Καλλιτεχνική απεικόνιση από Stefan Keller στο Pixabay

Κορυφή Κ2. Εκεί είναι οι θεοί σε γυάλινους θαλάμους σώματος. Ο Μ. Αλέξανδρος την επισκέφθηκε, στο σύμπαν αστικών μύθων.

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη ζωή, το έργο και την εκστρατεία του, έχουν δημιουργηθεί πολλοί θρύλοι, κυρίως τοπικοί – από αυτούς κάποιοι έχουν γίνει παγκόσμιοι. Επίσης έχουν γραφτεί και διάφορες ιστορίες μεγάλης υπερβολής, όπως του Ψευδοκαλλισθένη στο βιβλίο Αλεξάνδρου βίος καθώς και στο βιβλίο η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου. Ένας δημοφιλής θρύλος είναι η ανακάλυψη που έκαναν τα άλογά του. (Διαβάστε σχετικά: Τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έκαναν μία τεράστια ανακάλυψη αλατιού που αξιοποιείται μέχρι και σήμερα)

Υπάρχουν τοπικοί μύθοι σε διάφορες περιοχές του κόσμου που πολλές μπερδεύονται με την ιστορική πραγματικότητα οπότε διαμορφώνουν έναν αστικό μύθο ο οποίος καταφέρνει να επιβιώνει για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, οι αστικοί θρύλοι ή μύθοι, δεν είναι απαραίτητα δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Απλά, μερικές φορές το στοιχείο του φανταστικού είναι τόσο καλά υφασμένο με το πραγματικό που δύσκολα ξεχωρίζει ποιο είναι ποιο. Επίσης, για να επικρατήσει το περιεχόμενο της ιστορίας τους, κατά την διήγηση από στόμα σε στόμα, ο εκάστοτε αφηγητής μπορεί να δανείζεται όρους και στοιχεία από την εποχή του, προκειμένου να τον κάνει περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, για να γίνει διαχρονικός ένας αστικός μύθος μπορεί να συνδυαστεί με ιστορικά στοιχεία ή διάσημες προσωπικότητες τους παρελθόντος προκειμένου να αποκτήσει ένα κύρος. Ο όρος επινοήθηκε από τον καθηγητή Jan Harold Brunvand με κύριο σκοπό να αποδείξει πως η μυθοπλασία αποτελεί διαχρονική πρακτική του ανθρώπου.

Στο δια ταύτα, η κορυφή Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη (8.611μ.), μετά το Έβερεστ (8.849μ.) και βρίσκεται στην οροσειρά Karakoram. Η Μεγάλη Τριγωνομετρική Έρευνα της Βρετανικής Ινδίας δεν κατάφερε να βρει κάποιο τοπικό όνομα για το βουνό κι έτσι διατηρήθηκε εκείνο που του έχει δώσει πρώτος ο Thomas Montgomerie, όπου το K σημαίνει Karakoram. Το K2 έγινε ευρέως γνωστό ως το άγριο βουνό αφού ο Τζορτζ Μπελ, ένας ορειβάτης, στην αμερικανική αποστολή του 1953, είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι ένα άγριο βουνό που προσπαθεί να σας σκοτώσει».

Διαβάστε επίσης: Μέγας Αλέξανδρος Κατά Ερπετοειδών

Η προέλευση των παραθέσεων που ακολουθεί δεν είναι ξεκάθαρη, όπως δεν είναι ξεκάθαρη η σημασία της ονομασίας για την κορυφή Κ1 που είναι Masherbrum: θα μπορούσε να σημαίνει ρύγχος, λόγω της χαρακτηριστικής καμπυλότητας της κορυφής. Άλλοι έχουν σημειώσει ότι “Masha” σημαίνει κυρία, και “Mashebrum” είναι η “Βασίλισσα των Κορυφών”. Άλλοι πάλι ερμηνεύουν ότι “Masher” σημαίνει χωρίς ηλιακό φως, σε σχέση με το χιόνι που καλύπτεται όλο το χρόνο στην κορυφή. Άλλη σημασία που του έχει δοθεί είναι, πολυβόλο επειδή η διπλή κορυφή θυμίζει ένα παλιό πολυβόλο.

Στο βιβλίο του με τίτλο K2, Quest of the Gods: The site of the Hall of Records revealed, ο συγγραφέας του Ralf Ellis γράφει πως υπάρχουν θρύλοι ότι ο Διόνυσος-Βάκχος και ο Ηρακλής έφτασαν ως αυτά τα μέρη και, μάλιστα, ο Αρριανός, βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπονοεί ότι οι κάτοικοι στη Νύσα ήταν απόγονοι των στρατιωτών που ακολούθησαν τους θεούς στην εκστρατεία τους. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι ο αληθινός σκοπός της αποστολής του Αλέξανδρου ήταν να βρει τα ίχνη των αρχαίων θεών που για κάποιο άγνωστο, σε μας, λόγο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποια από τα βουνά εκεί. Ίσως βρισκόταν κάποια σοφία-γνώση κρυμμένη σε αυτά ή ίσως να άφησαν κάποιο μέρος της εκεί οπότε ο Αλέξανδρος το αναζητούσε, θα συμπλήρωνα. Ίσως αναζητούσε μια συμπυκνωμένη γνώση η οποία πιθανόν να βρισκόταν κάπου σε αυτά τα βουνά.

Για μένα, τα βιβλία και οι σκέψεις ή οι πληροφορίες που γράφονται σε αυτά, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο άλλων βιβλίων, δημιουργούν ένα νέο σύμπαν όταν έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους – ασχέτως αν μπορεί να διασταυρωθεί ή όχι. Έτσι λοιπόν, στο βιβλίο του Δημοσθένη Λιακόπουλου Γιατί και Πως Ζουν Ανάμεσά μας, Τόμος 18: Κ-2 Το βουνό της Γνώσης, διαβάζουμε:

«Στο Ασκόλι (από το οποίο ξεκινούν ορειβατικές αποστολές στο K2), μια μικρή κωμόπολη, η καλύτερα ένα μεγάλο χωριό στην κοιλάδα Μπραλντού, που είναι ο τελευταίος ανθρώπινος οικισμός, καθώς πλησιάζεις τα βουνά από τον νότο, μπορεί κανείς να ακούσει πολλές περίεργες ιστορίες για το Κ2. Εκεί λοιπόν, λένε, ότι υπάρχει η “αίθουσα της γνώσης”, όπου βρίσκονται όλες οι γνώσεις για το παρελθόν της Γης. Ένα τεράστιο αρχείο, με όλα όσα συνέβησαν σε όλους τους τόπους του πλανήτη μας. Αν αποφασίσουμε να οργανώσουμε τις σκέψεις μας με την βοήθεια της θεωρίας που λέει ότι “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά”, πρέπει να αναρωτηθούμε για το ποιος ή ποιοι μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια βιβλιοθήκη. ή ένα τέτοιο αρχείο με όλες τις γνώσεις, επιστημονικές και ιστορικές που να αφορούν μάλιστα ολόκληρο τον πλανήτη μας». Επίσης, λίγο παρακάτω:

«Οι παραδόσεις των λαών που αναφέρονται στην Κορυφή Κ2, θέλουν τους θεούς ακίνητους, σε “στάση” μέσα σε γυάλινους θαλάμους σώματος, να αναπαύονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι πότε. Τόσο οι παραδόσεις των λαών της Κεντρικής Ασίας και της δυτικής Κίνας, όσο και των Ινδών, και των Αράβων, θέλουν τον Μέγα Αλέξανδρο, να έχει επισκεφτεί το Κ2, όχι τόσο για να δει τους κοιμώμενους θεούς, και να σκεφτεί ότι τα πάντα είναι μάταια σε αυτόν τον κόσμο, αλλά για να βρει στην αίθουσα των αρχείων της γνώσης ένα μεγάλο μυστικό που έψαχνε. Λένε μάλιστα, ότι κάποιοι σοφοί, τον οδήγησαν μπροστά στους γυάλινους θαλάμους των θεών για να καταλαγιάσουν την ματαιοδοξία του και την επιθυμία του να κατακτήσει όλον τον κόσμο, αφού ακόμη και οι θεοί που κυβερνούσαν κάποτε, καλό τέλος δεν είχαν».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ιστορικά διασταυρωμένο. Επομένως, ουσιαστικά πρόκειται για φαντασία, μυθοπλασία, αστικό μύθο ή θρύλο. Όμως, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα σύμπαν. Η ελληνική μυθολογία είναι ένα σύμπαν από μόνη της. Η ιστορικότητα των μύθων της δεν έχει διασταυρωθεί – όμως οι μύθοι υπάρχουν και ζουν στο δικό τους σύμπαν, μέσα στο δικό μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αστικούς μύθους. Μέσα σε ένα τέτοιο σύμπαν και άλλα παρόμοια μπορεί να υπάρχουν κάποια ψήγματα αλήθειας. Μπορεί και όχι.

diadrastika / Image by Stefan Keller from Pixabay