Υπνική Παράλυση: Τι Κάνεις Όταν Είσαι Ξύπνιος αλλά Δεν Μπορείς να Κινηθείς;

H παράλυση ύπνου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένα άτομο ξυπνά από τον ύπνο του αλλά δεν είναι σε θέση να κινηθεί, να μιλήσει, ή να αντιδράσει. Συνήθως εμφανίζεται όταν κάποιος είναι έτοιμος να αποκοιμηθεί ή πρόκειται να ξυπνήσει, και συνήθως συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή. Έχετε ξυπνήσει ποτέ στη μέση της νύχτας τρομοκρατημένος, χωρίς να μπορείτε να κινηθείτε;

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο τρομακτικό για όσους δεν το έχουν ζήσει, αλλά όσοι το έχουν βιώσει τους έχει συγκλονίσει. Είστε εντελώς παράλυτος και ανίκανος να ξυπνήσετε τον εαυτό σας.

Όταν είστε σε κατάσταση παράλυσης, είναι η φυσική αντίδραση του εγκεφάλου σαν να σκεφτείτε ότι είστε υπό την απειλή κάποιου με αποτέλεσμα το μυαλό να μπαίνει σε κατάσταση αναμονής.

Μερικές φορές, η παράλυση ύπνου συνοδεύεται από παραισθήσεις ή την αίσθηση ότι υπάρχει ένας εισβολέας στο δωμάτιο. Μερικοί άνθρωποι ακόμη ισχυρίζονται ότι ένιωσαν την παρουσία κάποιας δαιμονικής οντότητας που κάθισε στο στήθος τους, ή ενός εξωγήινου που ήταν από πάνω τους.

Οι Κινέζοι συνήθιζαν να αποκαλούν αυτή την εμπειρία “Gui Ya”, που σημαίνει “πίεση φάντασμα”, και πίστευαν ότι ένα φάντασμα θα έρθει να καθίσει στο στήθος σας, ενώ κοιμάστε και θα παραλύσετε. (Επίσης διαβάστε: ΜΟΡΑ: ο νυχτερινός Επισκέπτης που Τρομοκρατεί)

Ποιος είναι ο επιστημονικός λόγος που συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία οριστική και επίσημη θεωρία ακόμα, αλλά η πιο πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι ότι όταν το μυαλό ξυπνάει ενώ βρίσκεται ακόμα στη φάση REM, το σώμα είναι ακόμα σε κατάσταση ατονίας και παράλυσης (λογικό, αν σκεφτείτε πως ενώ κοιμόμαστε παραμένουμε ακίνητοι παρότι μπορεί να ονειρευόμαστε ότι τρέχουμε, περπατάμε κλπ).

Πολλοί βέβαια έχουν βιώσει την παράλυση ύπνου με τα μάτια ανοιχτά, γεγονός που σημαίνει ότι το μυαλό δεν ήταν σε κατάσταση REM και ήταν ήδη ξύπνιοι για αρκετά λεπτά.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι πρέπει να κάνετε για να μείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της παράλυσης του ύπνου, πώς να το αποτρέψετε από το να συμβεί, και πώς να το χρησιμοποιήσετε σαν δικό σας πνευματικό πλεονέκτημα.

Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε;

Είχα μια μεγάλη εμπειρία με την παράλυση ύπνου, προσωπικά, και έχω πλέον φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν με ενοχλεί πια. Την πρώτη φορά που συνέβη σε μένα, προσπάθησα να την καταπολεμήσω και να ξυπνήσω τον εαυτό μου. Αυτό μου προκάλεσε μόνο φόβο και άγχος και ήταν εντελώς αναποτελεσματικό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αν ξυπνήσετε και συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε κατάσταση παράλυσης, μην αντισταθείτε. Η στιγμή που αντιστέκεστε προκαλεί περισσότερο άγχος και επιδεινώνει την δυσάρεστη αίσθηση. Αντιμετωπίστε το ως μια ευκαιρία να εξασκήσετε την υπομονή σας.

Η συνειδητή αναπνοή βοηθά πραγματικά κρατώντας το μυαλό σας μακριά από το άγχος. Εισπνεύστε αργά και συνειδητά, και εκπνεύστε αργά και συνειδητά. Μην πανικοβάλλεστε. Βάλτε σαν στόχο την επόμενη φορά που θα είστε σε παράλυση του ύπνου να είστε τόσο ήρεμοι, ώστε να το αντιμετωπίσετε ως μια ευκαιρία να είστε πλήρως παρόντες μέσα στο σώμα σας.

Υπήρξαν φορές που έχω ακούσει φωνές, ενώ έχει παραλύσει το σώμα, αλλά παρέμεινα ήρεμος με διαλογισμό και την άσκηση συνειδητής αναπνοής. Είναι σαν να έχετε καταναλώσει ψυχεδελικά ναρκωτικά. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας μια κακή εμπειρία μέσω αυτού που ζείτε ή να επιλέξετε να επιτρέψετε στο μυαλό σας να περιπλανηθεί.

Μπορεί να έχει εξουσία πάνω σας μόνο αν του τη δώσετε. Διατηρήστε την προσοχή σας μέσω της αναπνοής σας. Προσποιηθείτε ότι έχετε επιλέξει να ζήσετε την παράλυση ύπνου εκείνη την στιγμή, και αγκαλιάστε την εμπειρία με ήρεμο πνεύμα. Η προσευχή έχει βοηθήσει επίσης πολλούς ανθρώπους, οπότε αν αισθάνεστε άνετα επικαλεστείτε το Θεό, ίσως νιώσετε πιο άνετα.

Εμποδίζοντας την υπνική παράλυση

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητές σας να βιώσετε παράλυση ύπνου. Ορισμένοι από αυτούς είναι η σωματική κόπωση, ο ελάχιστος ύπνος και το ασταθές πρόγραμμα ύπνου, το άγχος και η υπερβολική χρήση διεγερτικών ουσιών. Κάποιες φορές μπορεί να είναι και ο υπερβολικός ύπνος. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καθιερώσετε σωστό πρόγραμμα ύπνου.

Ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθεί η παράλυση του ύπνου είναι να μην κοιμάστε σε ύπτια θέση. Όταν κοιμάστε ανάσκελα, δηλαδή σε ύπτια θέση, ο ουρανίσκος σας είναι πιο πιθανό να εμποδίσει την αναπνοή σας. Αυτό σας αναγκάζει να ξυπνήσετε από βαθύ ύπνο, ενώ το σώμα σας είναι ακόμα σε κατάσταση ατονίας από την φάση REM. Καλύτερα δοκιμάστε να κοιμάστε μπρούμυτα ή πλάγια.

Χρησιμοποιώντας προς όφελός σας την υπνική παράλυση

Η παράλυση ύπνου μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για μερικούς, αλλά μια ευκαιρία για άλλους. Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε ως μια δοκιμή για να δείτε πόσο μπορείτε να κυριαρχήσετε στον εαυτό σας, ή να τη δείτε σαν μια εξωσωματική εμπειρία ή ένα επακόλουθο ενός συνειδητού ονείρου.

Θυμηθείτε, κάποιο μέρος σας παραμένει σε φάση REM, ενώ το μυαλό σας είναι σε εγρήγορση. Τι θα συμβεί αν αυτή η ατονία της REM είναι ένας τρόπος να αφήσετε το σώμα σας να ζήσει την εμπειρία άλλων κόσμων; Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον εαυτό σας να πλανάται πάνω από το σώμα σας.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να προκαλέσουν παράλυση ύπνου επίτηδες ως ένα από τα αρχικά στάδια του αστρικού ταξιδιού τους. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως πρωτοπόρο στην άκρη ενός κόσμου με διαυγή όνειρα και αστρικά ταξίδια και δημιουργήστε την εμπειρία που θέλετε για τον εαυτό σας. Η επιστήμη μας λέει ότι είμαστε κυριολεκτικά στο χείλος του κόσμου του ύπνου και των ονείρων οπότε γιατί να μην πειραματιστείτε λίγο;

Κυρίως, μείνετε ήσυχοι, γιατί ως τώρα δεν έχει πεθάνει κανείς από την παράλυση ύπνου.

diaforetiko.gr και newsitamea.gr