Άρχοντες: Αυτοί που Δημιούργησαν τον Κόσμο
image credit: Klaus Wittmann Concept art

Άρχοντες: Αυτοί που Δημιούργησαν τον Κόσμο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Άρχοντας (ή οι Άρχοντες) αναφέρονται στην αρχαιότητα ως υπηρέτες της Δημιουργίας. Ο θεός (ή οι θεοί δημιουργοί) στέκεται ανάμεσα στην ανθρώπινη φυλή και έναν υπερβατικό Θεό, ο οποίος μπορούσε να κατανοηθεί μόνο μέσω της γνώσης της πραγματικής φύσης της ανθρωπότητας ως θεϊκής, οδηγώντας στην απελευθέρωση του θεϊκού σπινθήρα της ανθρωπότητας από τους περιορισμούς της γήινης ύπαρξης.

Η λέξη «Άρχοντας» που μεταφράζεται στα αγγλικά ως «Archon» είναι ελληνική και σημαίνει «ηγεμόνας», η οποία χρησιμοποιείται συχνά στην αρχαιότητα ως τίτλος ενός συγκεκριμένου δημόσιου γραφείου σε μια κυβέρνηση.

Αν ρίξουμε μια ματιά για τους Άρχοντες στα Γνωστικά  Κείμενα, θα καταλάβουμε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούνταν οι άγγελοι και οι δαίμονες της Παλαιάς Διαθήκης.

Η Υπόσταση των Αρχόντων
θεϊκών δημιουργών του σύμπαντος και της ανθρωπότητας

Οι ηγεμόνες έβαλαν σχέδια και είπαν: «Ελάτε, ας δημιουργήσουμε έναν άνθρωπο που θα είναι από χώμα από τη γη».

Έγινε το μοντέλο του πλάσματός τους ως ένα εξ ολοκλήρου από τη γη. Τώρα οι ηγέτες […] το σώμα […] έχουν […] θηλυκό […] είναι […] με το πρόσωπο ενός θηρίου. Πήραν χώμα από τη γη και έφτιαξαν τον άνθρωπο αντιγράφοντας το σώμα τους και μετά την εικόνα του Θεού που τους είχε παρουσιαστεί στα νερά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί Άρχοντες και Ερπετοειδή μισούν τους Έλληνες

Είπαν: «Ελάτε, ας το κρατήσουμε με τη μορφή που έχουμε διαμορφώσει, έτσι ώστε να μπορεί να δει το αντρικό του ομόλογο […], και να την εκμεταλλευτούμε με τη μορφή που έχουμε διαμορφώσει» – δεν καταλαβαίνει τη δύναμη του Θεού, εξαιτίας της αδυναμίας του. Και έπνιξε στο πρόσωπό του, και ο άνθρωπος ήρθε να έχει μια ψυχή (και παρέμεινε) στο έδαφος πολλές μέρες.

Αλλά δεν μπορούσαν να τον αναγκάσουν να αναδυθεί εξαιτίας της αδυναμίας τους. Όπως οι άνεμοι θύελλας, συνέχισαν (να φυσούν), ώστε να προσπαθήσουν να συλλάβουν την εικόνα που τους φάνηκε στα νερά. Και δεν γνώριζαν την ταυτότητα της εξουσίας του. (gnosis.org)

Ονομάζεται επίσης «Η Πραγματικότητα των Ηγεμόνων». Η Υπόθεση των Αρχόντων είναι μια εξήγηση – μια κριτική ερμηνεία ενός θρησκευτικού κειμένου – στο Βιβλίο της Γένεσης 1-6 και εκφράζει τη Γνωστική Μυθολογία των θεϊκών δημιουργών του Κόσμου και της ανθρωπότητας.

Το βιβλίο της Γένεσης είναι το πρώτο βιβλίο της Εβραϊκής Γραφής (του Tanakh) και της χριστιανικής Παλαιάς Διαθήκης.

Αυτό το αρχαίο κείμενο ήταν σεβαστό μεταξύ πολλών άλλων από τη βιβλιοθήκη Nag Hammadi. Η βιβλιοθήκη Nag Hammadi, που ονομάζεται επίσης «Χειρόγραφα Chenoboskion», ή «Γνωστικά Ευαγγέλια» είναι μια συλλογή από μια σειρά αρχαίων χριστιανικών και γνωστικών κειμένων που βρέθηκαν στην Άνω Αίγυπτο το 1945.

Η ρητή πρόθεση αυτής της γραφής είναι να διδάξει την αλήθεια για τις δυνάμεις που έχουν εξουσία πάνω στον κόσμο.

Η ιστορία αρχίζει με την υπερηφάνεια του υπέρτατου άρχοντα, με λέξεις που αποδίδονται όπως στον Θεό της Βίβλου: «Εγώ είμαι αυτός που είμαι, ο Θεός δεν διαχωρίζεται από μένα».

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Η πραγματεία ξεκινά με ένα κομμάτι κοσμογονίας, το οποίο οδηγεί σε μια αναθεώρηση για την «αληθινή ιστορία» των γεγονότων στην ιστορία της δημιουργίας της Γένεσης, αποκαλύπτοντας μια γνωστική δυσπιστία του υλικού κόσμου και την απομυθοποίηση που το συνέλαβε. Ένας άγγελος επαναλαμβάνει και επεξεργάζεται το κομμάτι του κοσμογονικού μύθου σε πολύ ευρύτερο πεδίο, καταλήγοντας με μια ιστορική προφητεία για τον ερχομό του σωτήρα και το τέλος των ημερών.

Ο Bentley Layton, Καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών (Αρχαίος Χριστιανισμός) και Καθηγητής των Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Coptic) στο Πανεπιστήμιο Yale γράφει: «Η Πραγματικότητα των Κυβερνών» αναπαριστά τη Γνωστική ιστορία από τη δημιουργία του Yaldabaoth μέχρι τον Νώε και τη μεγάλη πλημμύρα και τελειώνει με την πρόβλεψη της τελικής έλευσης του Σωτήρα, της καταστροφής των δαιμονικών δυνάμεων και της νίκης των Γνωστικών.

Αντίθετα όπως σημειώνει ο Roger A. Bullard στο βιβλίο του «Η Υπόσταση των Αρχόντων»: Το Κοπτικό Κείμενο με Μετάφραση και Σχόλιο“, η αρχή και το συμπέρασμα του κειμένου είναι ο Χριστιανικός Γνωστικισμός, αλλά το υπόλοιπο είναι ένας μυθολογικός απολογισμός για την προέλευση και τη φύση των αρχοντικών δυνάμεων που κυριαρχούν στον ουρανό μεταξύ της Γης και του Ogdoad – και πώς αυτά τα αρχαία γεγονότα επηρεάζουν το πεπρωμένο του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την «Υπόσταση των Αρχόντων», αυτοί είναι οι μυθικοί χαρακτήρες:

Ο Γονέας της Ολότητας: Το αόρατο παρθένο πνεύμα
Αδιάφθοροι
Το παιδί: Προεδρεύει στο σύνολό του
Οι τέσσερις πεφωτισμένοι: Eleleth και τρεις άλλοι
Το αληθινό ανθρώπινο ον
Ο Κλασσικός Αγώνας
Σοφία: Σοφία ή Πίστη Σοφία
Ζωή: Η κόρη της Σοφίας
Yaldabaoth: Ο αρχηγός. Ονομάζεται επίσης Sakla και Samael
Sabaoth: Ένας από τους πρώτους επτά απογόνους του Yaldabaoth
Adam: Ο πρώτος άνθρωπος
Εύα: η σύζυγος του Αδάμ και ομόλογός του
Κάιν: Ο γιος της Εύας που γεννήθηκε από τους ηγέτες
Άβελ: Ο γιος της Εύας που γεννήθηκε από τον Αδάμ
Seth: ένας γιος μέσω του Θεού
Norea: Μία κόρη της Εύας

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Άρχοντες σχετίζονται με τους Ανουνάκι

ancient-code.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com