Ο Κατακλυσμός του Νώε Κράτησε 385 Μερόνυχτα και Όχι 40

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Πόσες μέρες κράτησε ο Κατακλυσμός του Νώε; 40 μέρες, είναι η απάντηση, όπως μάθαμε στο σχολείο. Όποιον και να ρωτήσεις, σαράντα μέρες θα σου πει. Έτσι γράφει και η Αγία Γραφή: «Για σαράντα μερόνυχτα έβρεχε στην Γη» (Γένεσις 7:12). Πράγματι έτσι είναι και όλα ξεκίνησαν το 600ο έτος της ζωής του Νώε την 17η μέρα του 2ου μήνα (Γένεσις 7:11)

Όμως, φαίνεται πως κανείς μας δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την συνέχεια: πως «τα νερά έμειναν στην Γη για 150 μέρες» (Γένεσις 7:24) και μόνο το 601ο έτος της ζωής Νώε, την 27η μέρα του 2ου μήνα βγήκαν από την κιβωτό (Γένεσις 8:13-19). Δηλαδή μετά από περίπου 385 μέρες. Ακόμα ακόμα κι αν οι μήνες, ή οι εβδομάδες είχαν άλλη διάρκεια τα χρόνια εκείνα, σίγουρα πέρασε ένας χρόνος και κάτι κάτι μέρες, οπότε δεν μπορεί να ήταν 40 οι μέρες. Θα μπορούσαμε, ίσως, να δεχτούμε ότι έβρεχε για αυτές τις λίγες ημέρες, αλλά η πλημμύρα κράτησε για περίπου ένα χρόνο. Επιπλέον, από αυτή τη μεγάλη διάρκεια, προκύπτει ένα ακόμα πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Γιλγαμές και Κατακλυσμός. Ομοιότητες με Δευκαλίωνα και Νώε

Υπό το πρίσμα της λογικής, ο Νώε θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία ακόμα κιβωτό, μόνο για τα τρόφιμα όλων των επιβατών (ζώων και ανθρώπων), χώρια το γεγονός ότι θα έπρεπε να καθαρίζουν καθημερινά – τονίζω καθημερινά – αδιάκοπα και ακούραστα όλες τις ακαθαρσίες, όλων των ζώων. Και… τις πέταγαν στη θάλασσα; Μάλλον, Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: Μπορούσαν λίγοι άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα – για τον υπέρογκο αριθμό των εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου που κουβαλούσε η κιβωτός – να τα ταΐζουν και παράλληλα να τα καθαρίζουν;…

Αν πιάσουμε το νήμα του θαύματος ή της βοήθειας του Θεού, τότε, για ποιόν λόγο ο Θεός χρειαζόταν έναν κατακλυσμό και δεν έκανε κατευθείαν ένα θαύμα για να εφαρμόσει το όποιο σχέδιο είχε κατά νου; Μήπως κάτι δεν δένει σε όλα αυτά; Δεν δένει μόνο αν το σκεφτούμε και το υπολογίσουμε λογικά. Αν το δούμε με το θέμα της πίστης, τότε, όλα μια χαρά δένουν μεταξύ τους.

Τελικά, πόσες μέρες κράτησε ο κατακλυσμός; 40 ή 385 μέρες; Ή μήπως 40 μέρες βροχής κατέβασαν νερά για να πλημμυρίσει τα πάντα επί 385 μέρες, περίπου; Όπως έχει πει και ο Λιαντίνης«Όταν σου μάθουν κάτι επίμονα από τη νηπιακή ηλικία…» μετά είναι δύσκολο να το ξεριζώσεις από μέσα σου…

diadrastika / Image by Jeff Jacobs from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.