Λύθηκε το μυστήριο του «χρονοταξιδιώτη John Titor» από το μέλλον
Image by chakisatelier from depositphotos

Λύθηκε το μυστήριο του «χρονοταξιδιώτη John Titor» από το μέλλον
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο για τον «χρονοταξιδιώτη John Titor» από το μέλλον, λένε επίσημες θέσεις και πηγές. Πρόκειται για μία απάτη, ένα φιάσκο, αναφέρει χαρακτηριστικά σε επίσημη δημοσίευσή του το Cambridge University Press του Πανεπιστημίου Cambridge. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος είναι αυτός και γιατί ασχολήθηκε μαζί του μέχρι και ένα από τα γνωστότερα πανεπιστήμια του κόσμου, για να εκθέσει την επίσημη θέση του.

Διαβάστε επίσης: Χρονοταξιδιώτης Αποκαλύπτει την Ταυτότητά του και την Μεγάλη Απάτη που έχει στηθεί

Στις διαδικτυακές του αναρτήσεις, ο Titor ισχυρίστηκε ότι ήταν Αμερικανός στρατιώτης από το 2036, με έδρα την Τάμπα της Φλόριντα. Ισχυρίστηκε πως του ανατέθηκε σε ένα κυβερνητικό έργο ταξιδιού στο χρόνο και στάλθηκε πίσω στο 1975 προκειμένου να ανακτήσει έναν υπολογιστή IBM 5100, τον οποίος χρειαζόταν για τον εντοπισμό σφαλμάτων διαφόρων παλαιών προγραμμάτων υπολογιστών, από τη χρονιά του, δηλαδή, στο 2036.

Ο John Titor έλεγε ότι είχε επιλεγεί για αυτήν την αποστολή ειδικά, δεδομένου ότι ο παππούς του από τον πατέρα του ήταν άμεσα αναμεμειγμένος με τη συναρμολόγηση και τον προγραμματισμό του 5100. Προς υποστήριξη αυτού, περιέγραψε μη δημοσιευμένα χαρακτηριστικά του 5100, οδηγώντας σε υποθέσεις ότι ένας επιστήμονας υπολογιστών βρισκόταν πίσω τις αναρτήσεις. Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι κατά το ταξίδι του πίσω στο χρόνο με προορισμό την χρονιά 1975, έκανε μια ενδιάμεση στάση στο έτος 2000 για «προσωπικούς λόγους», με σκοπό να συλλέξει φωτογραφίες που χάθηκαν στον (μελλοντικό του 2000) εμφύλιο πόλεμο και, επίσης, για να επισκεφτεί την οικογένειά του, για την οποία μιλούσε συχνά.

Ανάμεσα σε πολλές προβλέψεις του, για να προειδοποιήσει και να σώσει την ανθρωπότητα, μια από τις πιο διάσημες ήταν εκείνη που έλεγε ότι η η Αμερική σύντομα θα εμπλεκόταν σε εμφύλιο πόλεμο του οποίου τις απαρχές θα βλέπαμε και θα διαπιστώναμε κατά το 2004 και 2005. Αυτός ο εμφύλιος θα κλιμακωνόταν έως το 2008 και θα κατέληγε σε ένα παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο που θα σκότωνε περίπου τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2015.

Διαβάστε επίσης: «Χρονοταξιδιώτης» σε αγώνα του Mike Tyson, 1995;

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτό δεν συνέβη ποτέ – ούτε κάποιος εμφύλιος έλαβε χώρα. Όμως ήδη, υπήρχε η γενική εντύπωση πως ο «χρονοταξιδιώτης John Titor» από το μέλλον, ήταν ένα εφεύρημα, μια επινόηση, μια περίτεχνη φάρσα. Μια έρευνα του 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Titor ήταν πιθανότατα δημιούργημα του Larry Haber, από τη Φλόριντα, ένα δικηγόρο στο χώρο του Δίκαιου περί Ψυχαγωγίας, μαζί με τον αδελφό του Morey, έναν επιστήμονα υπολογιστών.

Οι πρώτες δημοσιεύσεις που χρησιμοποιούν το υποτιθέμενο στρατιωτικό σύμβολο του John Titor εμφανίστηκαν στα φόρουμ του Time Travel Institute στις 2 Νοεμβρίου 2000, με το όνομα TimeTravel_0. Εκείνη την εποχή το όνομα «John Titor» δεν χρησιμοποιούταν ακόμα. Οι αναρτήσεις συζητούσαν το ταξίδι στο χρόνο γενικά, με πρώτο θέμα να είναι η περιγραφή των “έξι μερών”, του τι χρειάζεται μια χρονομηχανή για να λειτουργήσει, μαζί και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε μια τέτοια μηχανή.

Το όνομα «John Titor» εισήχθη μόλις τον Ιανουάριο του 2001, όταν ο TimeTravel_0 άρχισε να δημοσιεύει με αυτό, στο Art Bell BBS Forums, το οποίο απαιτούσε όνομα ή ψευδώνυμο για κάθε λογαριασμό. Παράλληλα, ο υποτιθέμενος Titor απέφευγε δημόσιες εμφανίσεις οπότε και κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόδειξη για την ιστορία του παραμένει συνδεδεμένη μόνο με διάφορες ιστορίες που άρχισαν να δημιουργούνται στο διαδίκτυο, γύρω στο 2003 – αλλά και πολλά χρόνια αργότερα – καθώς διάφοροι ιστότοποι αναπαρήγαγαν τις αναρτήσεις του Titor, επανατακτοποιώντας τις σε αφηγήσεις. Αυτές είναι οι επίσημες θέσεις όπως τις δίνει το Cambridge University Press στις 28 Σεπτεμβρίου 2010 και μπορείτε να τις βρείτε πολύ αναλυτικά στο λήμμα John Titor της wikipedia.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

diadrastika / Image by chakisatelier from depositphotos.com