Αρχαιολόγοι βρήκαν τάφο με ένα περίεργο ον. Είπαν ότι ανήκει σε φώκια

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τις περισσότερες φορές η σκαπάνη των αρχαιολόγων φέρνει στην επιφάνεια αντικείμενα τα οποία ξέρουν περίπου ότι θα βρουν. Κάποιες φορές «κυνηγούν» μία πεποίθηση τους ότι κάτι μπορεί να βρίσκεται εκεί που ψάχνουν και είτε το ανακαλύπτουν κάποια στιγμή είτε όχι. Αν είναι ιδιαίτερα τυχεροί κάνουν και την «ανακάλυψη του αιώνα».

Κάποιες φορές γίνονται ανακαλύψεις από πράγματα που φαίνεται απίστευτα και πραγματικά προβληματίζουν τόσο τους ίδιους όσο και άλλους συναδέλφους τους. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που έφερε η ανασκαφή στα μάτια τους, είτε δεν γνωρίζουν το ιστορικό πλαίσιο, γύρω από αυτό που βρήκαν.

Διαβάστε επίσης: Αρχαίο μίξερ 8.000 ετών σε ανασκαφή της ΔΕΗ, όπως υποδηλώνουν θραύσματα

Στο English Channel, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια αρχαιολογική ανασκαφή τριών εβδομάδων, πέρα από την ακτή Guernsey, στο μικρό νησάκι Chapelle Dom Hue, τον Σεπτέμβριο του 2017. Η αρχική αποστολή, όμως, πήρε μία διαφορετική τροπή, όταν ανακάλυψαν έναν προσεκτικά διαμορφωμένο τάφο που ήταν παγιδευμένος στη βρωμιά. Λογικά προοριζόταν για ανθρώπους και μάλιστα για μοναχούς καθώς το μέρος θεωρείται ως καταφύγιο… Τα απομεινάρια, όμως, μέσα σε αυτόν τον τάφο, σίγουρα, δεν ήταν ανθρώπινα…

Στην αρχή, οι άντρες που ήταν παρόντες κοιτάχτηκαν με αμφιβολία. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν αυτό. Όταν προχώρησαν στην ανασκαφή, κατάλαβαν και επιβεβαίωσαν ότι τα λείψανα που είχαν μπροστά τους, ανήκαν σε μία φώκια…

Και κάπου εδώ αρχίζει ένα διαφορετικό μυστήριο από εκείνο που αρχικά νόμιζαν ότι θα αντιμετώπιζαν.

Αυτή η φώκια θεωρείται ότι θάφτηκε κάπου γύρω στα 1300, στην εποχή του μεσαίωνα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η φώκια είχε σκοτωθεί σκόπιμα στο έδαφος αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν για ποιόν λόγο δημιουργήθηκε ζωικός τάφος. Δεν συνηθιζόταν κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή.

Διαβάστε επίσης: Τα μυστηριώδη χέρια στην Αίγυπτο 3600 χρόνων

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

«Είναι πολύ περίεργο, δεν ξέρω τι να συμπεράνω», ανέφερε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Philip de Jersey στην Guardian.

Κατά τον Μεσαίωνα οι φώκιες αποτελούσαν φαγητό, αλλά αν την σκότωσαν για να την φάνε «γιατί να μπουν στον κόπο να θάψουν μια φώκια σε κάτι που μοιάζει με έναν τάφο;» αναρωτιέται.

Εκείνο, επίσης, που φαίνεται πιθανόν είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι η φώκια βγήκε στην ξηρά να ξεκουραστεί -και, φυσικά, που να φανταστεί ότι κάποιοι θα μπορούσαν να την βλάψουν και να την θανατώσουν. Πάντως, το σώμα μέσα στον τάφο είχε ευθυγραμμιστεί από ανατολικά προς δυτικά, κάτι δείχνει μία πρακτική σύμφωνη με την χριστιανική παράδοση.

Ο Ντε Τζέρσεϊ θεωρεί ότι ίσως το ζώο προοριζόταν για τροφή ή για το δέρμα του, το αποθήκευσαν προσεκτικά στο χώμα αλλά, ίσως, ποτέ δεν καταναλώθηκε.

«Ίσως, το τοποθέτησαν μέσα σε αλάτι, αλλά για κάποιο λόγο δεν επέστρεψαν».

«Το δελφίνι έχει μεγάλη σημασία στον Χριστιανισμό, αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιο πριν», συνέχισε.

Ενδεχομένως κάτι παρόμοιο θα μπορούσαμε να είχαμε δει στην Εποχή του Σιδήρου αλλά όχι στον Μεσαίωνα…

Διαβάστε επίσης: Ξέθαψαν Πέτρινη Σφαίρα που «Οδηγεί» σε ένα Παράξενο Παρελθόν

Πραγματικά είναι περίεργο ίσως και τρελό κάποιοι άνθρωποι να έθαψαν μια φώκια με σεβασμό… Αλλά καμιά οι άνθρωποι κάνουν τέτοια πράγματα μερικές φορές.

«Είναι ένας γρίφος», είπε.

Δείτε και το σχετικό video:

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Excavation at Chapelle Dom Hue, Guernsey — day 11

diadrastika