4 κουτάκια Monster
Image by Pe3check from depositphotos

Το Monster περιέχει Κάτουρα Αγελάδας; Ανυπόστατο
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά όπως το Monster, είναι απίστευτα δημοφιλή μεταξύ των νέων. Όμως, πολλοί δεν τα βλέπουν με καλό μάτι και θεωρούν είναι πραγματικά βλαβερά για την υγεία, ειδικά εάν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό. Αναφέρονται σε υπερβολική δόση καφεΐνης, ζάχαρης αλλά και ούρων ταύρων.

Monster Energy Drink περιέχει ούρα αγελάδας

Όπως διαδίδεται, ήδη από το 2009, μια ανεξάρτητη εταιρία δοκιμών τροφίμων, η ENSL Analytics, μόλις κυκλοφόρησε τα ευρήματά της σχετικά με το ενεργειακό ποτό Monster Energy Drink. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, το προϊόν περιέχει ούρα αγελάδας.

Η δοκιμή, υποστηρίζεται ότι έγινε σε 500 δοχεία από καταστήματα σε όλη τη χώρα (ΗΠΑ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε energy drink περιέχει μεταξύ 2% – 5% συνοχή ούρων αγελάδας. Η ουρία, είναι μια χημική ουσία στα ούρα και τον ιδρώτα της αγελάδας και χρησιμοποιείται ως ορμόνη ενέργειας.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι η ένωση ουρίας, δεν υπάρχει στη σήμανση των συστατικών επί του δοχείου, δεδομένου ότι δεν απαιτείται να γνωστοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτά υπονοούνται και προστατεύονται από την επισήμανση «Energy Blend».

Aντικρούουν κάθε κατηγορία

Φυσικά, η συγκεκριμένη εταιρία στην οποία ανήκει το ενεργειακό ποτό Monster, όπως και άλλες για τα αντίστοιχα δικά τους , αντικρούουν κάθε κατηγορία ότι τα αναψυκτικά τους περιέχουν τέτοια συστατικά.

Σύμφωνα με την βρετανική online εφημερίδα mirror.co.uk, σε άρθρο της του 2018, όλο αυτό οφείλεται σε μία παρεξήγηση.

Υπήρξε σημαντικός αριθμός φημών που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο που υποδηλώνουν ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν σπέρμα ταύρου ή ούρα ταύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενεργειακά ποτά συχνά περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται taurine. Η λέξη είναι παρόμοια με το Taurus, τη λατινική λέξη για τον ταύρο, από την οποία προέρχεται η σύγχυση. Η ταυρίνη είναι στην πραγματικότητα ένα αμινοξύ, το οποίο μπορεί να εξαχθεί από ζώα και στο παρελθόν εξαγόταν από βόδι ή ταύρο, αλλά σήμερα παρασκευάζεται συνθετικά στο εργαστήριο.

Επιπλέον, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε η αγγλική λέξη taurine, περιέχει την λέξη urine που σχετίζεται με τα ούρα. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μία ανυπόστατη φήμη ότι περιέχει ούρα αγελάδας ή ταύρου, ή οποιουδήποτε άλλου ζώου.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή! Τι Μπορεί να Πάθετε Βάζοντας Αναψυκτικά στην Κατάψυξη

Περιέχει 13 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

Γενικότερα, όμως, πολλά τέτοιου είδους ενεργειακά ποτά, έχουν κατηγορηθεί με διάφορες άλλες φήμες.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Είναι, λογικό, λοιπόν, πολλοί γονείς να ανησυχούν για το γεγονός ότι τα παιδιά τους καταναλώνουν τέτοιου είδους ποτά. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προτείνει νόμους απαγόρευσης για κάτω από μία ηλικία νέων – κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων καφεΐνης και ζάχαρης που περιέχουν.

Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις φήμες μπορεί να είναι αληθινές. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της Mirror, σε ό,τι αφορά το Monster original, ένα κουτί των 500 ml περιέχει 55 γραμμάρια ζάχαρης, που ισοδυναμεί με περίπου 13 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Με οδηγό, το ίδιο πάντα άρθρο, μαθαίνουμε ότι σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα ενεργειακά ποτά γενικά – και όχι ειδικά για το Monster – μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Κατά συνέπεια, ανάλογα και με την ευαισθησία του οργανισμούς, η κατανάλωση σε υπερβολικές δόσεις ενεργειακών ποτών, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο, αίσθημα παλμών, σπασμούς, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου δύο, κακή οδοντική υγεία, παχυσαρκία, επιπτώσεις στο νευρολογικό και καρδιαγγειακό σύστημα – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.

Καλό το Monster αλλά…

Μέτρον Άριστον, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Καλό το Monster αλλά, καλύτερο είναι μην υπερβάλουμε στην κατανάλωσή του, να ασκούμαστε και να μην το ανακατεύουμε με αλκοολούχα ποτέ, όπως συνηθίζεται σε κάποια μπαράκια του εξωτερικού.

Τα ενεργειακά ποτά διατίθενται στην αγορά για τα αντιληπτά ή τα πραγματικά τους οφέλη ως διεγερτικά, για βελτίωση της απόδοσης και αύξηση της ενέργειας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αλλάζουμε τα φώτα. Στην τελική, βλάπτουμε τον εαυτό μας, την υγεία μας. Κανέναν άλλον.

diadrastika / Image by Pe3check from depositphotos.com