Ρομπότ
Καλλιτεχνική απεικόνιση. Image by Computerizer from Pixabay

Αληθεύει ότι σε σπήλαια στην Κρήτη βρέθηκαν αρχαία ρομπότ και οι μυστικές υπηρεσίες κάλυψαν το γεγονός;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Υπάρχει μια παράξενη φήμη που πλανάται εδώ και χρόνια ότι σε σπήλαια στην Κρήτη βρέθηκαν αρχαία ρομπότ και οι μυστικές υπηρεσίες κάλυψαν το γεγονός. Δεν ξέρω πως ακριβώς προέκυψε, όμως, σίγουρα θα πρέπει να συνέβαλε ένα δημοσίευμα το 1996, την Κυριακή 12 Μάϊου, στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής με τίτλο: Οι “Κυνηγοί” της μούμιας του Μίνωα – όπως διαδόθηκε, χρόνια αργότερα, στο διαδίκτυο. Το άρθρο υπογράφει ο Δημήτρης Κόκκορης.

Όλα «μοιάζουν περισσότερο με καλοδουλεμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κανένας δεν είναι σε θέση να ξεδιαλύνει τα πραγματικά περιστατικά μέσα από ένα περίπλοκο κουβάρι αφηγήσεων, φημών και μυθοπλασιών, όπου εμπλέκονται και ζητήματα μεταφυσικής», όπως αναγράφεται στο άρθρο.

Θα προσπαθήσω, λοιπόν, στη συνέχεια να προσεγγίσω το θέμα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Η υποτιθέμενη ανακάλυψη αρχαίων ρομπότ σε σπηλιές της Κρήτης

Αρχικοί ισχυρισμοί και εικασίες

Η υποτιθέμενη ανακάλυψη ότι σε σπήλαια στην Κρήτη βρέθηκαν αρχαία ρομπότ, έχει πυροδοτήσει πολλούς ισχυρισμούς και εικασίες. Λέγεται ότι μέχρι και ο διάσημος συγγραφέας και ερευνητής Erich von Däniken έφτασε στην Κρήτη, με βασικό επίκεντρο τους ενδιαφέροντός του συγκεκριμένα στο χωριό Τσούτσουρος, όπου φημολογείται ότι βρέθηκαν τα μυστηριώδη ευρήματα.

Ο Τσούτσουρος, που βρίσκεται 10 χλμ νότια του Ηρακλείου και βρέχεται από το Κρητικό (Λιβυκό) πέλαγος, είναι μια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον – και πολλά έχουν λεχθεί γι’ αυτόν, κατά καιρούς, τα οποία έχουν συνήθως κάτι το υπερβατικό.

Διαβάστε επίσης: Ναυσίνοος: Τσούτσουρος, η βαρυτική διαστολή χωροχρόνου και οι ιπτάμενοι δίσκοι

Το άρθρο που προαναφέραμε, εύλογα θέτει το ερώτημα εάν όντως βρέθηκαν αρχαία ρομπότ σε αυτές τις σπηλιές και εάν υπήρξε σκόπιμη συγκάλυψη από μυστικές υπηρεσίες.

Αρχαία ρομπότ στη μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα

Ενώ η περιγραφή αυτών των υποτιθέμενων αρχαίων ρομπότ παραμένει ασαφής, η ιδέα μιας τέτοιας προηγμένης τεχνολογίας που υπήρχε στην αρχαιότητα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών. Στο άρθρο υποδηλώνεται ότι αυτά τα ρομπότ είχαν περίπλοκους μηχανισμούς και ήταν ικανά να εκτελούν διάφορες εργασίες.

Για ορισμένος είναι πολύ πιθανό να βρέθηκαν τέτοια μηχανήματα, αφού είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσα από την ελληνική μυθολογία τα οποία υπονοούν και υποδηλώνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπήρχε προηγμένη τεχνολογία στην αρχαιότητα, η οποία ξεπερνάει ακόμα και τη σύγχρονη, αφού υπήρχαν αυτόματες πόρτες που άνοιγαν και έκλειναν μόνες τους, η Αργώ σκεφτόταν μόνη της που θα πάει με ενδείξεις ότι μπορούσε και να πετάξει: Η Αργώ ίσως ήταν ένας Ιπτάμενος Δίσκος.

Ο δε Τάλως, ίσως, είναι η πιο χαρακτηριστική φιγούρα που αναδύεται μέσα από τη Μινωική Κρήτη και έχει όλα τα προσόντα, όπως του αποδίδουν οι μύθοι, για να ήταν ένα γιγαντιαίο ρομπότ που σε πολλά σημεία ξεπερνούσε ακόμα και τα σημερινά. Αν, λοιπόν, κάναμε μία σύγκριση του αρχαίου Τάλω με τα σημερινά, θα διαπιστώναμε πως τα σύγχρονα ρομπότ είναι σε νηπιακό στάδιο.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Άραγε, θα μπορούσαν αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα αρχαία ρομπότ που οι φήμες θέλουν να βρέθηκαν στην Κρήτη, να τρέχουν, να κάνουν δουλειές και εργασίες να σκέφτονται με κάποιος είδος τεχνητής νοημοσύνης, όπως έκαναν οι εφευρέσεις του Δαίδαλου και πολύ πριν από αυτόν ο θεός Ήφαιστος; Θα μπορούσαν οι αυτοματισμοί που περιγράφονται στην ελληνική μυθολογία ότι έκαναν τις πόρτες να ανοίγουν και να κλείνουν μόνες τους, να θυμίζουν ή να ξεπερνούν σε ποιότητα την Βαδίζουσα Θεραπαινίδα των αρχαίων Ήρωνα και Φίλωνατου, ή ακόμα και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ο οποίος ανατρέπει την Ιστορία;

Είναι κρίσιμο να προσεγγίσουμε τους ισχυρισμούς των αρχαίων ρομπότ σε σπήλαια της Κρήτης με προσοχή. Η περιοχή του Τσούτσουρου, με την πλούσια αρχαιολογική της ιστορία, έχει αναμφίβολα κεντρίσει το ενδιαφέρον και τραβήξει την προσοχή.

Αλλά, θα μπορούσαν να έχουν ταφεί τόσο υπερσύγχρονα μηχανήματα που γεμίζουν πολλούς ελληνικούς μύθους, αλλά ταυτόχρονα είναι διάσπαρτοι σε πάρα πολλούς άλλους της παγκόσμιας μυθολογίας που τείνει κανείς να πιστέψει ότι θα μπορούσε κάποτε να υπήρξε ένας ή και περισσότεροι αρχαίοι πιο προηγμένοι πολιτισμοί από τον σημερινό;

Η εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στην υποτιθέμενη συγκάλυψη

Αν αναζητήσει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες και αποδεικτικά στοιχεία δεν θα βρει. Και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στην υποτιθέμενη συγκάλυψη.

Σύμφωνα με διάφορους ισχυρισμούς, πέρα από το αρχικό άρθρο, υποτίθεται πως όταν εντοπίστηκαν αυτά τα αρχαία ρομπότ ανέλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες. Ό,τι κι αν ανακάλυψαν ήταν προηγμένης και εξελιγμένης τεχνολογίας που δεν μπορεί να ανήκε στον αρχαίο κόσμο.

Αυτό δεν μπορεί να ήταν δουλειά της ελληνικής αστυνομίας ή αρχαιολογίας. Έπρεπε να αναλάβουν άλλες υπηρεσίες, περισσότερος οργανωμένες για λογαριασμό χωρών που αναζητούν μανιωδώς τέτοια ευρήματα.

Λέγεται, λοιπόν, πως οι μυστικές υπηρεσίες, αφενός εξυπηρέτησαν το σκοπό να αναλάβουν τη μεταφορά των ευρημάτων στη χώρα για την οποία δουλεύαν και ταυτόχρονα φρόντισαν να συγκαλύψουν το θέμα με, ή χωρίς, τη συγκατάθεση των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Έλλειψη συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων

Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι υποθέσεις που μπορεί ο καθένας να αναπτύξει, περί του υποτιθέμενου γεγονότος ότι στην Κρήτη βρέθηκαν αρχαία ρομπότ σε κάποια σπήλαια και της συγκάλυψης αυτού από μυστικές υπηρεσίες, έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά κανένα αποδεικτικό στοιχείο, έστω και έμμεσο, όπως π.χ. μία φωτογραφία των φορτηγών που τα μετέφεραν.

Τίτλοι όπως “στην Κρήτη βρέθηκαν αρχαία ρομπότ σε σπήλαια και η συγκάλυψη των μυστικών υπηρεσιών”, είναι παραπλανητικές και οι περισσότερες αναπαράγουν το αρχικό άρθρο, χωρίς να προσφέρουν ουσιώδεις πληροφορίες.

Σύμφωνα με το αρχικό άρθρο που προαναφέραμε, ο τότε δήμαρχος του Αρκαλοχωρίου Κρήτης (που βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσούτσουρος) κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, είχε δηλώσει: “Είναι αλήθεια ότι ακούγονται πολλά. Οι μύθοι και οι θρύλοι είναι ευχάριστοι στα αυτιά, γι’ αυτό και διαδίδονται εύκολα. Πέρα όμως και ανεξάρτητα από όσα ακούγονται, η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Απ’ ότι γνωρίζω υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν διασυνδέσεις του Μινωϊκού με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Ευρήματα που χρονολογούνται σε πάνω από 2.000 χρόνια προ Χριστού. Παλαιότερα, σε μια σπηλιά στον Τσούτσουρο, είχαν βρεθεί αρχαία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σε γνώση των αρχαιολόγων και του υπουργείου Πολιτισμού”.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες ή έστω κάποιες αναφορές που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αρχαίων ρομπότ σε σπήλαια στην Κρήτη.

Αρχαιολογία και αναζήτηση της αρχαίας τεχνολογίας

Σημασία της κριτικής σκέψης και της έρευνας

Η κριτική σκέψη και η έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία αποτελούν θεμέλιο για την αρχαιολογία και την ανακάλυψη της αρχαίας τεχνολογίας.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν έχουν βρεθεί υπερσύγχρονα αρχαία ρομπότ ή άλλα ευρήματα προηγμένης τεχνολογίας. Τα ταπεινά παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε περιλαμβάνουν τη χρήση της αρχαίας τεχνολογίας για την κατασκευή μνημείων και, γενικότερα, τη χρήση των αρχαίων εργαλείων και την αποκάλυψη των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα.

Η συνεχής έρευνα και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αρχαιολογία τη βοηθούν να κάνει και να κατανοήσειε καλύτερα το παρελθόν του τόπου μας, αλλά άλλων τόπων όπου συναντιούνται αρχαιολογικοί χώροι.

Είναι σημαντικό για την κάθε αρχαιολογική ομάδα να διατηρηθεί μια επιστημονική προσέγγιση και να εξετάσει τα στοιχεία και τις αποδείξεις προτού κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις ή βγάλει συμπεράσματα. Οι θεωρίες και οι υποθέσεις πρέπει να υποστηρίζονται από αξιόπιστα δεδομένα και ευρήματα. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει ότι η αρχαιολογία προάγει την αλήθεια και την κατανόηση του παρελθόντος.

Ο ρόλος της τεχνολογίας στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνική LIDAR με την οποία εντόπισαν θαμμένη πόλη 7480 στρεμμάτων στο Tiwanaku και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο στις αρχαιολογικές έρευνες και την αναζήτηση οποιουδήποτε αντικειμένου, μικρού ή μεγάλου, συμπεριλαμβανομένου της όποιας αρχαίας τεχνολογίας.

Διάβασε σχετικά: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Απίθανες Εφευρέσεις

Ενδεχομένως, στο μέλλον, όσο η σύγχρονη τεχνολογία εξελίσσεται να προκύψουν ανακαλύψεις μέσα από ανασκαφές που θα μπορούσαν ακόμα και να αφορούν προηγμένες αρχαίες τεχνολογίες, ακόμα και τύπου το «αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη» του Ήρωνα.

Χωρίς στοιχεία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αλήθεια

Μέχρι τότε και ειδικά σε ό,τι αφορά τα παραπάνω ότι δηλαδή, σε σπήλαια στην Κρήτη βρέθηκαν αρχαία ρομπότ και οι μυστικές υπηρεσίες κάλυψαν το γεγονός, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και περαιτέρω έρευνα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αλήθεια αυτών των ισχυρισμών.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι όποιες σχετικές καταγγελίες έχουν απομυθοποιηθεί και θεωρούνται αναληθείς από πολλούς. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την κριτική σκέψη και να αναζητούμε επιστημονικές αποδείξεις πριν αποδεχτούμε τέτοιου είδους ισχυρισμούς.

Ενώ η ιδέα των αρχαίων ρομπότ μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία, η υποτιθέμενη ανακάλυψή τους σε σπήλαια της Κρήτης παραμένει αντικείμενο εικασιών και συζητήσεων.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από skotinoprosopo, mesaralive.gr
diadrastika / Image by Computerizer from Pixabay