Ποιοι θα μεταφερθούν σε σκάφη προηγμένων πολιτισμών σε περίπτωση εκκένωσης του πλανήτη
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ας υποθέσουμε ότι η πιθανότητα εκκένωσης του πλανήτη μας γίνεται όλο και πιο εύλογη. Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι υπάρχουν προηγμένα και πρόθυμα ευφυή όντα από άλλους πλανήτες που μας παρακολουθούν και θέλουν να μας βοηθήσουν. Καταφθάνουν με τα σκάφη τους και είναι έτοιμοι να συνδράμουν. Τίθεται το ερώτημα: Ποιοι θα μεταφερθούν με πλοία προηγμένων πολιτισμών από τα αστέρια σε περίπτωση τέτοιας εκκένωσης;

Ποιοι θα επιλέγονταν

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι μόνο τα πιο ισχυρά και ισχυρότερα άτομα θα επιλέγονταν για να ξεφύγουν από την πιθανή καταστροφή της Γης, όπως είναι για παράδειγμα οι ηγέτες κρατών και οι οικογένειές τους και ορισμένες ελίτ.

Σε περίπτωση εκκένωσης, είναι πιθανό να τεθεί σε εφαρμογή μια δίκαιη διαδικασία επιλογής για να καθοριστεί ποιος θα πάρει θέση στο διαστημόπλοιο. Παράγοντες όπως η τεχνογνωσία, οι δεξιότητες και οι γνώσεις θα ήταν κρίσιμοι για τον καθορισμό του ποιος είναι ο καταλληλότερος για να συμβάλει στην επιβίωση της ανθρώπινης φυλής.

Επιστήμονες, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι ειδικοί θα ήταν αναμφίβολα στην κορυφή της λίστας, καθώς η τεχνογνωσία τους θα ήταν απαραίτητη για την ανοικοδόμηση της κοινωνίας των ανθρώπων σε έναν νέο πλανήτη.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία κάθε ατόμου, καθώς κάθε άτομο φέρνει μια μοναδική προοπτική και πιθανή συνεισφορά στη συλλογική προσπάθεια επιβίωσης.

Προτεραιότητα στη διατήρηση όλης της ζωής

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ένας πραγματικά προηγμένος πολιτισμός θα έδινε προτεραιότητα στη διατήρηση όλης της ζωής, όχι μόνο των λίγων ελίτ. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι οι πιο προηγμένοι πολιτισμοί από τα αστέρια θα έχουν βαθύ σεβασμό για όλη την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι στο σχέδιο εκκένωσης θα συμπεριληφθεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα, πολιτισμούς και εμπειρίες.

Δηλαδή στόχος θα είναι να επιβιβαστούν όλοι οι άνθρωποι και κάθε είδους μορφής ζωής, χλωρίδας και πανίδας και, εν γένει ό,τι υπάρχει στον πλανήτη. Ενδεχομένως, να μεταφερθούν μαζί με ολόκληρα κομμάτια γης από τον τόπο διαβίωσής τους, τόσο της ξηράς όσο και των θαλασσών, λιμνών και ποταμών.

Ενόψει μιας πιθανής πλανητικής κρίσης

Τελικά, ενόψει μιας πιθανής πλανητικής κρίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιβίωση της ανθρώπινης φυλής εξαρτάται από τις συλλογικές προσπάθειες όλων των ατόμων.

Η ιδέα της επιλογής για εκκένωση από προηγμένους πολιτισμούς που έρχονται από άλλους πλανήτες και άστρα, μπορεί να φαίνεται σαν κάτι σαν επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι μια ιδέα που μας αναγκάζει να τη λάβουμε υπόψη μας για να σκεφτούμε την αξία κάθε μορφής ζωής – και όχι ειδικά της ανθρώπινης ζωής – και τη σημασία της συνεργασίας για το ευρύτερο καλό.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Ας κλείσουμε, όμως, με το αρχικό ερώτημα: Ποιος θα μεταφερθεί λοιπόν με σκάφη προηγμένων πολιτισμών ευφυών όντων από άλλα αστέρια σε περίπτωση εκκένωσης του πλανήτη μας; Η απάντηση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι θα πιστεύαμε αρχικά – και από όσα αναφέραμε -, αλλά ένα πράγμα θεωρώ ότι είναι σίγουρο: η επιβίωση του είδους μας εξαρτάται από την δική μας ικανότητα να ενωθούμε και να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση όλης της ζωής.

diadrastika / Image by Willgard Krause from Pixabay