Πως «μαλάκωναν» τις κυκλώπειες πέτρες. Μία παράξενη εκδοχή

Υπηρχε τροπος να μαλακωσουν οι προγονοι μας , τις πέτρες και τους χαυλιόδοντες. Τα τείχη της Ακροκορίνθου ειναι κατασκευασμενα απο ογκώδεις πετρες, συνδεδεμένες μεταξύ τους απόλυτα, χωρις να χρησιμοποιήθηκε συγκολιτικό υλικό .

Τετοια τοιχη εχουμε και σε αλλα μερη της Ελλαδας, καθως και σε αλλα μερη του κοσμου, οπως στο Περου, το περιφημο τοιχος στο Kycko . Απορουμε πως χτιστηκαν .

Το μυστηριο νομιζω λυθηκε.

Ο Βρετανός ερευνητης συνταγματάρχης Percy Fawcett, παρατηρησε οτι στα δάση του Περού και της Βολιβίας που καλύπτουν τις πλαγιές των Άνδεων, ζει ένα μικρό πουλί, παρόμοιο με την εδω αλκυόνα .

Κανει τις φωλιες του στα βράχια, οι οποιες ειναι τελειως στρογγυλες. Το περιεργο ειναι οτι δεν τις βρισκει ετοιμες τις τρυπες , αλλα τις κανει μονο του. Το πως τις κανει ηταν ενα αλυτο μυστηριο, γιατι τα βραχια ειναι πολυ σκληρα.

Ο Βρετανός ερευνητης συνταγματάρχης Percy Fawcett ομως παρατηρησε οτι το πουλι με ενα φύλλο φυτού, το οποίο ειχε στο ράμφος του, ετρίβε την επιφάνεια της πέτρας με κυκλική κίνηση μέχρι το φύλλο να διαλυθεί. Στη συνέχεια, το πουλί εφερνε αλλο φυλλο και συνεχιζε το ιδιο εργο.

Ο βραχος παραδοξως μαλλακωνε και τοτε σχηματιζε την φωλια του. Αυτο το φυτο ηξεραν οι προγονοι μας και κανωντας τις πετρες σαν πλαστελινη, μπορεσαν να κατασκευασουν αυτα τα τοιχη που δεν χωραει ουτε μια λαμα αναμεσα τους.

Σχόλιο diadrastika: Να αναφέρουμε πως υπάρχουν και διάφορες ακόμα πιθανές εκδοχές, όπως ότι ήξεραν τον τρόπο να χυτεύουν πέτρα, όπως εμείς σήμερα χυτεύουμε τσιμέντο. Έχουν βρεθεί φυσαλίδες με αέρα σε αρκετές από αυτές που ανέλυσαν. Κατά συνέπεια δεν χρειαζόταν να μεταφέροουν από πουθενά ογκώδεις βράχους, ούτε να τους κόβουν…

Στην φωτογραφία τείχη από την Ακροκόρινθο.
Panagiotis Darivas

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.