Καλλιτεχνική απεικόνιση από Derpy CG στο Pixabay

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανό Διαστημικό Πόλεμο;

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Τα τελευταία χρόνια, οι φήμες για έναν επικείμενο γενικευμένο πόλεμο στην Γη, κάνουν τον γύρω του κόσμου. Όμως οι ΗΠΑ κάνουν σχέδια από το διάστημα ήδη από πολύ παλιά και ειδικότερα στο πρόσφατο παρελθόν από το 2017. Άραγε, θα σημαδεύουν στόχους στην Γη, ή πέρα από αυτήν; Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών διεξάγει διάφορες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας θέσης ελέγχου και διοίκησης. Ο σκοπός είναι να προετοιμαστεί επαρκώς για έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο διάστημα. Οι διάφορες αλλαγές περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση και το σχηματισμό του Κέντρου Διοίκησης Διαστημικού Πολέμου. Με άλλα λόγια, αναδιοργανώνονται για έναν «τροχιακό πόλεμο», ένα πόλεμο σε τροχιά γύρω από τη Γη;

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την κριτική των νομοθετών, όπως διαβάζουμε στο spacenews.com, ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να πολεμήσει στο διάστημα, μια περιοχή που στρατιωτικοποιείται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Καθώς φαίνεται, οι τελευταίες προσπαθούν να αμφισβητήσουν την αμερικανική υπεροχή στο διάστημα με φιλόδοξα στρατιωτικά διαστημικά προγράμματα, οπότε η κούρσα εξουσίας στην περιοχή μοιάζει να απειλεί να εξαπολύσει μια σύγκρουση που θα μπορούσε να παραλύσει την πλανητική υποδομή που βασίζεται στο διάστημα. Και παρόλο που ίσως να αρχίσει στο διάστημα, μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει έναν ευρύτατο πόλεμο στη Γη.

Αυτό το νέο μέτρο έρχεται εν μέσω κριτικών από πολλούς νομοθέτες που ισχυρίζονται ότι ο «υπάρχων» στρατιωτικός κλάδος δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να πολεμήσει στο διάστημα. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 2007 η Κίνα δοκίμασε ένα δορυφορικό πύραυλο και κατάφερε να καταστρέψει με επιτυχία έναν από τους δορυφόρους της. Ήταν ένα μήνυμα προς τον κόσμο για τις νέες δυνατότητές της και μια σοβαρή ανησυχία για το στρατό των ΗΠΑ.

Ας γνωρίσουμε τώρα, το Εθνικό Κέντρο Άμυνας Διαστήματος (National Space Defense Center), το νέο όνομα του κέντρου διοίκησης πολέμου του Πενταγώνου στα 2017. Σύμφωνα με τον στρατηγό Jay Raymond, επικεφαλής Διαστημικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας (Air Force Space Command), η νέα θέση θα έχει οργανωτικές, εκπαιδευτικές και εξοπλιστικές ικανότητες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να αναπτυχθούν στο διάστημα. Η Πολεμική Αεροπορία συνεργάζεται με το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (National Reconnaissance Office) για να δημιουργήσει ένα έργο κοινού χώρου γνωστό ως «πεδίο πολέμου» (war domain).

Σύμφωνα με το Defense One το οποίο είναι τμήμα του Government Executive, ο νέος στρατηγός «θα έρχεται κάθε μέρα να εργάζεται εστιάζοντας επάνω στο εξής: να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να οργανώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να εξοπλίσουμε τις δυνάμεις μας για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις στον τομέα αυτό», όπως δήλωσε ο στρατηγός Jay Raymond, επικεφαλής της Διαστημικής Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ιδέα ενός πολέμου στο διάστημα δεν είναι καινούργια, όπως ίσως πολλοί θα θυμούνται, καθώς ήδη από την δεκαετία του 1950, Σοβιετικοί και ΗΠΑ εξέταζαν, τοποθετούσαν και δοκίμαζαν πυρηνικά όπλα σε τροχιά, ενώ στην δεκαετία του 1980, η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος κορυφώθηκε με την πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας της διοίκησης Reagan, γνωστή ως Star Wars.

Άραγε προετοιμάζονται για έναν πιθανό γενικευμένο πόλεμο, τον λεγόμενο και Τρίτο Παγκόσμιο, ο οποίος θα πλαισιώνεται με στόχους από και προς το διάστημα; Ή μήπως όλα αυτά είναι μια «κάλυψη» για να σχηματίσουν άμυνα απέναντι σε διαστημόπλοια από άλλους πλανήτες που λέγεται ότι πλησιάζουν την Γη; Όπως και να έχει τίποτα δεν ακούγεται συμπαθητικό. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψιν το Διεθνές Διαστημικό Δίκαιο (International Space Law) που μία από τις βασικές αρχές της συνθήκης τις οποίες εποπτεύει η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Εξωτερικού Διαστήματος (UNCOPUOS), είναι “Τα όπλα μαζικής καταστροφής απαγορεύονται σε τροχιά και πέρα ​​από αυτήν, και η Σελήνη, οι πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.”

Μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στα 2017, αλλά ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει και να εγγυηθεί ότι όπλα μη-μαζικής καταστροφής, ή άλλου είδους στρατιωτικά αμυντικά συστήματα σε τροχιά, του Χ κράτους, δεν θα “μαρκάρουν” οποιοδήποτε κράτος που θα θεωρήσει το Χ ότι πρέπει να επέμβει για να προλάβει τα χειρότερα και ταυτόχρονα να επιβληθεί παγκοσμίως ή προκαλέσει ένα γενικευμένο πόλεμο;

diadrastika / Image by Derpy CG from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.