύρωση με σύγχρονους ανθρώπους οδήγησε στη σταδιακή αφομοίωση και τελική εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Μία ακραία εικασία είναι ότι μεσολάβησαν εξωγήινες φυλές που άλλαξαν το DNA τους ή το μετατρέψανε σε αυτό που σε σύντομο χρονικό διάστημα τους εξέλιξε στον άνθρωπο όπως περίπου τον ξέρουμε σήμερα. Αρχαίοι μύθοι συνηγορούν σε αυτή την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Το Ανθρώπινο DNA μας ΔΕΝ είναι 100% Ανθρώπινο! Τι Ανακάλυψαν οι Επιστήμονες

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει βρει στοιχεία ότι η μείωση της γονιμότητας των γυναικών του Νεάντερταλ μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαφάνισή τους.

Στη συνέχεια θα δούμε τις πιο σημαντικές και επικρατέστερες θεωρίες για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Θεωρίες για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

Η εξαφάνιση των Νεάντερταλ, των εξαφανισμένων ανθρώπινων ξαδέρφων μας, έχει αποτελέσει θέμα πολλών συζητήσεων και εικασιών μεταξύ των επιστημόνων. Μια θεωρία προτείνει ότι ο ανταγωνισμός με τον Homo sapiens για πόρους μπορεί να έπαιξε ρόλο στην εξαφάνισή τους.

Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές ότι οι Νεάντερταλ αντικαταστάθηκαν αποκλειστικά από τον Homo sapiens ενώ η ξαφνική εξαφάνισή τους χωρίς να αφήσει απογόνους παραμένει μυστήριο.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει συμβεί διασταύρωση μεταξύ των δύο ειδών, αλλά η έκταση αυτής της υπόθεσης παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν υπάρχουν, προς το παρόν, σχετικά στοιχεία που να τείνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Καθώς το κλίμα άλλαξε και οι πόροι έγιναν σπάνιοι, οι Νεάντερταλ μπορεί να δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι κατάφεραν να προσαρμοστούν σε κάποιο βαθμό, όπως αποδεικνύεται από την επιβίωσή τους στην Ευρώπη για περισσότερα από 200.000 χρόνια.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού με τον Homo sapiens, των περιβαλλοντικών αλλαγών και άλλων παραγόντων, μπορεί να συνέβαλαν στην εξαφάνισή τους.

Πάντως νεότερα στοιχεία υποδεικνύουν πως η εξαφάνισή τους δεν έχει να κάνει ούτε με κάποιον ανταγωνισμό με τους Homo Sapiens, ούτε χάρη στην οξύτερη ευφυΐα των δεύτερων οπότε οδήγησε στην επικράτησή τους. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ο χαμός τους οφείλεται στη εισαγωγή νέων ασθενειών, οι οποίες τους αποδεκάτισαν.

Διαβάστε επίσης: Οι Ανουνάκι στις 14 πινακίδες του Ένκι

Εννοείται πως κανένας επιστήμονας δεν συζητάει καν το ακραίο σενάριο για επέμβαση εξωγήινων στο γενετικό υλικό των Νεάντερταλ, ώστε να τους μετατρέψουν σε Homo Sapiens, για δικούς τους λόγους – αν και αυτό θα μπορούσε να υποστηρίζεται από διάφορες μυθολογίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ειδικά των Σουμερίων με τους Ανουνάκι, όπως την έχει αναπτύξει ο αμφιλεγόμενος Ζακάρια Σίτσιν.

Στοιχεία που υποστηρίζουν τις διαφορετικές θεωρίες

Τα απολιθώματα και η ανάλυση DNA έχουν δώσει πολύτιμες γνώσεις για την εξαφάνιση του Νεάντερταλ. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να έχουν πράγματι διασταυρωθεί με σύγχρονους ανθρώπους, οδηγώντας στην τελική αφομοίωσή τους στη σύγχρονη ανθρώπινη γονιδιακή δεξαμενή.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό, η εισβολή ή απλά η άφιξη των Homo Sapiens, να είχε καθοριστικό ρόλο, καθώς μειώθηκε η διαθέσιμη τροφή για τους Νεάντερταλ, οπότε οδηγήθηκαν σε υποσιτισμό και υπογεννητικότητα.

Αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να ήταν λιγότερο προσαρμοστικοί στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες από τους σύγχρονους ανθρώπους σε συνδυασμό με τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό επικράτησης.

Τα δεδομένα και η ανάλυση των προηγούμενων κλιματικών προτύπων υποδηλώνουν ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να μην ήταν σε θέση να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα, γεγονός που οδήγησε στον τελικό τους θάνατο.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ έχει υπερεκτιμηθεί και ότι άλλοι παράγοντες, όπως ο ανταγωνισμός με τους σύγχρονους ανθρώπους, ήταν πιο σημαντικοί.

Παρά τη συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ των ερευνητών, η εξαφάνιση των Νεάντερταλ παραμένει ένα συναρπαστικό και περίπλοκο θέμα που συνεχίζει να μελετάται και να συζητείται.

Διαβάστε επίσης: «Αρχαίος κώδικας» στο DNA υπονοεί «παρέμβαση»

Αν και προς το παρόν, η μοναδική πρόταση που θα μπορούσε να δώσει λύση και πειστική εξήγηση στο ζήτημα της ξαφνικής εξαφάνισης είναι εκείνη της εξωγήινης παρέμβασης, έχει ήδη καταδικαστεί ως ανυπόστατη θεωρία συνωμοσίας.

Σημασία της κατανόησης της εξαφάνισής τους

Όπως είδαμε, παρά αυτές τις διάφορες υποθέσεις, η ακριβής αιτία της εξαφάνισής τους παραμένει ασαφής.

Η κατανόηση της εξαφάνισης των Νεάντερταλ είναι σημαντική όχι μόνο για την ιστορική της σημασία αλλά και για τις γνώσεις που μπορεί να προσφέρει για την ανθρώπινη εξέλιξη και τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξαφάνιση των ειδών.

Ενώ είναι σαφές ότι η άφιξη των σύγχρονων ανθρώπων έπαιξε ρόλο στην εξαφάνισή τους, η ακριβής φύση αυτής της αλληλεπίδρασης και οι παράγοντες που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους παραμένουν ένα θέμα συνεχούς έρευνας και συζήτησης.

Καθώς συνεχίζουμε να μελετάμε και να μαθαίνουμε περισσότερα για τους Νεάντερταλ, μπορεί να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση της δικής μας εξελικτικής ιστορίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως είδος.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, kathimerini.gr, ethnos.gr
diadrastika / Image by Iurii from depositphotos.com