Βρήκαν αυτό το 43.000 ετών κόκαλο που δείχνει ότι πιθανόν οι Ιστορικοί μας κρύβουν την αλήθεια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλές φορές κάποια ευρήματα μοιάζουν εντελώς ασήμαντα. Όταν όμως το ψάξεις καλύτερα, ανακαλύπτεις ότι μπορούν να ανατρέψουν πολλά πράγματα στην Ιστορία μας και ιδιαίτερα στην Προϊστορία!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα σλοβενικό σπήλαιο το 1995. Ο αρχαιολογικός χώρος στο Divje Babe της Σλοβενίας βρίσκεται μέσα σε ένα στενό σπήλαιο μήκους 148 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 230 μέτρων πάνω από τον ποταμό Idrijca, κοντά στην πόλη Cerkno.

Το Divje Babe flate είναι ένα ιστορικό αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό τεχνούργημα που χρονολογείται ανάμεσα στο 60.000 με 43.000 χρόνια πριν, το οποίο ανήκε στους αποκαλούμενους Νεάντερταλ.

Το εύρημα προέρχεται από ένα κομμάτι μηριαίου οστού μιας νεαρής αρκούδας και θεωρείται εδώ και πολύ καιρό το παλαιότερο μουσικό όργανο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Οι τρύπες που υπάρχουν στο οστό είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες και είναι απόλυτα κυκλικές. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Νεάντερταλ ήταν λάτρεις της μουσικής που προσέγγιζαν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια, σε αντίθεση με το πορτρέτο αγριότητας που επινοήθηκε και υιοθετήθηκε από τους περισσότερους ιστορικούς.

Το τεμάχιο έχει έκταση 11,6 mm, με δύο πλήρεις κυκλικές κοιλότητες με περίπου 35 mm απόσταση μεταξύ τους. Υπήρξε έντονη συζήτηση για το αν το πρωτόγονο αυτό φλάουτο είναι χειροποίητο από τους Νεάντερταλ ή από κάποια άγρια ​​σαρκοφάγα εκείνης την εποχής.

Μια παρόμοια ανακάλυψη έγινε το 2008 όταν, μέσα σ’ ένα σπήλαιο κοντά στο Ulm στη Γερμανία, βρέθηκε ένα άλλο οστέινο φλάουτο που χρονολογείται και αυτό γύρω στα 43.000 χρόνια πριν. Με πέντε τρύπες και ένα επιστόμιο σε σχήμα V. Το συγκεκριμένο τεχνούργημα από οστά πτερυγίων φιδιών δείχνει για μια ακόμη φορά ότι οι Νεάντερταλ ήταν σε θέση να παράγουν μουσικά όργανα.

Αυτή η ιδέα ήταν δύσκολο να αφομοιωθεί μέσα στους κύκλους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Έτσι, οι ερευνητές πρότειναν ότι «τα ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία μιας καθιερωμένης μουσικής παράδοσης όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι αποίκισαν την Ευρώπη» αγνοώντας για άλλη μια φορά την ικανότητα των Νεάντερταλ να κατασκευάζουν τέτοια όργανα που θα ήταν εξαιρετικά σκληρά, αν όχι αδύνατο να επιτευχθούν με τα πρωτόγονα εργαλεία τους και τη μειωμένη διάνοια που, η σύγχρονη επιστήμη τους αποδίδει.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μάλιστα, ο Δρ Cajus Diedrich από το Παλαιολογικό Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Γεωεπιστημών ανέλυσε αυτά τα μουσικά όργανα που αποδίδονται στους Νεάντερταλ και έχει φτάσει σε ένα αμφιλεγόμενο συμπέρασμα: οι τρύπες που υπάρχουν στα οστά δεν είναι τίποτα περισσότερο από σημάδια δοντιών – στην συγκεκριμένη περίπτωση από ύαινα. Η μελέτη του προβλήθηκε στο Royal Society of Open Science.

Αν και όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς την αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην μουσική κλίση των πρωτόγονων Νεάντερταλ, δεν λαμβάνονται υπόψιν και αγνούνται εντελώς.

Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες μουσικοί, ακόμη και αρχαιολόγοι έπαιξαν αυτά τα φλάουτα και έκαναν μία εκπληκτική μουσική σύνθεση, αποδεικνύοντας πως πρόκειται για κατασκευασμένα μουσικά όργανα και όχι για τυχαία οστά με τυχαίες οπές από δόντια κάποιου θηρίου. Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς, ένα γενικό συμπέρασμα που βγαίνει – αλλά άκρως αντιεπιστημονικό – είναι πως οι Νεάντερνταλ μόνο πρωτόγονοι δεν ήταν, τουλάχιστον ως προς το θέμα της μουσικής. Μπορεί οι Ιστορικοί να μας κρύβουν την αλήθεια;

Ακούστε στο video που ακολουθεί μία εκπληκτική μουσική σύνθεση με το κόκκαλο:

Neanderthal Bone Flute Music

Πηγές
ancient-origins.net και thevintagenews.com και alienpolicy.com
Μετάφραση-Απόδοση: diadrastika