δεινόσαυροι που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε Σπηλαιογραφίες με Δεινόσαυρους
Image by orlaimagen from depositphotos

Σπηλαιογραφίες με Δεινόσαυρους από Αρχαίους;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σε όλη την ιστορία, η ανθρωπότητα έχει αιχμαλωτιστεί από την ύπαρξη δεινοσαύρων. Αυτά τα απίστευτα πλάσματα, που περιπλανήθηκαν στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια, συνέχισαν να μας εκπλήσσουν και να μας ιντριγκάρουν – ειδικά όταν λέγεται πως υπάρχουν σπηλαιογραφίες με δεινόσαυρους που ζωγράφισαν αρχαίοι καλλιτέχνες.

Ενώ οι γνώσεις μας για τους δεινόσαυρους βασίζονται κυρίως σε αρχεία απολιθωμάτων, τίθεται ένα ερώτημα: υπάρχουν σπηλαιογραφίες που απεικονίζουν δεινόσαυρους; Θα μπορούσαν αυτές οι αρχαίες απεικονίσεις να αντιπροσωπεύουν πραγματικά δεινόσαυρους ή απλώς μοιάζουν με αυτούς;

Επιπλέον, θα μπορούσαν αυτά τα σχέδια να υποδηλώνουν ότι άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπήρχαν;

Οι Σπηλαιογραφίες

Οι σπηλαιογραφίες, γνωστές και ως βραχογραφίες, έχουν δημιουργηθεί από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτές οι καλλιτεχνικές εκφράσεις μας δίνουν μια ματιά στις ζωές και τις πεποιθήσεις των προγόνων μας.

Μεταξύ των διαφόρων θεμάτων που απεικονίζονται σε αυτούς τους πίνακες είναι ζώα, όπως βίσονες, ελάφια και άλογα.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει ζωγραφιές σπηλαίων που μοιάζουν απίστευτα με τους δεινόσαυρους.

Παραδείγματα από υποτιθέμενες αρχαίες σπηλαιογραφίες με δεινόσαυρους

Αρχαία σχέδια δεινοσαύρων σε σπήλαια βρίσκονται σε μέρη όπως το Γκραν Κάνυον, στο Natural Bridges State Park, στη Γιούτα και το Κολοράντο, στην έρημο Γκόμπι στη Μογγολία και αλλού.

Για παράδειγμα, στο διάσημο σπήλαιο Chauvet στη Γαλλία, υπάρχει ένα σχέδιο ενός ζώου που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένας δεινόσαυρος θηριόποδα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι απεικονίζει ένα βόδι.

Για να μην αναφερθώ σε κάθε σπηλιά ξεχωριστά, κάποιες από αυτές περιχέουν ζωγραφιές, σχέδια, σκίτσα τα οποία, φαινομενικά απεικονίζουν κάποιο πλάσμα που μοιάζει με δεινόσαυρο.

Αυτή η εντυπωσιακή ομοιότητα με έναν δεινόσαυρο, οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι μπορεί να είχαν δει αυτά τα αρχαία πλάσματα από πρώτο χέρι. Όμως, το ερώτημα είναι αν πράγματι οι ζωγραφιές απεικονίζουν δεινόσαυρους.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο

Επίσημα, δεν υπάρχουν γνωστές σπηλαιογραφίες με δεινόσαυρους που να έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί ως τέτοιες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ζωγραφιές σπηλαίων που δείχνουν ζώα που μπορεί να είναι ή να μην είναι δεινόσαυροι. Το ζήτημα είναι περίπλοκο.

Δεν υπάρχει οριστική τοποθέτηση, καθώς οι ζωγραφιές των σπηλαίων είναι συχνά αχρονολόγητες και μπορεί να είναι δύσκολο να χρονολογηθούν με ακρίβεια. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές σπηλαιογραφίες από όλο τον κόσμο που υποτίθεται ότι δείχνουν δεινόσαυρους, αν και συχνά είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι στην πραγματικότητα τα πλάσματα που απεικονίζονται σε αυτούς τους πίνακες.

Μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων είναι μία βραχογραφία ενός σαυρόποδου που μοιάζει με Απατόσαυρο, στη γέφυρα Kachina στο Εθνικό Μνημείο Natural Bridges της Γιούτα.

Όμως οι ειδικοί παλαιοντολόγοι Phil Senter και Sally Cole το καταρρίπτουν λέγοντας πως πρόκειται για παρειδωλία που προκύπτει μέσα από ξεχωριστά σκαλίσματα και λεκέδες από λάσπη που όλα μαζί μοιάζουν με δεινόσαυρο μόνο σε όσους επιθυμούν να δουν έναν εκεί.

Αν πρέπει να διατυπώσουμε ένα συμπέρασμα, αυτό είναι: Επίσημα, δεν απεικονίζονται δεινόσαυροι ζωγραφισμένοι από ανθρώπους.

Πάμε τώρα να το δούμε υποθετικά:

Διαβάστε επίσης: Θεάσεις με δεινόσαυρους που υποδηλώνουν ότι, ίσως, εξακολουθούν να υπάρχουν

Η ιδέα της συνύπαρξης ανθρώπων και δεινοσαύρων

Ενώ η ιδέα της συνύπαρξης ανθρώπων και δεινοσαύρων μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αν κάποιος σχεδίασε δεινόσαυρους, τότε πρέπει να τους έχει δει.

Η ιδέα αμφισβητεί τη συμβατική πεποίθηση ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι οι σπηλαιογραφίες μπορεί να μην απεικονίζουν στην πραγματικότητα δεινόσαυρους, αλλά να αντιπροσωπεύουν μυθικά πλάσματα ή καλλιτεχνικές ερμηνείες γνωστών ζώων.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, επιστήμονες και αρχαιολόγοι έχουν εμβαθύνει στο πεδίο της παλαιοτέχνης, το οποίο στοχεύει στην αναδημιουργία προϊστορικών ζώων με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Συνδυάζοντας αρχεία απολιθωμάτων με την κατανόηση της ανατομίας και της βιολογίας, οι παλαιοκαλλιτέχνες προσπαθούν να δημιουργήσουν επιστημονικά ακριβείς απεικονίσεις εξαφανισμένων πλασμάτων.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι ανακατασκευές έχουν συχνά μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τα πλάσματα που απεικονίζονται σε ορισμένες ζωγραφιές των σπηλαίων.

Η πιθανότητα να συνάντησαν οι άνθρωποι δεινόσαυρους

Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα να συνάντησαν οι άνθρωποι δεινόσαυρους δεν είναι εντελώς απίθανη.

Η Μεσοζωική εποχή, όταν άκμασαν οι δεινόσαυροι, διήρκεσε περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η εκτεταμένη περίοδος επέτρεψε σε διάφορα είδη δεινοσαύρων να εξελιχθούν και να ακμάσουν.

Είναι κατανοητό ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πρώτοι άνθρωποι μπορεί να είχαν συναντήσει αυτά τα υπέροχα πλάσματα, ακόμη κι αν οι αλληλεπιδράσεις τους ήταν περιορισμένες.

Η συζήτηση για σπηλαιογραφίες με δεινόσαυρους συνεχίζεται

Ενώ η συζήτηση για σπηλαιογραφίες με δεινόσαυρους συνεχίζεται, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε το θέμα με ανοιχτό μυαλό. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις αναδιαμορφώνουν συνεχώς την κατανόησή μας για το παρελθόν και οι ζωγραφιές των σπηλαίων μπορεί να περιέχουν πολύτιμες γνώσεις για τον αρχαίο κόσμο μας.

Είτε αυτοί οι πίνακες απεικονίζουν πραγματικά δεινόσαυρους είτε αντιπροσωπεύουν μυθικά πλάσματα διαμορφωμένα από την ανθρώπινη φαντασία, προσφέρουν αναμφίβολα μια συναρπαστική ματιά στο μυαλό των προγόνων μας.

Συμπερασματικά, η ύπαρξη αρχαίων ζωγραφιών σε σπήλαια που μοιάζουν με δεινόσαυρους εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη συνύπαρξη των ανθρώπων και αυτών των αρχαίων πλασμάτων. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι σπηλαιογραφίες παρέχουν στοιχεία για άμεσες συναντήσεις, άλλοι προτείνουν εναλλακτικές εξηγήσεις.

Ανεξάρτητα από τις ερμηνείες, η γοητεία των δεινοσαύρων παραμένει, καθώς προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τα μυστήρια του αρχαίου παρελθόντος του πλανήτη μας. Ίσως μια μέρα, θα ξεκλειδώσουμε τα μυστικά που κρύβονται μέσα σε αυτές τις μαγευτικές σπηλαιογραφίες, ρίχνοντας φως στην αινιγματική σχέση μεταξύ ανθρώπων και δεινοσαύρων.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από talkpainting.com, evolutionisamyth.com, smithsonianmag.com
diadrastika / Image by orlaimagen from depositphotos.com