Mike Tyson

Καταγράφηκε «Χρονοταξιδιώτης» σε Αγώνα του Mike Tyson, το 1995, με κινητό smartphone από τη δεκαετία του 2000;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το υποθετικό σενάριο ενός χρονοταταξιδιώτη σε έναν αγώνα πυγμαχίας με τον Mike Tyson το 1995

Περιγραφή του αγώνα και της απόδοσης του Tyson

Στον κόσμο της πυγμαχίας, ο Μάικ Τάισον θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών. Στις 19 Αυγούστου 1995, ο Tyson αντιμετώπισε τον Peter McNeeley στο Λας Βέγκας σε έναν από τους πιο πολυαναμενόμενους αγώνες της χρονιάς. Η απόδοση του Tyson στον αγώνα ήταν κυρίαρχη, καθώς έριξε νοκ άουτ τον McNeeley σε μόλις 89 δευτερόλεπτα.

Τον αγώνα παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και εδραίωσε την κληρονομιά του Tyson ως ενός από τους καλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών.

Πιθανές επιπτώσεις από την παρέμβαση ενός ταξιδιώτη στο χρόνο

Αλλά, τι θα γινόταν αν ένας χρονοταξιδιώτης από το μέλλον επρόκειτο να παρέμβει σε αυτό το ιστορικό γεγονός; Οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας παρέμβασης είναι ενδιαφέρον να εξεταστούν. Για παράδειγμα, εάν ο χρονοταξιδιώτης άλλαζε με κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα του αγώνα, θα μπορούσε να έχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο το άθλημα της πυγμαχίας.

Εναλλακτικά, εάν ο χρονοταξιδιώτης απλώς παρατηρούσε τον αγώνα χωρίς να παρεμβαίνει, θα μπορούσε να εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο του ταξιδιού στο χρόνο στα ιστορικά γεγονότα.

Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, η ιδέα ενός ταξιδιώτη στο χρόνο σε ένα ιστορικό γεγονός όπως ο αγώνας Tyson-McNeeley είναι ένα συναρπαστικό πείραμα σκέψης.

Ηθικές θεωρήσεις του ταξιδιού στο χρόνο και της αλλαγής ιστορικών γεγονότων

Η έννοια του ταξιδιού στο χρόνο εγείρει μια σειρά από ηθικούς προβληματισμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αλλαγή γεγονότων του παρελθόντος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του παρελθόντος θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να αλλάξει το παρελθόν επειδή έχει ήδη συμβεί.

Σε τελική ανάλυση, το ερώτημα εάν το ταξίδι στο χρόνο είναι ηθικό ή όχι είναι ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα που απαιτεί προσεκτική εξέταση των πιθανών κινδύνων και οφελών.

Ανεξάρτητα από τη στάση κάποιου σχετικά με την ηθική του ταξιδιού στο χρόνο, η ιδέα ενός ταξιδιώτη στο χρόνο σε ένα ιστορικό γεγονός όπως ο αγώνας Tyson-McNeeley είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που εγείρει πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη φύση του χρόνου και τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης στα ιστορικά γεγονότα .

Ο χρονοταξιδιώτης με το υποτιθέμενο smartphone

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ένας θεατής στην πρώτη σειρά του αγώνα κρατούσε ένα smartphone για να καταγράψει τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι τα smartphone με κάμερες δεν υπήρχαν τότε. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι ο θεατής μπορεί να ήταν ένας χρονοταξιδιώτης από το μέλλον.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ωστόσο, είναι πιο πιθανό ότι πρόκειται απλώς για περίπτωση εσφαλμένης αναγνώρισης ή φάρσας. Ανεξάρτητα από αυτό, η ύπαρξη τέτοιων ισχυρισμών αναδεικνύει τη γοητεία που έχουν οι άνθρωποι με την ιδέα του ταξιδιού στο χρόνο και την επιθυμία να εξερευνήσουν το άγνωστο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ή έχουν ακουστά τον πυγμάχο Mike Tyson. Όμως, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι σε ένα βίντεο πυγμαχίας του Mike Tyson με τον Peter McNeeley, στο Las Vegas, στις 19 Αυγούστου 1995, διακρίνεται ανάμεσα στο πλήθος που παρακολουθεί τον αγώνα ένας τύπος που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει να κρατάει ένα κινητό, ένα smartphone με κάμερα στο πίσω μέρος του. Και ποιο είναι το περίεργο;

Το παράδοξο είναι ότι το πρώτο κινητό τηλέφωνο με κάμερα πωλήθηκε το 2000, οπότε δεν γίνεται να υπάρχει κάποιος με μια τέτοια συσκευή οπουδήποτε στον πλανήτη, πέντε χρόνια πριν, το 1995.

Διαβάστε επίσης: Λύθηκε το μυστήριο του «χρονοταξιδιώτη John Titor» από το μέλλον

Το βίντεο δείχνει μέρος του αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, με τον μεγαλύτερο τζίρο στην ιστορία κατά τη διάρκεια του έτους και έγινε θέμα σε πολλά διεθνή πρωτοσέλιδα. Όμως ένα καρέ, όπως βλέπεται και στην εικόνα επάνω, επικεντρώνεται σε έναν θεατή που στέκεται στην πρώτη σειρά και μοιάζει να κρατάει μπροστά στο πρόσωπό του ένα smartphone για να καταγράψει τον αγώνα.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο YouTube το Σεπτέμβριο του 2015 από το κανάλι JammyBantam του YouTube, όπου και υποστηρίζεται ότι το αντικείμενο που κρατάει ο θεατής έχει ένα φακό κάμερας, ακριβώς όπως ένα σύγχρονο smartphone. Αν ισχύει αυτό και ότι δεν υπήρξαν παρόμοιες συσκευές τη δεκαετία του ’90, τότε μόνο αν ο θεατής ήταν χρονοταξιδιώτης που ήρθε από το μέλλον να παρακολουθήσει μια ιστορική πυγμαχία με το smartphone στο χέρι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό που βλέπουμε.

Δεν ήταν smartphone από τη δεκαετία του 2000

Αν και η ιδέα ότι ο θεατής είναι χρονοταξιδιώτης επειδή δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, έχει ξεσηκώσει τα πλήθη, δημιουργώντας άθελά τους μια θεωρία συνωμοσίας, θα πρέπει να πούμε προς απογοήτευση όλων, ότι ο άνθρωπος στην πρώτη σειρά δεν είναι χρονοταξιδιώτης. Όχι, επειδή επιστημονικά είναι απίθανο να μπορεί να συμβεί πρακτικά ένα ταξίδι στο χρόνο με βάση τα δεδομένα της Φυσικής που διαθέτουμε. Ο βασικός λόγος είναι πως το αντικείμενο που κρατάει είναι, κατά τα φαινόμενα, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Αν και δεν είναι ευδιάκριτες όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες του αντικειμένου ανάμεσα στα καρέ του κλιπ, όπως τον ακριβή τύπο και μοντέλο, υπάρχουν αρκετές φωτογραφικές μηχανές που είναι οπτικά σχεδόν όμοιες με το αντικείμενο προς εξέταση. Μερικές από αυτές, όπως ενδεικτικά τις δίνει το snopes.com, είναι οι Casio QV-10A, η Casio QV-100 και η Logitech Fotoman. Πρόκειται για φωτογραφικές μηχανές τσέπης που κυκλοφορούσαν ευρύτατα την δεκαετία εκείνη, αλλά με έναν αέρα από το 2000.

Διαβάστε επίσης: Οι χρονοταξιδιώτες που έφεραν αποδεικτικές φωτογραφίες από το μέλλον

Πριν ψηθούμε με διάφορες ελκυστικές και συναρπαστικές θεωρίες που μας βοηθούν να ξεφύγουμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας, καλό είναι να σκεφτόμαστε και να εξετάζουμε όλες τις πλευρές για οποιαδήποτε παράξενη θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κυρίως. Όσον αφορά για μια απόδραση από την πραγματικότητα, προτείνω μια ιστορία φαντασίας: Χρονοταξιδιώτης Αποκαλύπτει για Εξωγήινους που Έρχονται

Για την συνέχεια μπορείτε να δείτε το βίντεο που προαναφέραμε με τίτλο Unexplained Time Traveller Seen at Mike Tyson Fight όπου ο δημιουργός του Jammy Bantam, μετά από όσα αναφέραμε μοιάζει να διαμαρτύρεται στην γραπτή περιγραφή του: «Δεν ξέρω αν είναι ένας ταξιδιώτης του χρόνου ή όχι, αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι κάμερα είναι; Μια QV-100 δεν έχει ένα κομμάτι ασήμι στα δεξιά και αυτή η φωτογραφική μηχανή δεν φαίνεται να έχει μια μαύρη γραμμή κάτω από το φακό».

diadrastika