άγαλμα του Ερμή που για πολλούς ταυτίζεται με του του Ερμή Τρισμέγιστου
Image by Andrij-Ter from depositphotos

Ξετυλίγοντας το Μυστήριό του Ερμή Τρισμέγιστου
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ένα από τα πολύ μεγάλα αινίγματα της ιστορίας – ενώ για πολλούς της μυθολογίας – είναι εκείνο του Ερμή Τρισμέγιστου. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το μυστήριο που το περιβάλει και να ξετυλίξουμε κάποιους παράγοντες οι οποίοι σαστίζουν, απορρίπτονται, προκαλούν – ωστόσο είναι ενδιαφέροντες.

Διαβάστε επίσης: Ερμής Τρισμέγιστος και Θωθ. Τα Απαγορευμένα Μυστικά

Τα χρονικά της ιστορίας είναι συχνά γεμάτα με ιστορίες που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας και αφήνουν πίσω τους έναν αέρα μυστηρίου. Ένα τέτοιο αίνιγμα είναι η θρυλική φιγούρα του Ερμή Τρισμέγιστου, ένα όνομα που αντηχούσε στο πέρασμα του χρόνου, συνδέοντας αρχαίους πολιτισμούς, μυθολογίες και τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας. Ποιος ήταν όμως ακριβώς ο Ερμής Τρισμέγιστος και πώς αυτά τα ποικίλα στοιχεία συμπλέκονται;

Πότε έζησε ο Ερμής Τρισμέγιστος

Για να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση μας, ας εμβαθύνουμε στο ερώτημα πότε έζησε ο Ερμής Τρισμέγιστος.

Αυτό είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ μελετητών και ιστορικών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έζησε πριν από 25.000 χρόνια, ενώ άλλοι προτείνουν ένα ακόμη πιο εκπληκτικό χρονοδιάγραμμα 50.000 ετών.

Διαβάστε επίσης: Ερμής Τρισμέγιστος: Προφητεία 20.000 ετών για το Σήμερα

Το τεράστιο μέγεθος αυτών των αριθμών μας αφήνει με δέος και εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την προέλευση αυτής της μυθικής φιγούρας.

Τι πιστεύεται ότι ήταν

Σύμφωνα με αρχαία κείμενα, ο Ερμής Τρισμέγιστος πιστεύεται ότι ήταν σοφός, φιλόσοφος και ιερέας-βασιλιάς. Το όνομά του, που μεταφράζεται σε «Ερμής ο Τρεις φορές Μέγας», υποδηλώνει την εξαιρετική του σοφία και μαεστρία σε διάφορους τομείς.

Οι διδασκαλίες που του αποδίδονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η φιλοσοφία, η πνευματικότητα, η αλχημεία, η αστρολογία και η μαγεία. Αυτές οι διδασκαλίες λέγεται ότι έθεσαν τα θεμέλια για τις εσωτερικές παραδόσεις που επηρέασαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες.

Στο βασίλειο της Ατλαντίδας

Τώρα, ας τολμήσουμε στο βασίλειο της Ατλαντίδας, της μυθικής χαμένης πόλης που έχει συναρπάσει ιστορικούς, εξερευνητές και ονειροπόλους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η σύνδεση μεταξύ του Ερμή Τρισμέγιστου και της Ατλαντίδας βρίσκεται στην αφήγηση του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Πλάτωνα για τον θάνατο της πόλης. Στους διαλόγους του «Τίμαιος» και «Κριτίας», ο Πλάτωνας αναφέρει ένα ιερό κείμενο που ονομάζεται «Ερμητικό Σώμα», που υποτίθεται ότι δεν είναι άλλος από τον Ερμή Τρισμέγιστο.

Διαβάστε επίσης: Ερμής Τρισμέγιστος. Μάθε άνθρωπε ότι δεν είσαι από τη Γη

Ο Πλάτωνας περιγράφει πώς η σοφία που περιέχεται σε αυτό το κείμενο μεταβιβάστηκε από ιερείς από την Ατλαντίδα στην αρχαία Αίγυπτο.

Η ερμητική παράδοση

Τα παραπάνω μας φέρνουν στον επόμενο κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας: την Αίγυπτο. Ο μυστικισμός της αρχαίας Αιγύπτου είναι συνυφασμένος με τις διδασκαλίες του Ερμή Τρισμέγιστου. Η ερμητική παράδοση, που εμφανίστηκε στην Αίγυπτο κατά την ελληνιστική περίοδο, συνδύασε την ελληνική φιλοσοφία με τις εσωτερικές διδασκαλίες των Αιγυπτίων ιερέων.

Αυτή η συγχώνευση γέννησε ένα μοναδικό φιλοσοφικό και πνευματικό σύστημα γνωστό ως Ερμητισμός, το οποίο προσπάθησε να αποκαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος και τη φύση του θείου.

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία

Η επίδραση του Ερμή Τρισμέγιστου στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι επίσης αναμφισβήτητη.

Διαβάστε επίσης: Κυμβάλειον. Το θρυλικό απόκρυφο βιβλίο του Ερμή Τρισμέγιστου

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, ο θεός της επικοινωνίας και ο προστάτης των ταξιδιωτών, των κλεφτών και ο συνοδός των ψυχών. Οι παραλληλισμοί μεταξύ του Ερμή, του Έλληνα θεού, και του Ερμή Τρισμέγιστου, του θρυλικού σοφού, είναι εντυπωσιακές.

Και οι δύο μορφές ενσωματώνουν μια βαθιά σύνδεση με τη γνώση, τη σοφία και τα βασίλεια πέρα ​​από το θνητό βασίλειο.

Μια αινιγματική φιγούρα

Συμπερασματικά, ο Ερμής Τρισμέγιστος παραμένει μια αινιγματική φιγούρα που η ύπαρξη του είναι τυλιγμένη στην ομίχλη του χρόνου.

Το ερώτημα του πότε έζησε, αν ήταν πριν από 25.000 ή 50.000 χρόνια, χρησιμεύει μόνο για να εμβαθύνει το μυστήριο που τον περιβάλλει. Ωστόσο, η επιρροή του στους αρχαίους πολιτισμούς της Ατλαντίδας, της Αιγύπτου και της ελληνικής μυθολογίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Διαβάστε επίσης: Ερμή Τρισμέγιστου: ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Οι διδασκαλίες που του αποδίδονται έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στις πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία.

Καθώς συνεχίζουμε την αναζήτησή μας για γνώση, ας κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του Ερμή Τρισμέγιστου, αγκαλιάζοντας την αναζήτηση της σοφίας και τα μυστήρια που βρίσκονται πέρα ​​από την κατανόησή μας.

diadrastika / Image by Andrij-Ter from depositphotos.com