Εσωτερικό από κούφια βουνά σε καλλιτεχνική απεικόνιση
Καλλιτεχνική απεικόνιση. Image by Nearbirds from depositphotos

Κούφια βουνά ή Κουφόβουνα στην Ελλάδα
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η Ελλάδα, μια χώρα βουτηγμένη στην μυθολογία και τα τοπία που προκαλούν δέος, δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει τους ταξιδιώτες με τους κρυμμένους θησαυρούς της. Μεταξύ αυτών των αξιοσημείωτων θαυμάτων είναι τα λεγόμενα κούφια βουνά ή κουφόβουνα που είναι διάσπαρτα στο ποικίλο έδαφος της χώρας.

Τα περισσότερα από τα κούφια βουνά της Ελλάδας κρύβουν μύθους, θρύλους, νεομυθολογικές και λαογραφικές αφηγήσεις που δεν στέκονται μόνο στην ονομασία κούφιο βουνό ή κουφόβονο, αλλά υποδηλώνουν ότι είναι πραγματικά κούφια και ότι εκεί βρίσκονται ανείπωτα μυστικά ή δαιδαλώδεις διαδρομές που οδηγούν σε άλλα κουφόβουνα ή απλά σε άλλες μακρινές περιοχές, πολλών χιλιομέτρων.

Σήμερα, ξεκινάμε μια συναρπαστική περιπέτεια για να ανακαλύψουμε μερικά από τα αινιγματικά κούφια βουνά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Όλυμπου, της μαγευτικής Τρύπας στους πρόποδες του όρους Πάικου, του ενδιαφέροντος Κουφόβουνου Μαγνησίας και του Έβρου.

Κουφόβουνο Μαγνησίας

Ξεκινάμε το νοερό ταξίδι μας από την περιοχή της Μαγνησίας, όπου βρίσκεται ένα ακόμη μαγευτικό κούφιο βουνό, το Κουφόβουνο Μαγνησίας. Λέγεται πως υπάρχει ένας περίπλοκος υπόγειος λαβύρινθος ως μια απόδειξη των γεωλογικών θαυμάτων της Ελλάδας.

Θρυλείται ότι κάποιοι εξερευνητές έχουν θαυμάσει τους τεράστιους υπόγειους θαλάμους και τις σήραγγες με στροφές, ενώ άλλοι δεν βγήκαν ποτέ ξανά, χάθηκαν. Αυτές οι εξαφανίσεις έχουν πυροδοτήσει ίντριγκες και εικασίες.

Διαβάστε επίσης: Απαγωγές από Κατοίκους της Κούφιας Γης

Όμως οι πιο πολλές παράξενες ιστορίες έχουν καλυφθεί από μερικά πιο πραγματικά γεγονότα, όπως ότι στις σπηλιές που σχημάτιζε το βουνό εκεί γύρω, πολλές οικογένειες βρήκαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Καθώς βγαίνετε από τα βάθη του Κουφόβουνου, ετοιμαστείτε να μεταφερθείτε σε έναν κρυμμένο κόσμο, όπου αρχαίοι βραχώδεις σχηματισμοί και απόκοσμοι απόηχοι δημιουργούν μια αξέχαστη εμπειρία.

Όλυμπος. Οι θεοί δεν έφυγαν ποτέ

Ο Όλυμπος βασιλεύει ως η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και έχει μεγάλη σημασία στην ελληνική μυθολογία. Γνωρίζατε όμως ότι αυτό το μαγευτικό βουνό κρύβει και ένα μεγάλο μυστικό;

Ο θρύλος λέει ότι βαθιά μέσα στον βραχώδη πυρήνα του βρίσκεται η είσοδος σε έναν κάτω κόσμο, ένα βασίλειο όπου κάποτε περιφέρονταν θεοί και θεές. Σύμφωνα με κάποιες εκδοχές, οι θεοί δεν έφυγαν ποτέ. Υποτίθεται πως αυτό το αποδεικνύουν, διάφορες παράξενες θεάσεις άγνωστων φωτεινών ιπτάμενων αντικειμένων.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μία σύγχρονη έρευνα υποδηλώνει ότι μέσα στο βουνό υπάρχουν θύλακες με προηγμένη τεχνολογία, ενδεχομένως μη ανθρώπινης – μάλιστα, τα υποτιθέμενα ενδεικτικά στοιχεία έχουν παίξει σε παλιά τηλεοπτική εκπομπή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης.

Διαβάστε σχετικά: Υπάρχουν Υπόγειοι Θόλοι στον Όλυμπο;

Με την ομορφιά του που προκαλεί δέος και την αιθέρια αύρα του, ο Όλυμπος μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τα κρυμμένα βάθη του, πυροδοτώντας τη φαντασία μας και κεντρίζοντας την περιέργειά μας.

Η Τρύπα στους πρόποδες του όρους Πάικου

Καθώς προχωράμε στη γραφική περιοχή των Γιαννιτσών, συναντάμε την Τρύπα, στους πρόποδες του όρους Πάικου. Αυτή η μαγευτική κοιλότητα, λέγεται ότι κρύβει μέσα της ένα μεγάλο μυστήριο, σύμφωνα με ορισμένους που ισχυρίζονται ότι μπήκαν.

Η τοπική λαογραφία λέει ιστορίες για υπερφυσικά πλάσματα που κατοικούν στα βάθη της, ωστόσο υπάρχουν και διηγήσεις πιο αληθοφανείς από νεράιδες και ξωτικά. Ωστόσο, δεν παύουν να αποτελούν θρύλους:

Ερασιτέχνες ντόπιοι εξερευνητές της περιοχής που μπήκαν στο σχηματιζόμενο φυσικό τούνελ, είπαν πως το εσωτερικό φωτιζόταν. Αυτό μπορεί να συνέβαινε, ενδεχομένως, από άλλες τρύπες από όπου έμπαινε το φως του ήλιου ή των αστεριών και της πανσελήνου.

Ειπώθηκε, επίσης, πως μέσα εκεί υπάρχει ένα ποτάμι και μια παλιά πέτρινη γέφυρα που περνά από πάνω του. Όταν φτάσει κάποιος στην άλλη μεριά της γέφυρας συναντά δύο τεράστια ανάγλυφα φίδια τα οποία προστατεύουν κάτι σαν είσοδο – έναν πιθανό τάφο.

Φαίνεται, όμως, ότι κανείς δεν μπήκε εκεί για να μας πει περισσότερα. Ωστόσο, μου θύμισε μια παρεμφερή ιστορία για έναν ναό στην Ινδία: Η «Πύλη των Φιδιών», το άνοιγμά της και το θανατηφόρο μυστικό.

Γενικότερα κανείς δεν έχει βρει την συγκεκριμένη κοιλότητα ή σπηλιά στους πρόποδες του όρους Πάικου, καθώς λέγεται πως υπάρχουν πολλές ή μπορεί η συγκεκριμένη να κατέρρευσε από κάποιο σεισμό. Όπως και να έχει, οι σαγηνευτικές αφηγήσεις εξάπτουν την φαντασία.

Κουφόβουνο Έβρου. Υπόγειες διαβάσεις και στοές

Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται καθώς ταξιδεύουμε στην περιοχή του Έβρου, όπου το Κουφόβουνο κοντά στο Διδυμότειχο διαθέτει μια εντελώς διαφορετική και ξεχωριστή προσωπικότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα. Λέγεται ότι μία φυσική του είσοδος είναι από το σπήλαιο Βούβα.

Δύο στενές δίοδοι οδηγούν στα βαθύτερα σημεία του σπηλαίου και όσοι έφτασαν ακόμα πιο βαθιά στο εσωτερικό του, πριν εξερευνηθεί το 1962 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, μίλησαν για εκπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, φωτισμένους από αιθέριο φως.

Κάπως έτσι, ξεκινάει ο θρύλος που θέλει να υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις και στοές, κάποιες από τις οποίες περνούν κάτω από τον Ερυθροπόταμο, συνδέονται με το Κάστρο του Καλέ στο Διδυμότειχο ή ακόμα και με το Σουφλί. Κάποιοι θρύλοι λένε ότι αυτά τα μυστικά περάσματα διακλαδώνονται κάτω από τον Έβρο και φτάνουν ως την μεριά της Τουρκίας – ή ακόμα πιο πέρα.

Διαβάστε επίσης: Εξωγήινοι Μέσα στη Γη και σύνδρομο Folie à deux

Αν επισκεφθείτε το Κουφόβουνο Έβρου και τη Σπηλιά Βούβα, ίσως οι ντόπιοι ή ο ξεναγός, να σας αποκαλύψουν περισσότερες ιστορίες. Πιστεύω, όμως, ότι όλο αυτό δημιουργεί μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που αφήνει τους επισκέπτες με δέος. Είστε έτοιμοι να θαυμάσετε τα θαύματα που σμιλεύει ο ίδιος ο χρόνος;

Μυριάδες εκπλήξεις

Από τον λεγόμενο κούφιο βουνό του Διδυμότειχου έως το Κουφόβουνο στη Μαγνησία, το γεωλογικά πλούσιο τοπίο της Ελλάδας επιφυλάσσει μυριάδες εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Δεν είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα. Όμως, όλα φαίνεται να προκαλούν την αντίληψή μας για τις καλλιτεχνικές δυνατότητες της φύσης.

Αν ψάξετε, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετά βουνά στη χώρα μας που οι ονομασίες και οι θρύλοι τους υποδηλώνουν ότι είναι κούφια. Σχεδόν όλα έχουν και μερικές κρυφές ιστορίες να διηγηθούν: απρόσμενες, αφύσικες, αλλόκοτες, υπερβολικές, φυσιολογικές, βαρετές.

Είτε είναι αληθινές όλες αυτές οι ιστορίες ή κάποιο μέρος τους, είτε όχι, αυτά τα κούφια βουνά προσφέρουν μια ματιά στο μυστήριο της ελληνικής μυθολογίας, λαογραφίας, αστικών θρύλων, νεομυθολογίας, των γεωλογικών θαυμάτων και στην αδυσώπητη δύναμη της φύσης.

Διαβάστε επίσης: Εσωγήινοι, Ερπετοειδή και το Σπήλαιο της Βέροιας

Η έναρξη αυτής της περιπέτειας όχι μόνο θα σας αφήσει με αξέχαστες αναμνήσεις αλλά και μια βαθιά εκτίμηση για τα σαγηνευτικά θαύματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των υποτιθέμενων κοίλων βουνών της Ελλάδας – σύμφωνα με την ονομασία τους.

Ετοιμάστε λοιπόν τις αποσκευές σας, αγκαλιάστε το άγνωστο μαζί με τους ντόπιους θρύλους και αφήστε τα κούφια βουνά της Ελλάδας να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από paranormap.net, e-thessalia.gr, e-evros.gr, Μυστική Ελλάδα – εκδόσεις Αρχέτυπο
diadrastika / Image by Nearbirds from depositphotos.com