Ta Prohm στη Μυθική «Χαμένη Πόλη των Θεών» στην Καμπότζη
Image by rghezzi from depositphotos

Η Μυθική «Χαμένη Πόλη των Θεών» στην Καμπότζη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Φωλιασμένο βαθιά μέσα στις πυκνές ζούγκλες της Καμπότζης βρίσκεται ένα μέρος που φαίνεται να έχει βγει κατευθείαν από παραμύθι. Το Ta Prohm, η μυθική «χαμένη πόλη των θεών», όπως την αποκαλούν μερικές φορές,, είναι ένα μαγευτικό συγκρότημα ναών που αποτελεί απόδειξη ενός μεγαλείου που προκαλεί δέος μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών.

Βουτηγμένη στην ιστορία και τυλιγμένη στο μυστήριο, αυτή η αινιγματική τοποθεσία έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των εξερευνητών, των ιστορικών και των αναζητητών περιπέτειας. Διαβάζοντας τη συνέχεια, θα καταλάβετε γιατί.

Ta Prohm, η «Χαμένη Πόλη των Θεών»

Το Ta Prohm, βρίσκεται στο αχανές αρχαιολογικό πάρκο Angkor, χτίστηκε στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Jayavarman VII (Τζαγιαβαρμάν Ζ΄), ενός από τους ισχυρότερους βασιλιάδες της Αυτοκρατορίας των Χμερ.

Ο ναός ήταν αρχικά γνωστός ως Rajavihara, που σημαίνει «μοναστήρι του βασιλιά» και χρησίμευε ως βουδιστικό μοναστήρι και ένα είδος πανεπιστημίου – ή μάλλον καλύτερα να το πούμε “κέντρο μάθησης”.

Ωστόσο, μετά την εγκατάλειψή του, στο πέρασμα των αιώνων, το Ta Prohm υπέκυψε στην αδυσώπητη δύναμη της φύσης και βυθίστηκε στην αγκαλιά των πανύψηλων δέντρων και των περίπλοκων ριζών που πλέον συνυφαίνονται με τις αρχαίες πέτρινες κατασκευές του.

Διαβάστε επίσης: Τεράστιες Πόλεις κάτω από τη ζούγκλα της Καμπότζη

Τα δέντρα ως φύλακες του ιερού χώρου

Η σαγηνευτική γοητεία του Ta Prohm έγκειται στο μοναδικό μείγμα της αρχιτεκτονικής μεγαλοπρέπειας και της φυσικής ομορφιάς που ξεκίνησε πολύ αργά αλλά σταθερά, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των Χμερ τον 15ο αιώνα

Καθώς οι επισκέπτες πατούν το πόδι τους σε αυτό το σχεδόν μυστικιστικό βασίλειο – όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – τους υποδέχεται ένα θέαμα που φαίνεται βγαλμένο κατευθείαν από ταινία φαντασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα κτίρια μοιάζουν τυλιγμένα στα πλοκάμια ενός γιγαντιαίου χταποδιού.

Τα δέντρα της ζούγκλας μοιάζουν γιγάντια και σαν από μεταξωτό βαμβάκι φαίνονται να στραγγαλίζουν με τις ογκώδεις ρίζες τους, να διαπερνούν τους τοίχους και τις αυλές του ναού. Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αιθέριας γοητείας. Η ανθρώπινη αρχιτεκτονική ενσωματώνεται με εκείνη της φύσης – ή το αντίστροφο.

Αυτά τα δέντρα, τα οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι φύλακες του ιερού χώρου, προσφέρουν μια δραματική αντίθεση μεταξύ των ανθρωπογενών δομών και της αδυσώπητης δύναμης της φύσης.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παράθυρο σε μια περασμένη εποχή

Η εξερεύνηση του Ta Prohm είναι σαν να ξεκινάς ένα ταξίδι στο χρόνο, όπου κάθε γωνιά και στροφή αποκαλύπτει μυστικά και ιστορίες ξεχασμένες εδώ και καιρό.

Καθώς περιπλανιέσαι στους στενούς διαδρόμους και τις κρυφές κόγχες του, δεν μπορείς παρά να νιώσεις μια αίσθηση ευλάβειας για τις αρχαίες ψυχές που κάποτε περπάτησαν σε αυτούς τους ιερούς χώρους.

Τα περίπλοκα σκαλίσματα στους τοίχους του ναού, που απεικονίζουν σκηνές από την μυθολογία και την καθημερινή ζωή κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Χμερ, παρέχουν ένα παράθυρο σε μια περασμένη εποχή.

Ίσως, το πιο χαρακτηριστικό ανάγλυφο στο ναό, είναι η παράσταση ενός ζώου που δίνει την εντύπωση ενός Στεγόσαυρου – όμως οι σκεπτικιστές απορρίπτουν αυτή την ιδέα με γνώμονα ότι δεν συνυπήρξαν άνθρωποι και δεινόσαυροι.

Διαβάστε επίσης: Σπηλαιογραφίες με Δεινόσαυρους από Αρχαίους;

Η μυστικιστική γοητεία του Ta Prohm

Η επίσκεψη στο Ta Prohm δεν είναι απλώς μια αρχιτεκτονική και ιστορική εμπειρία. είναι επίσης μια ευκαιρία να αγκαλιάσουμε την ανθεκτικότητα της φύσης και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργίας και της δύναμης του φυσικού κόσμου.

Η συνύπαρξη του ναού με το δάσος που καταπάτησε και διεκδίκησε τον ιερό χώρο συζώντας ανάμεσα και ενδιάμεσα στα κτίσματα, δημιουργώντας ένα παράδοξο γάμο και αποτελώντας ένα κομμάτι και όχι δύο διαφορετικά, δημιουργεί μια στοιχειωδώς όμορφη αρμονία που έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές όλων όσων τολμούν εδώ.

Χάρη στην αιθέρια ομορφιά του, το Ta Prohm έχει βρει επίσης τη θέση του στη λαϊκή κουλτούρα.

Ο ναός απέκτησε διεθνή φήμη όταν χρησίμευσε ως σκηνικό για την επιτυχημένη ταινία “Lara Croft: Tomb Raider”, με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie. Η ταινία παρουσίασε τη μυστικιστική γοητεία του Ta Prohm σε ένα παγκόσμιο κοινό, τροφοδοτώντας περαιτέρω την περιέργεια και τη γοητεία γύρω από αυτή τη μυθική «χαμένη πόλη των θεών».

Η μυθική του γοητεία

Ενώ το Ta Prohm μπορεί να χάθηκε στο χρόνο, τώρα βρέθηκε και είναι έτοιμο να μαγέψει τους επισκέπτες με τη μυθική του γοητεία. Καθώς μπαίνετε σε αυτό το αρχαίο βασίλειο, επιτρέψτε στον εαυτό σας να μεταφερθεί σε έναν κόσμο όπου κάποτε συνυπήρχαν θεοί και θνητοί.

Το Ta Prohm στέκεται να μας δείχνει την παροδικότητα της ανθρώπινης δημιουργίας και της αιώνιας δύναμης της φύσης, προσκαλώντας μας να αναλογιστούμε τη θέση μας στον μεγάλο καμβά της ιστορίας.

Διαβάστε επίσης: Angkor Wat. Το Αινιγματικό Κόσμημα της Καμπότζης

Έτσι, αν βρεθείτε να λαχταράτε για μια περιπέτεια που συνδυάζει ιστορία, μυστήριο και φυσική ομορφιά, το Ta Prohm σας περιμένει.

Αφήστε τη μυθική «χαμένη πόλη των θεών» να σας κάνει το ξόρκι της και να σας μεταφέρει σε ένα βασίλειο όπου τα αρχαία μυστικά ψιθυρίζουν μέσα από τα θρόισμα των φύλλων και τους τοίχους του ναού να αντηχούν με ιστορίες μιας περασμένης εποχής.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org
diadrastika / Image by rghezzi from depositphotos.com