το μάτι του ώρου
Image by Adrianarad1991 from depositphotos

Το Μάτι του Ώρου, ένα Αινιγματικό Σύμβολο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Tι συμβολίζει το Μάτι του Ώρου; Ποιος ήταν ο Ώρος;

Βαθιά μέσα στα χρονικά της αρχαίας αιγυπτιακής μυθολογίας βρίσκεται η συναρπαστική ιστορία του Ώρου, μιας θεότητας που οι Αιγύπτιοι τιμούν ως θεό του ουρανού και της βασιλείας. Γεννημένος από την ισχυρή θεά Ίσιδα και τον σκοτωμένο θεό Όσιρι, ο Ώρος αναδείχθηκε ως σύμβολο προστασίας, δικαιοσύνης και αναγέννησης.

Ωστόσο, είναι το αινιγματικό σύμβολο που συνδέεται με αυτή τη θεϊκή φιγούρα που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των μελετητών και των ενθουσιωδών:

Το Μάτι του Ώρου

Το Μάτι του Ώρου, επίσης γνωστό ως Wedjat ή το Μάτι του Ρα, είναι ένα αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο που αντιπροσωπεύει τη θεραπεία, την προστασία και τη φώτιση.

Ο θρύλος λέει ότι ο Ώρος έχασε το αριστερό του μάτι κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μάχης με τον θεό Σεθ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Όσιρη, πατέρα του Ώρου.

Διαβάστε επίσης: Μάτι του Ώρου: Μυστικά αρχαίου πανίσχυρου συμβόλου

Σε αυτή την επική μάχη, το αριστερό μάτι του Ώρου αφαιρέθηκε, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε από τη θεά Χάθορ, που έφερε την αγάπη, τη μουσική και τη χαρά.

Θρίαμβο του καλού έναντι του κακού

Το αποκατεστημένο μάτι έφτασε να συμβολίζει όχι μόνο τη θεραπεία αλλά και τον θρίαμβο του καλού έναντι του κακού. Έγινε ένα ισχυρό φυλακτό, προσφέροντας προστασία από κακόβουλες δυνάμεις και καθοδηγώντας τους δίκαιους στο δρόμο τους προς τη φώτιση.

Το Μάτι του Ώρου πιστεύεται ότι είχε μαγικές ιδιότητες που μπορούσε να διώξει τα κακά πνεύματα και να φέρουν καλή τύχη σε όσους το φορούσαν ή το είχαν απεικονίσει στα σπίτια τους.

Το σύμβολο

Το ίδιο το σύμβολο είναι εντυπωσιακό στο σχεδιασμό του, που μοιάζει με στυλιζαρισμένο μάτι με διακριτικά σημάδια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτά τα σημάδια, που μοιάζουν με τα σημάδια ενός γερακιού, λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τον ήλιο και το φεγγάρι, τονίζοντας περαιτέρω τη δυαδικότητα και την ισορροπία του σύμπαντος.

Διαβάστε επίσης: Tο Μάτι του Ώρου και η Επίφυση

Το μάτι απεικονίζεται συχνά με ένα δάκρυ να πέφτει από αυτό, αντιπροσωπεύοντας τα βάσανα και τις θυσίες που υπέστη ο Ώρος στην προσπάθειά του για δικαιοσύνη και αποκατάσταση.

Ο συμβολισμός του ματιού

Το Μάτι του Ώρου έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις αρχαίες αιγυπτιακές ταφικές τελετουργίες.

Πιστεύεται ότι ήταν ένα ζωτικό εργαλείο για την καθοδήγηση του νεκρού στο επικίνδυνο ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή, παρέχοντάς τους προστασία και καθοδήγηση.

Ο συμβολισμός του ματιού για θεραπεία και αναγέννηση το έκανε ουσιαστικό στοιχείο στις τελετουργίες της μουμιοποίησης και της συντήρησης του σώματος του νεκρού.

Υπενθυμίζοντας τις βαθιές πεποιθήσεις

Ακόμη και σήμερα, το Μάτι συνεχίζει να αιχμαλωτίζει και να ιντριγκάρει. Το σύμβολό του μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές τέχνης, κοσμημάτων και αρχιτεκτονικής, υπενθυμίζοντας τις βαθιές πεποιθήσεις και την πνευματικότητα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η διαρκής δημοτικότητά του μπορεί να αποδοθεί στο διαχρονικό του μήνυμα ελπίδας, προστασίας και της αιώνιας πάλης μεταξύ του καλού και του κακού.

Διαβάστε επίσης: Πως το Μάτι του Ώρου, η Επίφυση, ο πλανήτης Άρης και η Γη μπορεί να συνδέονται

Εν κατακλείδι, ο Ώρος, ο σεβαστός θεός του ουρανού της αρχαίας Αιγύπτου, άφησε πίσω του μια κληρονομιά που ξεπερνά το χρόνο. Το σύμβολό του, το Μάτι του Ώρου, έχει βαθιά σημασία, ενσωματώνοντας τη θεραπεία, την προστασία και τη φώτιση.

Καθώς θαυμάζουμε την ομορφιά και την πολυπλοκότητα αυτού του αρχαίου συμβόλου, μας υπενθυμίζεται η διαρκής δύναμη του μύθου και τη διαχρονική σοφία που μεταδίδει.

diadrastika / Image by Adrianarad1991 from depositphotos.com