ξεριζωμένο δέντρο γιγάντων απελευθερώνεται στον ουρανό
Image by lightsource from depositphotos

Το Ξύπνημα των Γιγάντων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Στην πολυσύχναστη πόλη της Αθήνας, δύο παιδικοί φίλοι, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης, βρέθηκαν παρασυρμένοι στα σαγηνευτικά μυστήρια του παρελθόντος και ειδικά των γιγάντων. Η κοινή τους γοητεία με αρχαίους θρύλους και μύθους τους οδήγησε σε αμέτρητες περιπέτειες, αλλά η τελευταία τους προσπάθεια ήταν πολύ πιο ασυνήθιστη.

Φήμες κυκλοφορούσαν σε όλη την πόλη που ψιθύριζαν για θαμμένους προϊστορικούς γίγαντες κρυμμένους κάπου κάτω από τους ίδιους τους δρόμους στους οποίους περπατούσαν.

Ο Αχιλλέας, γνωστός για την απαράμιλλη δύναμή του και την ακλόνητη αποφασιστικότητά του, διέθετε έντονο μάτι για να αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά. Ο Ορέστης, από την άλλη, ήταν δεξιοτέχνης των αρχαίων χειρογράφων και είχε αποκρυπτογραφήσει αρχαία κείμενα που υπαινίσσονταν την ύπαρξη αυτών των γιγάντων. Μαζί, ήταν ένα ασταμάτητο δίδυμο, πρόθυμο να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τους θρύλους.

Με τον χάρτη ανά χείρας

Η αναζήτησή τους ξεκίνησε στη μεγάλη βιβλιοθήκη της Αθήνας, όπου ο Ορέστης έπεσε πάνω σε έναν αρχαίο κύλινδρο που απεικόνιζε έναν χάρτη που είχε χαθεί από καιρό. Ο χάρτης, που φημολογείται ότι ήταν γραμμένος από τους ίδιους τους θεούς, αποκάλυψε τις πιθανές τοποθεσίες αυτών των θαμμένων γιγάντων. Ο ενθουσιασμός διέτρεχε τις φλέβες τους καθώς μελετούσαν σχολαστικά τον χάρτη, ιχνηλατώντας τις περίπλοκες γραμμές που θα τους οδηγούσαν στο πεπρωμένο τους.

Διαβάστε επίσης: Έβλεπε Πράγματα που Άλλοι Δεν Μπορούν

Με τον χάρτη ανά χείρας, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης ξεκίνησαν το ταξίδι τους, εξερευνώντας κάθε γωνιά της πόλης. Η αναζήτησή τους τους οδήγησε στις ξεχασμένες υπόγειες σπηλιές κάτω από την Ακρόπολη και στα ερείπια του Ναού του Διός. Κάθε βήμα που έκαναν τους έφερνε πιο κοντά στην αλήθεια, σαν να τους καθοδηγούσε η ίδια η πόλη προς την προορισμένη συνάντηση.

Στην αίθουσα

Μετά από μέρες ακατάπαυστης εξερεύνησης, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης στάθηκαν μπροστά σε έναν αρχαίο, γκρεμισμένο τοίχο στολισμένο με αινιγματικά σύμβολα. Με τρεμάμενα χέρια, εντόπισαν τα σημάδια, συνειδητοποιώντας ότι στέκονταν στην είσοδο ενός κρυφού θαλάμου, όπου οι γίγαντες κείτονταν σε αιώνιο λήθαργο.

Καθώς μπήκαν στην αίθουσα, ένα υπέροχο θέαμα χαιρέτισε τα μάτια τους. Τεράστια οστά και απολιθωμένα λείψανα απλώθηκαν μπροστά τους, απόδειξη των άλλοτε πανίσχυρων γιγάντων που περιπλανήθηκαν στη γη πολύ πριν δημιουργηθούν οι θνητοί. Ο αέρας ήταν γεμάτος με μια αίσθηση δέους και απορίας, σαν τα πνεύματα των γιγάντων να παρέμεναν ακόμα μέσα στην αίθουσα.

Το ξύπνημα των Γιγάντων

Την ώρα που ο Αχιλλέας και ο Ορέστης θαύμαζαν τα λείψανα των γιγάντων, μια δόνηση ταρακούνησε τον θάλαμο, προκαλώντας σεισμό στο έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους, οι γίγαντες άρχισαν να σαλεύουν, με τον αρχαίο ύπνο τους να διαταράσσεται από την παρουσία αυτών των δύο περίεργων θνητών.

Διαβάστε επίσης: Το Απόκρυφο Μυστικό μιας Σφίγγας

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Καθώς οι γίγαντες σηκώνονταν από την αιώνια ανάπαυσή τους, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης ήταν τυλιγμένοι σε ένα μείγμα φόβου και ενθουσιασμού. Οι γίγαντες, που δεσπόζουν πάνω τους, διέθεταν έναν αέρα σοφίας και δύναμης που μπορούσε να προέλθει μόνο από όντα που είχαν δει τη γέννηση του ίδιου του πολιτισμού.

Απαγορευμένη Γνώση

Με μια φωνή που αντηχούσε στην κάμαρα, ο μεγαλύτερος γίγαντας απευθύνθηκε στον Αχιλλέα και στον Ορέστη, χωρίς να μιλήσουν με το στόμα. Μέσα στο μυαλό τους άκουσαν, ή νόμιζαν ότι άκουσαν: “Μας ξυπνήσατε, αναζητητές της αλήθειας. Είμαστε οι Γίγαντες, φύλακες της αρχαίας γνώσης και της ξεχασμένης ιστορίας.”

Με δέος, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης άκουγαν καθώς οι Γίγαντες μοιράζονταν ιστορίες για τη γέννηση του σύμπαντος, τη δημιουργία των θεών και την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών. Εξήγησαν ότι οι Γίγαντες είχαν εμπιστευθεί τη γνώση του παρελθόντος, που προοριζόταν να μοιραστούν μόνο όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Το δώρο

Ευγνώμονες για την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αφύπνιση των Γιγάντων, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης ρώτησαν τι μπορούσαν να κάνουν για να τιμήσουν την κληρονομιά τους. Οι Γίγαντες χαμογέλασαν και τους χάρισαν ένα δώρο – μία συμβουλή – μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και μια αποστολή να προστατεύσουν την αρχαία σοφία που είχαν μάθει.

“Μείνετε ανοιχτόμυαλοι και θα ξυπνήσετε κι εσείς από τον αιώνιο ύπνο του νου”, άκουσαν στο κεφάλι τους, τα λόγια των Γιγάντων. Ο Αχιλλέας και ο Ορέστης κατάλαβαν αμέσως ότι το “δώρο” ήταν ένα μήνυμα που έπρεπε να μεταφέρουν στους ανθρώπους.

Από εκείνη την ημέρα και μετά, ο Αχιλλέας και ο Ορέστης έγιναν οι ιστορικοί της πόλης, διατηρώντας τους θρύλους και τους μύθους των προϊστορικών γιγάντων. Έφτιαξαν μια μεγάλη βιβλιοθήκη για να στεγάσει τη γνώση που είχαν αποκτήσει, προσκαλώντας μελετητές και τυχοδιώκτες από όλες τις γωνιές της Γης.

Διαβάστε επίσης: Ο Άνεμος που Έφτασε από τον Σείριο

Σκοπός τους ήταν να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από τις διακρίσεις και τα συστήματα πεποιθήσεων που φυλάκιζαν το νου των ανθρώπων, έτσι ώστε το μυαλό και η σκέψη να διευρυνθεί και να επέλθει, τελικά, η αφύπνιση. Το μυαλό απελευθερωνόταν σαν δέντρο που έχει τραβηχτεί από τις ρίζες του και πετάει ελεύθερο από τους περιορισμούς των ανθρώπων/

diadrastika / Image by lightsource from depositphotos.com