Kap Dwa. Ένας Μυστηριώδης Γίγαντας Ύψους 3,5 μέτρων με Δύο Κεφάλια από την Παταγονία
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο γίγαντας Kap Dwa

Ποιος ήταν ο γίγαντας Kap Dwa, με τα δύο κεφάλια; Υπήρξε ή όχι; Αρκούν μερικοί θρύλοι και ένα μουμιοποιημένο λείψανό του που βρίσκεται στη συλλογή The Antique Man Ltd, για να θεωρηθούν ως αποδείξεις; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να δεχτούν ότι κάποτε υπήρξαν γίγαντες, ακόμα κι αν έχει ιστορικές μαρτυρίες στα χέρια του, όπως του γνωστού Πορτογάλου θαλασσοπόρου, Μαγγελάνου.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος χάρτης της Αμερικής αποκαλύπτει ένα τοπίο γεμάτο γοργόνες, γίγαντες και άλλα παράξενα

Όταν ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος και το πλήρωμά του εξερευνούσαν την ακτογραμμή της Νότιας Αμερικής, στη δεκαετία του 1520, είδαν έναν άντρα γιγάντιου αναστήματος. Ο χρονικογράφος της αποστολής, Antonio Pigafetta, σε κάποιο σημείο του περιγράφει: “Ήταν τόσο ψηλός που φτάναμε μόνο μέχρι τη μέση του”.

Άραγε, θα μπορούσε αυτή η διαφορά ύψους να ήταν αρκετά υπερβολική, οδηγώντας στον μακροχρόνιο ευρωπαϊκό μύθο ότι η Παταγονία ήταν μια χώρα γιγάντων;

Θεωρητικά, πρόκειται για ιστορικό γεγονός, όπως ιστορικό είναι ότι το ψηλότερο άτομο στην καταγεγραμμένη ιστορία για το οποίο υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία είναι ο Robert Pershing Wadlow (1918-1940) ο οποίος, σύμφωνα με την wikipedia είχε 2,72 μέτρα ύψος και εξακολουθούσε να αυξάνεται όταν πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 22 ετών. Ωραία, όλα αυτά! Αλλά τι γίνεται με τον δικέφαλο γίγαντα Kap Dwa;

Οι δύο αντικρουόμενες πλευρές

Το μουμιοποιημένο σώμα του εκτίθεται μέσα σε ένα διαφανές κουτί στο Bob’s Side Show στο The Antique Man Ltd, της Βαλτιμόρης στην πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Και κάπου εδώ αρχίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Μερικές φορές το ότι υπάρχει κάτι και το βλέπεις μπροστά σου, δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαστικά και πραγματικό.

Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες πλευρές. Εκείνες που ισχυρίζονται ότι το έκθεμα είναι αληθινό και εκείνες που λένε το αντίθετο. Θα δούμε και τις δύο.

Διαβάστε επίσης: Ο σκελετός αρχαίου γίγαντα στη Βόρειο Ήπειρο που λέγεται ότι βρέθηκε το 1891

Ο Kap Dwa φέρεται να είναι ένας γίγαντας της Παταγονίας ύψους 12 ποδιών (3,66 μέτρων), που ανακαλύφθηκε στις ακτές της Νότιας Αμερικής. Το σώμα είναι ασυνήθιστο όχι μόνο στο γιγάντιο ανάστημά του, αλλά και στο γεγονός ότι έχει δύο κεφάλια.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Επιστημονικά θα μπορούσε να είναι πραγματικό, αφού όπως αναφέραμε υπήρξε τουλάχιστον ένα πανύψηλος άντρας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων με δύο κεφάλια, όπως π.χ. τα αδέρφια Giacomo και Giovanni Battista Tocci, από την Λοκάνα της Ιταλίας, που ήταν συζευγμένα δίδυμα, με δύο κεφάλια και δύο ζευγάρια χέρια.

Ενδεχομένως θα μπορούσαν να συνυπάρξουν δύο σπάνιες διαταραχές, η μία που αφορά το ύψος και η άλλη την πολυκεφαλία. Όπως και να έχει, παραμένει το ερώτημα για την προέλευση του Kap Dwa.

Μια εκδοχή αφηγείται ότι συνελήφθη από Ισπανούς ναυτικούς γύρω στο 1673 στις παραλίες της Παταγονίας. Τον έδεσαν στο κατάρτι, εκείνος ξέφυγε και τον σκότωσαν. Σε μια διαφορετική εκδοχή, ο γίγαντας βρέθηκε ήδη νεκρός σε μια παραλία με ένα δόρυ στο στήθος του.

Και στις δύο εκδοχές το πτώμα μουμιοποιείται και πηγαίνει πρώτα στη Βρετανία και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα, οπότε και καταλήγει στα χέρια ιδιοκτητών τσίρκο ως σόου της εποχής εκείνης που επιδείκνυαν φρικιά, τέρατα και αξιοπερίεργα έναντι εισιτηρίου. Αυτή η ιστορία, δείχνει πως το έκθεμα του Kap Dwa είναι πιθανά αυθεντικό.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο “τελευταίος ζωντανός γίγαντας” Νεφελίμ που καταγράφηκε σε φιλμ

Όμως, υπάρχει και η ιστορία που αμφισβητεί την αυθεντικότητά του καθώς υποστηρίζει ότι πρόκειται για φάρσα. Έχει να κάνει με την πιθανή εμπλοκή του Phineas Taylor Barnum, ο οποίος ήταν ένας σόουμαν, επιχειρηματίας και πολιτικός του 19ου αιώνα, γνωστός για τις επίδειξης του με φιγούρες ή αντικείμενα που ισχυριζόταν ότι ήταν απομεινάρια μυθικών πλασμάτων (όπως γοργόνες κλπ) ή από μακρινές χώρες. Όμως, τα περισσότερα από τα δείγματά του αποδείχτηκαν φάρσες ή προϊόν κατασκευής.

Είναι η μούμια του Kap Dwa μια μορφή τέχνης;

Εκείνο τον καιρό, υπήρχε μια μορφή τέχνης που έκανε ανακατασκευή πτωμάτων. Μία διαφορετική συναρμολόγηση μελών ενός σώματος, ή πολλών, σε συνδυασμό με πτώματα ζώων θα μπορούσαν να φέρουν ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα που να μοιάζει πραγματικά με κάποια μυθικά πλάσματα όπως δράκους, νεράιδες, ακόμη και γίγαντες.

Αυτό το είδος τέχνης ήταν πολύ δημοφιλές τον 19ο αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου. Σε αυτή την πραγματικότητα βασίζονται όσοι θεωρούν τον γίγαντα Kap Dwa, μη αυθεντικό και μη αληθινό, ψεύτικο.

Το σώμα του Kap Dwa στη γυάλινη προθήκη, φέρεται να εξετάστηκε από γιατρούς τη δεκαετία του 1960, οι οποίοι είπαν ότι δεν έδειξε εμφανή σημάδια ότι ήταν ψεύτικο. Ακόμα κι αν η πληροφορία αυτή είναι αληθινή, δεν είναι αρκετή για όσους αμφιβάλουν.

Όπως λέγεται, κανένας άλλος εμπειρογνώμονας δεν φαίνεται να εξέτασε τη μούμια του Kap Dwa, αν και πέρασε από αρκετούς ιδιοκτήτες και τσίρκα μέχρι να καταλήξει εκεί που εκτίθεται σήμερα. Ίσως, αλλάξει μερικούς ακόμα τις επόμενες δεκαετίες.

Προς το παρόν, όλα μοιάζουν να συνηγορούν στο ότι ο Kap Dwa είναι πιθανά μια περίτεχνη φάρσα – τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Ως τότε, το μυστήριο και οι διαφωνίες θα παραμένουν και, ίσως, να διαιωνίζονται.

Διαβάστε επίσης: Το «Μυστικό» της Προέλευσης των Γιγάντων

Στο freaklore.com μπορείτε να δείτε επιπλέον φωτογραφικό υλικό.

diadrastika